Welke haag past bij welke tuinstijl?

Veel beginnende tuiniers vragen zich af welke haagplanten nu precies het beste zouden passen bij hun tuinstijl. Zoals je in onze webwinkel kunt zien zijn er behoorlijk wat verschillende haagplanten. Allemaal hebben ze hun eigen unieke kenmerken. Om te bepalen welke haag bij jouw tuinstijl past is het allereerst belangrijk te weten welke tuinstijl je eigenlijk hebt. We bespreken enkele veelvoorkomende tuinstijlen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke heg jouw tuin het beste kan omlijsten!

Formele en informele tuinstijl

Tuinstijlen worden meestal opgedeeld in twee categorieën: de formele en de informele tuin. De formele tuin heeft een statige en klassieke uitstraling. Het Franse tuinontwerp is hiervan een goed voorbeeld. Je kunt ook denken aan de tuinen van Versailles: dit is misschien nog wel het beste voorbeeld van de klassieke formele tuin. Deze tuinstijl wordt gekenmerkt door meetkundige lijnen en strakke vormen. In tuinen met een formele uitstraling wordt meestal gekozen voor een wintergroene haag die goed in een strakke vorm te snoeien is. Bladhoudende haagplanten zijn makkelijker in een statige haagvorm te scheren.

Naast de formele tuinstijl is er ook nog de informele tuinstijl. De term kan voor een beginnende tuinier ietwat verwarrend overkomen. Sommige mensen denken dat de informele tuin nogal rommelig is, maar niets is minder waar. Informele tuinstijlen zijn juist goed uitgedacht. De natuur neemt een prominente plek in. Dat wil niet zeggen dat er geen onkruid verwijderd wordt in informele tuinen. Wel worden er planten, bomen en heesters aangeplant die van waarde zijn voor vogels, vlinders en honingbijen. Onder de informele tuinstijl vallen onder meer de landelijke tuin en de cottage tuin.

Er zijn talloze tuinstijlen. De meeste vallen ofwel onder de formele, ofwel onder de informele tuinstijl. Sommige tuinstijlen worden gekenmerkt door een mooie balans tussen formeel en informeel: ze vallen niet echt in een van deze twee categorieën. Denk daarbij aan de wilde tuin en het moderne tuinontwerp. Juist de mix van formele en informele elementen maakt dit tuinontwerp zo interessant. Wanneer je een haag gaat uitkiezen is het essentieel om te weten of je een formele of informele tuin ambieert. Ga je voor een statig en strak tuinontwerp waar een georganiseerde rust hangt? Of geef je toch de voorkeur aan een natuurlijk tuinontwerp?

Over het algemeen geldt dat de formele tuin vraagt om een bladhoudende haag, en de informele tuin eerder om bladverliezende haagplanten. We leggen hierbij de nadruk op het woord algemeen, want wintergroene haagplanten worden ook nog wel eens aangeplant in informele tuinstijlen. In formele tuinen zien we ook wel haagplanten terug die officieel bladverliezend zijn: denk bijvoorbeeld aan de beukenhaag (Fagus sylvatica).

Welke haag kan ik het beste kiezen?

Wil jij het liefste een bladhoudende haag die je van veel privacy voorziet? Kies dan bijvoorbeeld voor een coniferenhaag zoals de taxus of de levensboom (Thuja). Deze zijn goed in een strakke haagvorm te snoeien. Ook de buxus en buxusvervangers zoals Ilex crenata zijn heel goed om privacy in je tuin te creëren. De buxus en de diverse alternatieven voor deze haagplant zijn, net als de taxus, ook prima te gebruiken voor vormsnoei. In creatieve snoeivormen gesnoeide struiken zien we ook veel terug in formele tuinen. Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een bolvorm of piramidevorm.

Andere populaire wintergroene haagplanten zijn de laurierkers en de hulst. Uiteraard is er in onze webwinkel nog veel meer keuze. Denk onder meer aan de rhododendron, klimop, glansmispel, Japanse kardinaalsmuts, de vuurdoorn en de olijfwilg. De rhododendron, klimop en glansmispel worden ook nog wel eens in informelere tuinstijlen gebruikt. Uiteraard bestaan er niet alleen wintergroene haagplanten. Er zijn ook prachtige bladverliezende exemplaren te vinden in onze webwinkel. Tuiniers met een informele tuinstijl hebben meer dan genoeg keuze. Denk bijvoorbeeld aan een meidoornhaag, een haag van vlinderstruik of gewone sering. Ook de liguster, haagbeuk en beukenhaag vallen onder de bladverliezende heggen.

Uiteraard kun je ook voor een gemengde haag kiezen. Deze is samengesteld uit verschillende wintergroene of bladverliezende haagplanten. De soorten zijn goed op elkaar afgestemd en vormen een schitterende tuinomlijsting voor je tuin. In onze webwinkel kun je kiezen uit diverse haagpakketten, zoals bijvoorbeeld een haag voor vogels, een haag voor vlinders, een tweekleurige beukenhaag of een geurende haag. De keuzemogelijkheden zijn royaal, dus neem snel een kijkje in de webwinkel en laat je verrassen door de vele opties.

Haagplanten die altijd kunnen

Er zijn ook haagplanten die in nagenoeg elke tuinstijl kunnen worden aangeplant. Of je nu een formeel of informeel tuinontwerp hebt: deze haagplanten doen het altijd goed en vallen bij een groot publiek goed in de smaak. Een goed voorbeeld van een haagplant die altijd kan is de beukenhaag (Fagus sylvatica). De beukenhaag heeft een mooie, natuurlijke uitstraling en is officieel bladverliezend. In de herfst houdt de beukenhaag zijn dorre loof vast, waardoor hij het hele jaar rond voor de nodige privacy in je tuin zorgt. Ook coniferen, waaronder de taxus en de Thuja, kunnen zowel in de formele als informele tuin aangeplant worden.

Weet jij al wat voor tuin je wilt ontwerpen? Bestel dan snel de bijpassende haagplanten in onze webwinkel. Het kan natuurlijk ook zijn dat je er niet helemaal uitkomt. In dat geval mag je altijd contact met ons opnemen. We denken graag met je mee. Onze professionals hebben een jarenlange expertise op het gebied van tuinontwerp en haagplanten en delen hun kennis graag met jou. We wensen je alvast veel plezier met het uitzoeken van een haag die naadloos op je wensen en tuinstijl aansluit.