Zomerbloeiende haagplanten

Zomerbloeiende haagplanten

De zomer is een warme tijd, waarin we graag veel tijd in onze tuin doorbrengen, als het tenminste niet regent. Want behalve de warmste, is de zomer ook de natste tijd van het jaar. Voor haagplanten betekent een en ander dat ze zich kunnen voeden met zonlicht (fotosynthese) en regenwater. Voor haagplanten is de zomer dus een belangrijke periode, die meestal volgt op hun bloeiperiode in het voorjaar. Er zijn echter ook haagplanten die de zomer ook als bloeitijd gebruiken: de zomerbloeiende haagplanten.

Zomerbloeiende hagen zijn vaak planten die meer warmte nodig hebben om tot bloei te komen, planten die bijvoorbeeld in onze streken niet inheems zijn, en in de lente nog niet genoeg warmte gevoeld hebben om te ontluiken. Zomerbloeiende haagplanten zijn natuurlijk een prachtig gezicht in de tuin, juist in de tijd van het jaar dat u de tuin het vaakst zult gebruiken. Haagplanten.nl, de online haagplantenkalender, brengt de zomerbloeiende haagplanten voor u in een handig overzicht, zodat u weet welke soorten u moet planten als u ook in de zomer van bloesem wilt genieten.

Zomerbloeiende haagplanten in beeld

Glansmispel

De glansmispel is, net als bijvoorbeeld de hulst, vooral bekend om de sierlijke rode bessen die de plant in het najaar vormt, maar ook de bloei van de glansmispel is aantrekkelijk, met sierlijke witte bloemen. De bloei valt meestal in het late voorjaar, dan wel de vroege zomer: juni, met uitlopers naar juli. De struik heeft dan ook een prachtig glanzend rood blad.

Hortensia

Hortensia's zijn echte zomerbloeiers. Afhankelijk van de soort begint de bloei in juni of juli, en het spektakel blijft duren tot het najaar. De hortensia bloeit weelderig en kleurrijk (welke kleur de plant krijgt verraadt bij veel soorten meteen ook de zuurtegraad van uw grond, een wonder der natuur). Veel mensen planten de hortensia om deze feeërieke bloei. Snoei de hortensia daarom niet in het voorjaar, daarmee maakt u de bloesem stuk.

Liguster

De liguster is een geliefde haagplant. Die populariteit heeft de liguster voor een groot deel te danken aan het feit dat deze haag zich gemakkelijk laat snoeien. Dit snoeien beknot echter wel de bloei, en eigenlijk is dat jammer, want de bloei van de liguster, in de vroege zomer (juni, juli), levert heerlijke frisse geuren op in de tuin. De witte bloemetjes zien er ook mooi uit. Misschien is het aardig om 'ns een deel van de ligusterhaag niet bij te snoeien, om te zien wat het effect is?

Vlinderstruik

Van sommige haagplanten wordt de bloei niet op waarde geschat, maar de vlinderstruik zorgt er zelf wel voor dat zoiets hem niet overkomt: de zomerbloei van deze haag (vanaf juli) is vol kleur en geur en de vele vlinders die de forse bloesems aantrekken worden door tuinbezitters natuurlijk ook erg gewaardeerd. Met de vlinderstruikhaag haal je de zomer binnen, uitbundiger dan een Braziliaans carnaval…