Snoeien in het najaar

Snoeien in het najaar

Veel planten varen wel bij een snoeibeurt in het najaar. Bij harde groeiers, zoals de taxus, gaat het dan vaak om het bijknippen, dit zijn hagen die hun belangrijkste snoeibeurt al in het voorjaar hebben gehad. Anders ligt dat bij hagen die juist beter niet in het voorjaar gesnoeid kunnen worden, zoals de veldesdoorn. Dit zijn echte hagen waarbij snoeien in het najaar aangewezen is. Op deze pagina vindt u een overzicht van hagen die in het najaar gesnoeid moeten worden.

Het najaar is een natte, bewolkte en koele tijd. Haagplanten die gevoel zijn voor felle zon kunnen er baat bij hebben juist in dit donkere seizoen gesnoeid te worden. Tegelijk wordt, naarmate het najaar vordert en de zomer minder vers in het geheugen ligt, de kans op vorst groter. Snoeien tijdens de vorst raden we altijd af, ook planten waarvoor snoeien in het najaar het beste is zullen vorstschade slecht verdragen.

Snoeien in het najaar: risico's

Er wordt wel eens gedacht dat je alle hagen in het najaar kunt snoeien, eventueel als tweede snoei na het snoeien in het voorjaar. Dit is een misvatting. Veel hagen beschadig je juist door ze voor de winter te snoeien. Hagen als de laurierkers zullen door de bloei nieuwe scheuten aanmaken, die vervolgens kapotvriezen. Ook zomerbloeiers, of hagen die laat in het voorjaar bloeien, laat u in het najaar het beste ongemoeid. In de plaats kunt u deze planten in het vroege voorjaar (maart) snoeien.

Haagplanten om te snoeien in het najaar

Haagbeuk

Meestal wordt de haagbeuk in de late zomer gesnoeid, maar ook in het najaar is dit nog mogelijk, zolang u de vorst maar voor blijft. De haagbeuk is rijk aan sappen, snoei de plant niet in de winter, dan zal ze te veel sap verliezen (bloeden). Snoei niet al te radicaal. Een radicale terugsnoei is wel mogelijk in het vroege voorjaar, de boom kan dan herstellen in het warme jaargetijde.

Coniferenhaag

De coniferenhaag (taxus, levensboom, cipres, enz.) wordt in de regel in het voorjaar al flink teruggesnoeid. Het najaar is de goede tijd om ze nog bij te werken. Zo zijn uw coniferen goed voorbereid op de winter. Voorkom wel blootstelling aan nachtvorst, dat zal de takken beschadigen. Houd dus altijd de weersverwachting in het oog.

Veldesdoorn

De veldesdoorn is een typisch voorbeeld van een haagplant die in het najaar gesnoeid dient te worden, voor de vorst invalt. De veldesdoorn produceert veel sappen, bij het snoeien zal de haag veel van die sappen verliezen en mogelijk doodbloeden; daarom is het belangrijk de haag alleen te snoeien als de sapproductie zo goed als stil staat en dat is in de herfst.