Snoeien in het voorjaar

Snoeien in het voorjaar

Voor veel haagplanten is het voorjaar de aangewezen tijd om te snoeien. Dit heeft vooral te maken met de typische groei van veel planten: na de stille winter gaat de groei ineens in de hoogste versnelling, en schieten de twijgen bij wijze van spreken alle kanten op. Dat geeft een chaotische aanblik, die u door te snoeien in het voorjaar wegneemt. In de zomer geniet u dan van 'n sierlijke, egale haag.

Uiteraard zijn er ook haagplanten die beter in het najaar gesnoeid kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om planten die in het voorjaar extra kwetsbaar zijn, en door de snoei beschadigd raken. Bekijk daarom altijd per haagplant wat de beste bloeiperiode is. Wij noemen op deze pagina daarom de hagen die geschikt zijn om in het voorjaar te snoeien, zodat u in een handig overzicht hebt wat u dit jaargetijde in de tuin moet doen.

Haagplanten snoeien in het voorjaar

Beukenhaag

De beukenhaag snoeit u het beste in het vroege voorjaar, nadat het gevaar van nachtvorst geweken is. Mei is dus een prima maand. Als het risico op nachtvorst direct na het snoeien groot is, wacht dan even. Incidentele vorst een tijdje na de snoei is niet zo'n probleem, fel zonlicht is dat des te meer. Snoei daarom liever niet in juni, als de dagen lang en zonnig zijn, dit beschadigt de net gesnoeide haag. In de zomer kan snoeien daarentegen minder kwaad, de dagen korten dan al snel en er zijn genoeg natte en bewolkte perioden.

Buxus

De buxus is een haag die zich goed in vormen laat snoeien, maar ook een haag die gevoelig is voor zon. Snoei daarom liever niet in zonnige maanden. Zorg dat het op de dag zelf bewolkt is. Meestal is de tweede helft van mei de beste tijd (afhankelijk van het weer op dat moment, natuurlijk). De buxus kunt u in het najaar ook weer snoeien.

Hortensia

De hortensia is een zomerbloeier en omdat die bloei zo mooi is, aarzelen mensen vaak om deze haag in het voorjaar te snoeien. Als u in het late voorjaar snoeit loopt u inderdaad het risico de bloesems te beschadigen, wat betekent dat de plant minder bloemen vormt in de zomer. Het vroege voorjaar, medio maart, is daarom de aangewezen periode om de hortensiahaag te snoeien. Zorg wel dat het op dat moment niet vriest.

Laurierkers

De laurierkers groeit graag in de breedte en neemt dan veel ruimte in beslag. Het is dus verstandig deze haag flink terug te snoeien in het voorjaar. Voorkom wel dat vorst de plant beschadigt. De tweede helft van maart is een goede periode. Een tweede snoeibeurt in de zomer is mogelijk, maar in het najaar kunt u de laurierkers beter niet snoeien, dat zal de plant zwakker maken in de winter.

Taxus

De taxus is een haagplant die zich heel makkelijk laat snoeien. Bijpunten kan haast altijd, alleen niet bij vorst. De beste snoeiperiode is echter het late voorjaar en de vroege zomer, dus mei tot juli. U kunt de taxus dan flink terugsnoeien. Tijdens de zomer kunt de taxushaag dan nog meerdere keren bijwerken, om zo het beste resultaat te verkrijgen. Snoei of knip met handschoenen aan, de taxus is een giftige plant.

Vlinderstruik

De vlinderstruik is net als de hortensia een zomerbloeier. Om de bloemen de kans te geven mooi op te komen, is het wijs de vlinderstruik al vroeg in het voorjaar te snoeien, dus in maart na de laatste langere vorstperiode. De snoei zorgt ervoor dat de haag veel nieuwe scheuten ontwikkelt, en dus ook veel nieuwe bloemen. Niet snoeien zal er voor zorgen dat de haag veroudert en dus minder bloemen maakt.