Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Vormsnoei

Natuurlijk is een haag om de tuin mooi, maar voor wie iets anders wil dan een rechthoekige haag en zijn creativiteit de vrije loop wil laten is vormsnoei de ideale oplossing. Deze manier van snoeien kan met recht plantenkunst genoemd worden. We zien vaak haagplanten die in geometrische vormen, zoals kubussen en bollen, geknipt worden, maar de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Er zijn zelfs mensen die hun haagplanten in de vorm van een dier of een menselijk gezicht snoeien en op die manier laten zien dat er meer mogelijkheden zijn dan een formeel gesnoeide privacyhaag of een kleurrijk bloeiende haag. Wil jij dit ook eens proberen en ben je benieuwd hoe je dit moet aanpakken? Wij helpen je graag met de eerste stappen.

Planten vormsnoei

Planten voor de vormsnoei

Niet iedere haagplant is geschikt voor de vormsnoei. Planten die hun bladeren verliezen vallen af, omdat die de vorm waarin ze gesneden worden in de wintermaanden kwijtraken. Verder is het niet verstandig om planten te gebruiken die heel snel groeien, omdat deze moeilijk onder controle te houden zijn. Een langzaam groeiende, wintergroene haagplant is dus het meest geschikt. Het liefst een met kleine bladeren, omdat de vorm dan goed te definiëren is. De buxus is daardoor de vormsnoeiplant bij uitstek, maar omdat die in sommige gebieden geteisterd wordt door de buxusmot en de buxusziekte, zijn tuinexperts en vormsnoeiliefhebbers de laatste jaren op zoek gegaan naar alternatieven. Vooral de Japanse hulst is daardoor een populaire plant voor de vormsnoei geworden, maar ook de Japanse kardinaalsmuts en de taxus lenen zich er goed voor.

Planten voor de vormsnoei
Onderhoud bij vormsnoei

Onderhoud bij vormsnoei

Experts op het gebied van vormsnoei gebruiken meestal een elektronische heggenschaar om de haagplanten in een globale vorm te snijden. Vervolgens gaan ze met een tuinschaar of zelfs een schapenschaar aan de slag voor de details. Als je wat ondersteuning nodig hebt zijn er ook speciale vormsnoeisjablonen te koop. Wij raden beginners in ieder geval aan om eerst met geometrische vormen aan de gang te gaan. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met je buxusstruiken of Japanse hulst in een kubus-, bal- of kegelvorm te snoeien. Hoewel er altijd langzaam groeiende planten gebruikt worden, is het wel belangrijk om het snoeien goed bij te houden, zodat de vorm waarin je de struiken gesnoeid hebt strak en gedefinieerd blijft. Hoe vaak dat precies moet gebeuren verschilt per soort, maar dat zal zeker om een keer of vier per jaar gaan.

Onderhoud bij vormsnoei

Planten voor vormsnoei online bestellen

Heb je de plant gevonden die jij in een bijzondere vorm wilt snoeien? Wij leveren hem snel aan huis, zodat jij binnen de kortste keren aan de slag kunt. Mocht je wat minder handig met een snoeischaar zijn, maar wel graag een aantal stijlvolle buxuskubussen in je tuin willen hebben, dan kun je bij ons exemplaren bestellen die op de kwekerij al in een kubusvorm gesnoeid zijn.