Winterlinde Tilia cordata

De winterlinde, of tilia cordata is een bladverliezende haagplant die in de vrije natuur wel 20 tot 25 meter hoog kan worden. De winterlinde heeft hartvormige bladeren met fijngezaagde randen, die 4 tot 9 centimeter groot kunnen worden. Die grote bladeren geven de winterlinde als haagplant een speels en gezellig uiterlijk. Als de boom jong is, heeft de winterlinde een gladde, grijze bast, maar later wordt deze bast gegroefd. De bladstelen zijn groen of rozeachtig. Deze boom krijgt in juni en juli kleine geel- of crèmekleurige bloemetjes die een sterkte geur afgeven. In de nazomer maken deze bloemetjes plaats voor ronde vruchtjes die er in het begin viltig uitzien, maar later kaal worden.

Lees meer
€ 207,80
 • Unieke: 100% Groeigarantie*
 • Gratis verzending boven €350,-
 • Onze klantenservice is ma t/m vrij van 07:00 tot 18:00 en za van 09:00 tot 12:00
Winterlinde Tilia cordata
€ 207,80

Prijsoverzicht

Kant en klaar haag Formaat 3+ 1+ 6+
200 cm € 207,80 € 207,80 € 181,02
  Formaat 3+ 1+ 6+
200 cm € 207,80 € 207,80 € 181,02

Omschrijving

In de natuur is de winterlinde een grote boom, maar op haagplanten.nl zouden we onze naam moeten veranderen, als we deze boom niet als haagplant zouden aanbieden. De winterlinde kan goed tegen snoei en is daarom ondanks zijn natuurlijke groeivorm erg goed te gebruiken als haagplant. De winterlinde is een bladverliezende boom. Dat betekent dat je haag in de zomer mooi vol is, maar in de winter niet blikdicht is. Wie erg op zijn privacy gesteld is, kan dus de winterlinde beter niet als haag om de tuin heen gebruiken. Het scheelt natuurlijk wel dat je meestal toch vooral in de zomer buiten in de tuin zit.

Bladverliezende haagplanten hebben zo hun eigen voordelen. De prachtige kleuren die de winterlinde in de herfst krijgt bijvoorbeeld. Dat doet geen enkele conifeer hem na! Als je het dus saai vindt om elke tijd van het jaar hetzelfde uitzicht te hebben, dan is een bladverliezende haagplant zoals de winterlinde een hele goede keuze. De grote, hartvormige bladeren van de winterlinde geven je haag een speels uiterlijk. Hoewel de haag nooit zo strak zal worden als een buxus- of coniferenhaag, is de winterlinde toch wel geschikt voor formele hagen. Een voordeel aan een wat minder strakke haag is natuurlijk wel dat het onderhoud ook niet zo nauw luistert.

De winterlinde komt van nature in Nederland voor, wat betekent dat hij goed aan het klimaat gewend is. Deze haagplant heeft een voorkeur voor vochtige grondsoorten en kan het beste in de zon of in de halfschaduw geplant worden.

Winterlinde op haagplanten.nl

Op haagplanten.nl kun je de winterlinde kopen als kant-en-klaarhaag. Deze worden geleverd als volledig uitgegroeide haagelementen van 2 meter hoog en 1 meter lang. Een kant-en-klaarhaag is een makkelijke manier om in korte tijd een prachtige haag aan te leggen. Het planten gaat vrij snel, met 4 mensen kun je in een ochtend al een haag van 30 meter aanleggen, en de haag staat er dan ook direct. Je hoeft bij een kant-en-klaarhaag geen jaren te wachten tot je haag eindelijk blikdicht is! Een ander voordeel van een kant-en-klaarhaag van winterlinde is dat de boom al helemaal in vorm is gesnoeid is. Geef je tuin dus snel een eigenwijze uitstraling met deze mooie haagplant.

Producteigenschappen

Geschikt als Groep, Haag, Solitair
Winterhardheid Goed winterhard
Groei Opgaand
Groei per jaar Snel (40 - 60 cm)
Grondvochtigheid Normaal
Grondtype Goed waterdoorlatend, Lichte klei, Voedselarm, Zand, Zware klei
Standplaats Kustregio, Landelijk, Halfschaduw, Zonnig
Eigenschappen Balkon geschikt, Bladverliezend, Herfstkleur, Kant en klaar, Privacy biedend, Windvangend, Zonder doorns

Plant instructies

Na het selecteren van een type haag, verschijnt hier de plantinstructie voor dit type.

Plantinstructies kant-en-klaarhagen

Kant-en-klaarhagen zijn even wat anders dan de meeste haagplanten. Ze worden namelijk geleverd in elementen van één meter lang en zijn al volledig uitgegroeid. Lees hier hoe je ze moet planten.

Wanneer moet ik planten?

Kant-en-klaarhagen kunnen op de meeste momenten van het jaar wel geplant worden. Wanneer de ideale periode hiervoor is, verschilt enigszins per plant. Kijk hiervoor op de pagina’s met informatie over de specifieke soorten. De leveringsperiode komt over het algemeen wel overeen met de plantperiode.

U kunt beter niet planten bij:

 • – Een periode van droogte 
 • – Vorst 
 • – Zware regenval (of hier vlak na) 
 • – Harde wind

Hoe bereid ik mijn tuin voor op de nieuwe haag?

 • Stap 1:    Let erop dat de soort grond in je tuin geschikt is voor de plantensoort. 
 • Stap 2:    Graaf een sleuf. Deze moet zo lang zijn als de haag wordt en ten minste 35 cm breed en diep. Als je gebruik maakt van het plantrek moet hij 50 cm diep zijn. 
 • Stap 3:    Woel de aarde in de sleuf goed los.

Wat moet ik doen als de planten geleverd zijn?

 • Stap 1:    Breng de planten naar de tuin. Dit kan behoorlijk zwaar zijn, dus vraag vrienden of familie om te helpen. 
 • Stap 2:    Kartonnen verpakkingen mogen blijven zitten. Plastic moet worden verwijderd. 
 • Stap 3:    Geef de planten water. 
 • Stap 4:    Als je de planten niet direct kunt gaan planten, zorg er dan voor dat ze genoeg water krijgen en zonlicht.

Hoe plant ik mijn haag?

 • Stap 1:    Zet de plantenelementen in de sleuf, op zo’n manier dat de doos en wortels volledig onder de grond zitten. 
 • Stap 2:    Plaats de druppel bevloeiingslang, die bij de planten geleverd wordt, op de bovenzijde van de wortelkluit of kartonnen doos. 
 • Stap 3:    Vul de sleuf weer met aarde en druk die net zo stevig aan dat de planten niet wiebelen.