Wintergroen of winterhard: dit is het verschil

Zeker voor de beginnende tuinier kunnen termen als wintergroen en winterhard nogal verwarrend zijn. Is een wintergroene haagplant ook automatisch winterhard? We leggen je graag het verschil tussen winterhard en wintergroen uit. We maken het namelijk graag net even iets eenvoudiger voor je, zodat je straks precies weet wat voor haagplant op jouw wensen aansluit.

Wat zijn wintergroene haagplanten?

Een wintergroene haagplant is een haagplant die zijn blad gedurende de winter vasthoudt. De plant is dus letterlijk altijd groen. Het hele jaar door geniet je van een fraaie, groene tuinafscheiding. Waar sommige andere bomen, heesters en struiken hun blad verliezen tijdens de winters, doen groenblijvende haagplanten dit niet. Een groenblijvende haag is dus een uitstekende oplossing voor iedereen die op zoek is naar haagplanten die het hele jaar rond een hoge mate van privacy bieden. Er zijn verschillende wintergroene hagen verkrijgbaar in onze webshop. Van hele klassieke, formele hagen tot haagplanten met een minder formeel tintje.

Ook kun je kiezen tussen onderhoudsvriendelijke, wintergroene haagplanten en heesters die wat meer verzorging vereisen. Daarnaast zijn er groenblijvende haagplanten die heel hoog kunnen worden, maar ook laagblijvende soorten. De ene altijdgroene heester is de andere namelijk niet. Zo zijn haagconiferen wintergroen, maar ook de laurierkers is een bladhoudende haagplant. Toch hebben ze allebei een geheel andere uitstraling. Ook binnen de wintergroene haagcategorie is er altijd nog voldoende keuze. Er is altijd wel een bladhoudende heg te vinden die uitstekend bij jouw tuinontwerp past.

Wat zijn winterharde haagplanten?

Winterharde haagplanten kunnen zowel bladhoudend als bladverliezend zijn. Andersom zijn niet alle wintergroene haagplanten automatisch winterhard. De winterhardheid van een haagplant zegt namelijk iets over zijn vermogen om ook koude winters ongeschonden door te komen. De haagplanten die wij in onze webshop verkopen kunnen onze milde, Nederlandse winters makkelijk aan. Toch zijn sommige soorten meer winterhard dan andere. Zo staat de levensboom (wetenschappelijke naam: Thuja) bekend om zijn zeer goede winterhardheid. Ook veel naaldbomen zoals de fijnspar zijn zeer winterhard. Een wintergroene plant die matig winterhard is, is bijvoorbeeld de Griselinia littoralis.

Verreweg de meeste haagplanten in onze webshop zijn goed winterhard. Twijfel je of de haagplant die jij op het oog hebt de winter goed zal kunnen doorstaan? Bij de productomschrijving van de haagplant staat altijd duidelijk aangegeven hoe het met de winterhardheid is gesteld. Zo kun je hiermee rekening houden en een haagplant uitkiezen die goed aansluit op je persoonlijke wensen. Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan. Heb je nog vragen over de winterhardheid van bepaalde haagplanten? Dan kun je ons altijd even bellen of mailen. We helpen je graag verder wanneer je er zelf niet uit komt.

Haagplanten beschermen tegen vorst

Tijdens de allerstrengste winters kunnen haagplanten met een matige of zelfs goede winterhardheid toch wat extra bescherming gebruiken. Gelukkig zijn dergelijke winters in ons land zeldzaam, maar mocht het gebeuren, is het handig dat je weet wat je kunt doen om je tuinafscheiding te beschermen. Allereerst is het belangrijk dat de grond onder je haag goed gedraineerd is. Een te natte bodem kan makkelijk bevriezen en op deze manier schade aan de wortels van je haagplanten veroorzaken. In veel gevallen is de schade onherstelbaar en zal de haag ten gevolge hiervan doodgaan.

Verder is het een goed idee om je haag te beschermen met een wintervliesdoek tijdens de koudste nachten. Zo voorkom je schade aan de takken van je haag en blijft hij mooi. Planten met een matige winterhardheid kun je op deze manier de winter door helpen. Met de nodige maatregelen zullen zijn de winter fier doorstaan en zal de kou geen enkel probleem opleveren.

Waar kan ik winterharde haagplanten kopen?

In onze webshop vind je alleen haagplanten die goed bij ons klimaat passen. Daar selecteren we onze haagplanten onder meer op. Je hebt namelijk weinig aan een haag die na een strenge winter gelijk doodgaat. Kijk maar eens rond in onze webshop, dan zul je zien dat de meeste haagplanten goed winterhard zijn. Ook de (weinige) heesters met een matige winterhardheid kunnen de Nederlandse winters met gemak aan. Is er extreem weer voorspeld? Dan kun je ze tegen de vorst beschermen zoals hierboven beschreven wordt. Wil je een winterharde haag kopen? Dan kun je dat snel en eenvoudig doen in onze webwinkel.

Je hebt de keuze uit zowel wintergroene als bladverliezende haagplanten. Zoals we al even lieten vallen kan een bladverliezende haag ook zeer winterhard zijn. Veel mensen verwachten dat juist niet. Welke haag het beste bij jouw tuinontwerp past bepaal je zelf. Je hebt een royale keuze, dus daar zal het niet aan liggen! Wil je eerst advies inwinnen voor je overgaat tot het kopen van winterharde haagplanten? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Een haag is immers een belangrijk onderdeel van je tuinontwerp. Het is geen aankoop die je zomaar even doet: de heg is immers de omlijsting van je tuin en bepaalt voor een groot deel de sfeer.

Je kunt dan ook altijd even contact met ons opnemen. We helpen je graag bij het uitzoeken van de geschikte haagplant voor jouw tuin. We nemen de tijd voor je, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een heg aanschaft. Ook op onze website is veel informatie te vinden over de verschillende haagplanten en hoe deze verzorgd en gesnoeid dienen te worden. Veel essentiële informatie is hier dan ook te vinden. We wensen je veel plezier met het uitkiezen van een fraaie, winterharde heg!