Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Viburnum

De viburnum (volledige naam: viburnum tinus) is een wintergroene haagplant die opvalt vanwege de beeldschone witte bloemen waarmee hij in het voorjaar bloeit. Vanwege de kleur en de vorm van deze bloemenschermen staat de viburnum ook wel bekend als de sneeuwbal. Maar laat je niet misleiden door die naam: heel winterhard is deze plant niet. Deze haagplant kan best een beetje vorst verdragen, maar als het meer dan 12 graden vriest is extra bescherming tegen de kou sterk aan te raden. Waar de viburnum wel heel goed tegen kan is schaduw. Sterker nog, hij voelt zich het meest op zijn gemak op een plek met een vochtige grond in de halfschaduw. Daar kan hij met zijn aantrekkelijke bloemen en licht glanzende bladeren voor wat kleur zorgen.

Viburnum haagplant

Viburnum als haagplant

In december begint de viburnum tinus al met bloeien. De opvallende bloemen laten dan nog even op zich wachten – die verschijnen in het voorjaar pas – maar de witroze knoppen geven al wat kleur aan een anders vrij kale tuin. Na de bloei volgen donkerblauwe bessen. Viburnum groeit tussen de 20 en de 45 centimeter per jaar, waarbij jongen planten aanmerkelijk sneller groeien dan volwassen struiken. Uiteindelijk zal hij een hoogte van zo’n drieënhalve meter bereiken, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om hem lager te snoeien. Ondanks zijn redelijk compacte groei zal een viburnumhaag altijd een vrij open structuur hebben, waardoor hij een redelijk informeel voorkomen heeft. Gelukkig past dat heel goed bij zijn bloei, waarmee deze plant zich goed voor informele borderhagen leent.

Viburnum als haagplant
Viburnum verzorgen

Viburnum verzorgen

Hoewel de viburnum snoeien heel goed verdraagt, raden wij toch aan om hem niet al te rigoureus te snoeien, omdat dat nadelig is voor de bloei. Dat klinkt misschien alsof het snoeien van een viburnumhaag een heel nauwkeurig karwei is, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is ieder jaar de langste scheuten wegsnoeien. Het beste moment voor deze snoeisessie is direct na de bloei, dus begin mei. Als de planten bij strenge vorst enige vorstschade oplopen, is dat ook vrij makkelijk te herstellen door de aangetaste takken na de vorst af te snijden. De viburnumhaag zal daarna weer mooi uitlopen. Nog beter is het om de plant tegen de vrieskou te beschermen, bijvoorbeeld met een vliesdoek.

Viburnum online bestellen

Viburnum online bestellen

Viburnum is een sierlijke, veelzijdige haagplant. Volgens liefhebbers van vormsnoei is de plant zodra hij volwassen is en dus langzamer groeit zelfs een zeer bruikbaar alternatief voor de buxus. Dan laat de viburnum zich makkelijk in een bijzondere vorm snoeien. Dit gaat wel ten koste van de typerende open groei en de bloei van deze wintergroene plant. Zoals je ziet kun je alle kanten op met deze prachtige plant. De beste viburnumhagen en andere haagplanten vind je in onze webshop.