Vogels in de tuin

Vogels in de tuin

Ook voor de vogels is februari sprokkelmaand. Ze kunnen zeker wat extra's gebruiken! Februari is een goede periode om de vogels met wat extra voer te verrassen. Ze zorgen toch voor veel van het leven in uw tuin, niet in de laatste plaats in het voorjaar dat er nu aankomt! We vertellen je graag hoe je jouw tuin vogelvriendelijk maakt en de vogels op een veilige manier kunt verwennen met wat extra voedingsstoffen. Ook zijn er haagplanten die een grote aantrekkingskracht op vogels hebben, bijvoorbeeld omdat ze de bessen graag eten of graag een nestje tussen de takken bouwen.

Vogelvriendelijke haagplanten

Er is een flink aantal haagplanten waar vogels dol op zijn. Wanneer je een vogelvriendelijke haag aanplant, zul je dan ook merken dat deze meer vogels naar je tuin lokt. Dat is natuurlijk prachtig: veel mensen houden er immers van om een levendige tuin te hebben. Vlinders, bijen en vogels zijn vaak maar wat gewenst in onze tuinen. De meidoorn, sleedoorn, hondsroos en vuurdoorn zijn haagplanten die erom bekendstaan dat ze een flinke aantrekkingskracht op vogels uitoefenen. De bessen van de meidoorn worden bijvoorbeeld graag door vogels gegeten en zijn daarnaast erg voedzaam.

Toch is niet elke tuinier gecharmeerd van deze haagplanten met doorns. Vaak komen deze planten ook vooral tot hun recht in wat grotere, landelijke tuinontwerpen. Gelukkig zijn er ook tal van haagplanten die in vrijwel elke tuin aangeplant kunnen worden en daarnaast vogelvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de taxus: een zeer geliefde haagconifeer waarmee je een strakke, wintergroene haag mee kunt creëren. De rode besjes die in het najaar aan de takken van de taxus verschijnen worden graag gegeten door vogels. De bessen van de taxus zijn giftig voor de mens en veel dieren, maar niet voor vogels.

Ook verschillende soorten laurierkers vallen goed in de smaak bij vogels. De besjes die na de bloei verschijnen in de laurierhaag worden gegeten door kleine en wat grotere vogels. Ook bouwen vogels graag hun nestje in een flinke laurierhaag. Hetzelfde geldt trouwens voor de liguster: in de wat grotere ligusterhagen zoeken vogels graag bescherming. Daarnaast is de beukenhaag ook erg geliefd onder kleinere vogels zoals bijvoorbeeld mussen, die er graag in spelen. Verder zijn ook de bessen van de kardinaalsmuts en de viburnum een echte traktatie voor verschillende soorten vogels. Met klimplanten zoals de hedera en klimhortensia biedt je vogels daarnaast een veilig plekje.

Zoals je ziet zijn er heel wat mogelijkheden om een vogelvriendelijke haag aan te leggen in je tuin. Van wintergroene haagplanten tot bladverliezende hagen: er zit voor iedere tuinier wel wat moois bij. Het is overigens goed voor vogels om enige diversiteit te bieden in de beplanting. Plant dus zowel bladverliezende als wintergroene planten en struiken aan en wissel bloeiende planten af met planten die bessen of zaden geven. Zo vinden vogels in jouw tuin gedurende de verschillende seizoenen een fijne en bovenal veilige plek om te vertoeven en zich te voeden.

Naast een vogelvriendelijke haag en andere beplanting die vogels aantrekt, is er ook een aantal bomen die je aan kunt planten om je tuin aantrekkelijker voor vogels te maken. De eenstijlige meidoorn is hiervan een goed voorbeeld: deze kan ook als solitaire boom worden aangeplant. Daarnaast kun je ook kiezen voor een zoete kers, een zwarte els of een lijsterbes. Deze bomen voorzien vogels van voeding en een veilige plek om te een nestje te bouwen. Ook leibomen als de leilinde en de Carpinus betulus willen nog wel eens vogels aantrekken.

Je tuin vogelklaar maken

Je kunt in dit seizoen al prima beginnen om je tuin wat meer vogelklaar te maken. Verricht niet al te veel opruimwerkzaamheden: vogels hebben immers plekjes nodig om lekker rond te kunnen scharrelen en beschutting op te kunnen zoeken. Natuurlijk kun je wel gewoon bladeren van je gazon harken. Je tuin mag er best netjes bij liggen. Ook is het goed om ook ’s winters voedsel te kunnen bieden aan vogels. Aangezien de beestjes dan niet altijd van de beplanting in je tuin kunnen snoepen, is het goed om bijvoorbeeld het welbekende vetbolletje op te hangen op je erf.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een of meerdere voederhuisjes op te hangen. Hiermee trek je allerlei vogels aan. Er zijn vogelhuisjes verkrijgbaar die speciaal ontworpen zijn om voornamelijk kleine vogeltjes aan te trekken. Zo houd je grotere vogelsoorten zoals bijvoorbeeld kraaien buiten de deur. Heb je niet echt beplanting in je tuin waar vogels zich in kunnen nestelen? Dan kun je natuurlijk ook een nestkastje ophangen. In deze periode oriënteren sommige vogels zich al op het gebied van goede plekken om een nestje te beginnen. Hang je nestkastje dus op een veilige en goede plaats op.

Ook hebben vogels een plek nodig om zo nu en dan wat te kunnen drinken en zich te kunnen baden. Een vijver in je tuin is hiervoor heel geschikt. Is je tuin te klein of ongeschikt om een (kleine) vijver aan te leggen? Dan kun je ook kiezen voor een watertafel, een drinkschaal of een drinkbadje. Vooral als er sprake is van vorst wordt drinkwater een schaarste voor vogels. Denk er dus aan dat je in periodes waarin het vriest het beste wat extra drinkplekken kunt creëren. Dit kun je overigens ook heel goed op je balkon realiseren!

Denk er tot slot aan dat het ook belangrijk is dat vogelvoer niet te lang in je tuin ligt. Dit geldt voor vetbolletjes, maar ook voor andere soorten voer. Wanneer vogelvoer bederft en in je tuin blijft liggen, kan dit namelijk ongedierte aantrekken. Ververs vogelvoer dus op tijd. Wordt het voer nauwelijks tot niet gegeten? Zoek er dan een wat meer strategische plek voor. We wensen je alvast heel veel plezier met je vogelvriendelijke tuin!