Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wat is het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk?

We kunnen het ons goed voorstellen dat veel mensen zich afvragen wat het verschil is tussen de beukenhaag en de haagbeuk. Ze lijken niet alleen qua naam veel op elkaar, maar ook in hun uiterlijk hebben ze veel van elkaar weg. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee haagplantensoorten. En die kunnen meewegen in het maken van de keuze welke van de twee het beste in jouw tuin past.

overeenkomsten beukhaag
overeenkomsten haagbeuk

Overeenkomsten en verschillen

Anders dan de Nederlandse namen doen vermoeden zijn de beukenhaag (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus) leden van twee totaal verschillende plantenfamilies. De haagbeuk is bijvoorbeeld nauwer verwant aan de berk dan aan de beuk. Toch liggen de namen van de haagplanten niet toevallig zo dicht bij elkaar. De bladeren van beide planten lijken namelijk heel veel op elkaar. Bij de haagbeuk liggen de nerven wel wat dieper in het blad en zijn de bladranden minder glad. Qua kleur en algehele vorm hebben ze echter meer overeenkomsten dan verschillen.

De verschillen worden veel duidelijker als je gaat kijken naar de omstandigheden waarin de haagplantensoorten gedijen. Vooral als het op grondsoort aankomt zijn er grote verschillen tussen de haagbeuk en de beukenhaag. Verder verliest de haagbeuk in het najaar meer bladeren dan de beukenhaag. Dat lijkt een nadeel, maar in sommige omstandigheden is de haagbeuk een betere keuze dan een beukenhaag. We hebben de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

kiezen beukenhaag

Wanneer kiezen voor een beukenhaag?

De beukenhaag behoort samen met de liguster tot de weinige bladverliezende haagplanten die toch geschikt zijn voor een privacyhaag. Dat komt doordat de beuk zijn bladeren normaal gesproken niet laat vallen. Ze drogen wel uit en verliezen dan hun groene kleur – beuken zijn immers geen wintergroene haagplanten – maar als het niet te koud wordt, blijven de bruine bladeren aan de haag hangen. Het wordt dan dus wel heel moeilijk om je tuin in te kijken. Des te meer als je hem vaak snoeit, want dan vertakt hij dichter.

Een beukenhaag wordt ook vrij snel redelijk hoog, omdat hij minimaal 30 en maximaal 60 centimeter per jaar groeit. Beukenhagen zijn echter niet geschikt voor een bodem waar water in blijft staan. Eventueel kunt u de grond geschikt maken door hem te draineren, maar bij een bodemsoort als klei kan dat heel lastig worden. Je kunt je beukenhaag beter op een droge, zanderige bodem planten, want daar gedijt hij op.

Plant je hem als privacyhaag, let dan op dat hij niet te veel wind vangt. Daar kan de beuk prima tegen, maar dan verliest hij ’s winters wel meer bladeren.

kiezen haagbeuk

Wanneer kiezen voor een haagbeuk?

Je hebt de grond in je tuin nu eenmaal niet voor het uitkiezen. Hou je van het uiterlijk van de beukenhaag, maar heb je wel kleigrond of andere natte grond in de tuin? Dan heb je met de haagbeuk een haag die daar behoorlijk op lijkt. Omdat hij meer bladeren verliest dan de Fagus sylvatica is de Carpinus betulus minder geschikt voor een privacyhaag, maar toch kan hij met zijn dichte takkenstelsel na een aantal snoeibeurten zelfs in het najaar tegen inkijk beschermen.

De haagbeuk gedijt overigens niet alleen op een natte bodem. Hij heeft weliswaar een voorkeur voor een vochtige, voedingsrijke ondergrond, maar hij komt zelfs op kalkhoudende grond tot zijn recht. Ook wind de wind is geen probleem voor de haagbeuk. Hij groeit jaarlijks tussen de 20 en de 40 centimeter, dus je hoeft niet lang te wachten tot hij op hoogte is.

Aan het feit dat de haagbeuk zijn bladeren verliest zit ook een positieve kant: zijn herfstkleur. Die is donkergeel. Daardoor valt de haagbeuk behoorlijk op voordat zijn bladeren van de takken vallen. In die periode van het jaar heeft hij dus een aanmerkelijk hogere sierwaarde dan bij de beukenhaag het geval is.