Winter = planttijd

Winter = planttijd

Hagen planten kan prima in de winter, het moet alleen niet vriezen. Vorst is in januari natuurlijk een risico, maar als er aanhoudend zacht winterweer wordt voorspeld, kunt u prima een haag planten. De beukenhaag is een typische haag om in deze koele tijd te planten. Ook andere bladverliezende haagplanten kunnen goed in het winterseizoen worden geplant. In deze periode zijn deze planten namelijk in rust. Haagplanten met blote wortel kunnen het beste ’s winters worden aangeplant. Maar ook wintergroene haagplanten zijn in deze koude periode prima aan te planten. We leggen je graag uit hoe je te werk gaat.

’s Winters een wintergroene haag planten

Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar de winter is een uitstekend seizoen om een mooie haag aan te planten. Naast bladverliezende planten, die momenteel in winterrust zijn, kunnen ook wintergroene haagplanten prima in de winter geplant worden. Haagplanten in pot kunnen het hele jaar rond in de grond worden gezet. Tussen september en juni is de beste periode om een wintergroene haag aan te planten, mits het niet vriest. Zit er wat vocht in de lucht? Mooi! Dit zijn namelijk de ideale omstandigheden om een haag aan te planten.

Is de grond erg drassig, bijvoorbeeld na zware regenval? Stel het planten van de haag dan nog even uit. Ook als er sneeuw is gevallen kun je beter even wachten met het planten van een wintergroene haag, evenals wanneer er storm of harde wind is voorspeld. Een wintergroene haag aanplanten is vrij eenvoudig. Plant je grotere haagplanten of een kant-en-klaarhaag aan? Dan is het echter wel handig om deze klus met twee of drie personen aan te pakken. Het aanplanten van een haag is in de meeste gevallen maximaal een dagje werk.

Het aanplanten van een haag in de winter gaat eigenlijk niet heel anders te werk dan in andere seizoenen. Je graaft een sleuf die breed en diep genoeg is om de planten in te plaatsen. Vervolgens maak je de grond in de sleuf goed doorlatend door deze om te spitten. Voorzie de bodem van de sleuf royaal van aanplantgrond, zet de planten er netjes in en graaf de geul dicht. Vooral in de winter is het gebruik van aanplantgrond wel belangrijk. Zo slaan je haagplanten extra goed aan en worden ze direct van de nodige voedingsstoffen en mineralen voorzien.

Voorbeelden van wintergroene haagplanten die heel goed ’s winters geplant kunnen worden zijn coniferen zoals de leylandcipres en de levensboom (thuja). Ook kun je kiezen voor een laurierhaag, een taxushaag of een hulsthaag. Zolang de haagplanten in pot verkrijgbaar zijn, kun je ze in dit seizoen aanplanten. In ons webshop gedeelte vind je een grote selectie van prachtige wintergroene haagplanten die in goede conditie en uitstekend vertakt zijn. Je kunt op de website eenvoudig berekenen hoeveel haagplanten je nodig hebt voor het realiseren van jouw wintergroene tuinafscheiding!

Haagplanten met blote wortel planten

De winter is daarnaast het seizoen bij uitstek om haagplanten met blote wortel aan te planten. In deze periode zijn haagplanten met blote wortel volop verkrijgbaar. Als je al hebt rondgekeken in ons webshop gedeelte, zal je misschien opgevallen zijn dat planten met blote wortel een stuk voordeliger in aanschaf zijn dan haagplanten in pot of met kluit. Het gewicht van deze haagplanten ligt lager, waardoor de vervoerskosten stukken lager liggen. Daarnaast hoeven deze planten niet jaarlijks opnieuw te worden opgepot. Dit scheelt aanzienlijk in bijvoorbeeld meststoffen.

Je kunt haagplanten met blote wortel het best aanplanten op dagen die zacht zijn qua temperatuur. Het mag best fris zijn, maar bij temperaturen onder het vriespunt stel je het aanplanten uit. Ligt er net een periode van vorst achter ons? Ook dan kun je maar beter even wachten. Dagen waarop er wat vocht in de lucht zit zijn ideaal. In de maanden januari en februari zijn er doorgaans voldoende van dit soort dagen. Het aanplanten van haagplanten met blote wortel is doorgaans een vrij eenvoudige klus. Dergelijke haagplanten zijn bovendien vaak licht in gewicht.

Haagplanten met blote wortel kunnen het beste in een zigzagpatroon worden aangeplant. Hierdoor ontstaat sneller een mooie, volle haag. Een bijkomend nadeel van planten met blote wortel is dat er vaak sprake is van meer uitval na de aanplant. Gemiddeld kun je rekenen op 10%. Bij de beukenhaag is dit iets meer. Gebruik je een wortelgroeimiddel bij de aanplant? Dan wordt dit uitvalpercentage flink gereduceerd. Je zult dan nauwelijks tot geen last van uitval hebben. Haagplanten met blote wortel vereisen extra verzorging direct na de aanplant. Denk bijvoorbeeld aan het geven van water.

In de winter van je haag genieten

Zowel van een bladverliezende als van een wintergroene haag kun je ’s winters prima genieten. De reden dat wintergroene haagplanten zo populair zijn is dat ze je het hele jaar door privacy en beschutting bieden. Maar ook een bladverliezende haag heeft zo zijn charmes. Denk bijvoorbeeld aan de haagbeuk (Carpinus betulus) en de beukenhaag (Fagus sylvatica). De haagbeuk laat zijn bruin geworden blad ook echt vallen in dit seizoen. De beukenhaag houdt zijn dorre, bruine blad gewoon vast. Hoewel de beukenhaag dus bladverliezend is, biedt hij ook de nodige privacy in je tuin!

Om in de winter optimaal van je haag te kunnen genieten is het goed om de haagplanten het hele jaar door goed te verzorgen. De meeste haagplanten stellen 1 à 2 jaarlijkse snoeibeurten zeer op prijs. Zo houdt je haag een mooie vorm en kun je ook gelijk eventuele dode takken of bladeren verwijderen. Verder is het goed om je haag elk voorjaar te bemesten. Sommige haagplanten stellen prijs op een tweede bemesting in het najaar. Zo profiteren ze ook ’s winters van voldoende mineralen en gezonde stoffen en heb je in alle seizoenen van het jaar een prachtige en gezonde haag in je tuin staan!