Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Bij Haagplanten.nl leest u precies wanneer u met het snoeien van uw haag kunt beginnen en hoe u dit het beste kunt aanpakken. Wij zijn een Haagplantenkalender, en meer: bij ons vindt u ook informatie over het aanschaffen van voor vormsnoei geschikte hagen.

Algemene wenken

Vormsnoei is een kunst. Wie er nog geen ervaring mee heeft, zal vaak niet direct het gewenste resultaat bereiken. Maak het niet te moeilijk, neem de tijd om te oefenen. Hou er in het begin altijd rekening mee dat u, om eventuele schade te herstellen, soms meer moet terugsnoeien dan vooraf noodzakelijk. Plan geen al te rigoureuze snoeibeurt als u nog niet ervaren bent.

Snoeien doet u het best bij bewolkt weer. De zon kan de afgeknipte takken en twijgen van uw haag beschadigen, waardoor de haag minder goed herstelt van de snoeibeurt. Het Nederlandse weer is wat dat betreft dus wel ideaal!

Voor bijzondere vormen is de schaar het aangewezen instrument, maar voor 'n mooie rechte haag bereikt u de beste resultaten met een automatische zaag

Sommige haagplanten zijn giftig. Snoei bij voorkeur met handschoenen aan, om irritaties te voorkomen.

Haagplanten voor vormsnoei

Niet iedere haagplant is geschikt voor vormsnoei. Ideale haagplanten zijn dicht vertakte struiken die niet al te snel groeien, zodat de vorm mooi zichtbaar blijft. De bekendste haagplanten die geschikt zijn voor vormsnoei zijn de buxus, de liguster en coniferen als thuja, taxus en de cipres. Goede resultaten zijn te behalen met de haagbeuk, de vuurdoorn en de berberis. Ook op de veldesdoorn, de hulst en de rododendron kan vormsnoei worden toegepast.

Snoeitips per haagplant

Buxus

De buxus is een echte klassieker. Bijna iedereen kent wel de sierlijk strak geknipte buxushagen. Ze zijn een vast onderdeel van historische baroktuinen. De buxus is een trage groeier die in mooie siervormen geknipt kan worden, maar de strakke haag, in geometrische patronen aangeplant, blijft wel de meest wijdverbreide toepassing van vormsnoei voor de buxus. De buxus groeit sneller in het voorjaar, dit is het moment om 'm in 'n geschikte vorm te knippen. U kunt de buxus dan later in het jaar nog bijhouden.

Haagbeuk

De haagbeuk is een bladverliezende haagplant, maar compenseert het verlies van groen in de winter met een dichte structuur van takken, waardoor de haag toch veel privacy kan bieden. Bij het snoeien in vormen is die dichte structuur natuurlijk ook een kwaliteit: u kunt prima resultaten behalen, zeker als u voor 'n flinke haag kiest, en meerdere jaren aan eenzelfde ontwerp vasthoudt. Snoeien doet u het beste in het voorjaar, voor de langste dag.

Levensboom

Niet iedereen is hiermee bekend, maar de levensboom (thuja) leent zich uitstekend voor vormsnoei. Deze conifeer verdraagt snoei namelijk uitstekend. Let wel op: je kunt de thuja niet tot op het kale hout terugsnoeien. De haagplant loopt namelijk niet meer uit op deze kale plekken. Mooie en creatieve snoeivormen liggen zeker binnen handbereik met de levensboom. Daarnaast zijn ook de welbekende bolvorm, kegelvorm en met name de spiraal heel goed te vormen van de thuja. De levensboom kan gesnoeid worden tussen mei en september. In de winter is deze sierlijke conifeer in rust en wordt snoei niet op prijs gesteld.

Taxus

De taxus laat zich heel gemakkelijk snoeien, ook een radicale snoei levert geen problemen op voor deze extreem veerkrachtige plant. Meestal wordt de taxus in een puntige vorm geknipt, dus breed van onderen en smal van boven. Dit kunt u heel strak doen, dat heeft 'n bijzonder effect. Tegelijk is de taxus ook erg mooi als u 'm iets laat verwilderen, het is een plant die prachtig past in een natuurlijke tuin. Met een taxus kunt u alle kanten op. De beste snoeitijd is het voorjaar, maar bijsnoeien kan eigenlijk altijd.

Veldesdoorn

De veldesdoorn is een vrij kleine haag die snoei goed verdraagt, maar het snoeien gebeurt bij voorkeur wel in het koude seizoen (najaar, winter). In het voorjaar zal de plant “bloeden” na het snoeien (sap verliezen), en dat is niet wenselijk. Met wintersnoei kunt u echter mooie resultaten bereiken. Gebruik voor vormsnoei een knipschaar, daarmee voorkomt u onnodige schade aan de esdoornhaag.