Deze haagplanten groeien langzaam

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor langzaam groeiende haagplanten te kiezen. Misschien ambieer jij wel een onderhoudsvriendelijke heg die je niet al te vaak hoeft te snoeien. Of heb je een kleine stadstuin en is het onhandig wanneer je haag je steeds figuurlijk boven het hoofd groeit. Ook in de voortuin kan het handig zijn om een haag aan te leggen die niet al te hard groeit. Een heg in de voortuin mag immers maximaal een meter hoog zijn. Traag groeiende haagplanten gaan hier niet snel overheen. We vertellen je graag welke haagplanten langzaamgroeiend zijn!

Taxushaag

De taxus is een haagplant die langzaam groeit. Waar andere coniferen erom bekend staan flinke groeispurten te kunnen maken, doet de taxus wat rustiger aan. Daar staat wel tegenover dat de taxus wordt gekenmerkt door een compacte groeivorm. Hierdoor ligt een strakke, symmetrische en blikdichte haag binnen handbereik. De taxus is geschikt voor zowel hoge als lage hagen. Een taxushaag is wintergroen en kan zowel in de voortuin als in de achtertuin worden aangeplant. Door zijn langzame groei is het niet nodig om de taxus vaak te snoeien. 1 à 2 jaarlijkse snoeibeurten volstaan zeker, afhankelijk van hoe strak en netjes de taxushaag mag worden.

De taxus neemt per jaar ongeveer 20 centimeter in hoogte toe. Dat maakt deze haagplant heel geschikt voor de kleine tuin. Heb je enkel een balkon? Dan is de taxus ook geschikt om in plantenbakken neer te zetten op het balkon. Zo creëer je daar de nodige privacy. Ook breng je de natuur naar je balkon en geniet je het hele jaar rond van een fraai, groen uitzicht!

Andere soorten coniferen

Veel andere soorten coniferen groeien behoorlijk snel. Neem bijvoorbeeld de Leylandii conifeer: deze kan per jaar wel een meter in hoogte toenemen. Je begrijpt dus dat deze cipres niet erg geschikt is om in de kleine tuin aan te planten. Toch zijn er wel bepaalde coniferen die niet al te snel groeien. Neem bijvoorbeeld de levensboom (Thuja). De Thuja kent redelijk wat verschillende soorten. De soorten reuzenlevensboom (Thuja plicata) groeien vrij rap. De Thuja occidentalis, waaronder de Thuja 'Smaragd' en 'Brabant', groeien minder snel. Van die laatste twee levensboomsoorten groeit de Thuja 'Smaragd' het traagst.

De Thuja 'Smaragd' wordt tevens gekenmerkt door een slankere groeivorm dan de andere thujasoorten. Dit maakt deze conifeer dan ook prima geschikt om in de kleine tuin aan te planten. Ook de Californische cipres is in principe geschikt om in de voortuin of kleine tuin neer te zetten. Ook deze coniferen groeien minder hard dan bijvoorbeeld de Leylandii conifeer. Houd er wel rekening mee dat coniferen als de Thuja en Californische cipres iets vaker met een snoeibeurt moeten worden bijgehouden dan de taxus, die alweer een stukje compacter en trager groeit.

Langzaam groeiende laurierkers

Sommige soorten laurierkers zijn ook langzaam groeiend. Over het algemeen staat de laurierkers juist bekend als snelgroeikampioen: veel soorten nemen per jaar wel 40 tot 60 centimeter in hoogte toe. Toch zijn er ook soorten laurier die helemaal niet zo snel groeien. Dit zijn tevens soorten die vrij laag blijven, en dus voornamelijk geschikt zijn om een lage heg mee te creëren. Voorbeelden hiervan zijn de laurierkers 'Otto Luyken' en 'Zabeliana'. Deze soorten laurier worden dan ook met regelmaat gebruikt om een haag in de voortuin mee aan te leggen. Ook als solitair aangeplante sierstruik doet laurierkers het goed.

Ook de laurierkers 'Etna' groeit niet heel snel: 20 tot 40 centimeter per jaar. Laurierkers dient 1 à 2 maal per jaar te worden gesnoeid om in topvorm gehouden te worden. Zeker wanneer je een compacte en nette, verzorgde haag in je tuin wilt hebben staan is dit zeker aan te raden. Alle andere soorten laurierkers groeien sneller dan de bovengenoemde 3 typen. Dat houdt in dat overige lauriersoorten minder geschikt zijn om in de voortuin of kleine stadstuin aan te planten.

Japanse hulst (Ilex crenata)

Ook de Japanse hulst is een haagplant die niet al te snel groeit. De Ilex crenata wordt ook regelmatig ingezet als buxusvervanger. Zeker nu de buxus steeds vaker wordt geplaagd door buxusziekten en de buxusrups, is de Ilex crenata een absolute favoriet onder veel tuiniers. En hoewel de Japanse hulst wel ietwat sneller groeit dan de buxus, behoort hij toch nog tot de langzaam groeiende haagplanten. In onze webshop vind je verschillende soorten Ilex crenata. De Ilex crenata 'Convexa' is een soort die bijzonder compact groeit en ook vrij laag blijft. Dat maakt hem een ideale haagplant voor de kleine stadstuin.

Naast de Ilex crenata 'Convexa' kun je onder meer kiezen voor de Japanse hulst 'Green Hedge', 'Dark Green' en 'Blondie'. Elke soort Ilex crenata heeft zijn unieke eigenschappen. Er zit altijd wel een soort bij die uitstekend past bij het ontwerp van jouw tuin. De Japanse hulst is daarnaast een haagplant die een bijzonder sierlijk en elegant voorkomen heeft. Dat maakt ook deze haagplant geschikt om in plantenbakken op je balkon of terras neer te zetten. Daar zorgen ze niet alleen voor de nodige privacy, maar ook voor een fraaie, natuurlijke en groene toevoeging!

Neem eens rustig een kijkje in onze webwinkel en laat je verrassen door onze mooiste langzaam groeiende haagplanten. Heb je de ideale haagplant gevonden? Dan bestel je deze snel en eenvoudig online. Heb je nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op: onze professionals denken graag met je mee!