Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haag voor bijen, vlinders en insecten

Er zijn diverse haagplanten die nuttig zijn voor bijen, vlinders en insecten. In onze webshop heb je veel keuze tussen verschillende haagplanten. Er zit zeker een haagplant bij die goed bij jouw tuinontwerp past. We nemen graag met je door welke haag geschikt is om bijen, vlinders en insecten naar je tuin te trekken. Kies je liever niet voor een bladverliezende tuinafscheiding? Deze haagplanten zijn niet alleen in haagvorm, maar ook solitair of in groepjes aan te planten. Zo is er ook in jouw tuin altijd wel een mooi plekje te vinden voor deze fraaie struiken.

vlinderstruik vlinder
klimop wintergroene vlindervriendelijke haag

Klimop: een wintergroene vlindervriendelijke haag

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Want hoewel de meeste haagplanten die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen bladverliezend zijn, is er ook een wintergroene vlindervriendelijke optie. De klimop (wetenschappelijke naam: Hedera) is namelijk ook een uitstekende haagplant die vlinders, bijen en andere nuttige insecten naar je tuin trekt. Deze haagplant is het hele jaar rond groen. Je geniet dus ook in de wintermaanden volop van uw privacy. In het najaar geeft de klimop nectar die bijzonder aantrekkelijk is voor vlinders.

Ben je een liefhebber van een wintergroene haag, maar wil je ook bijdragen aan biodiversiteit in je tuin? Dan is de hedera een uitstekende keuze. Je vindt zowel gewone klimop als Ierse klimop in ons assortiment. Klimop doet het prima in de wat meer formele tuinstijlen, maar ook in natuurlijke tuinontwerpen is deze klimplant een absolute favoriet. Laat hem langs een tuinscherm klimmen voor een smalle, wintergroene haag. Snoei de klimop zo nu en dan om hem jong te houden en de aanmaak van nieuwe vertakkingen te stimuleren. Het mooie van de hedera is dat deze het hele jaar door kan worden gesnoeid.

vlinderstruik hommel

Vlinderstruik (Buddleja)

Een van de bekendste struiken die vlinders aantrekt is de vlinderstruik (wetenschappelijke naam: Buddleja). Zoals de naam al doet vermoeden lokt deze struik zeker de nodige vlinders naar je tuin. Ook bijen, hommels en andere nuttige insecten zijn dol op de aantrekkelijke geur van de vlinderstruik. In onze webshop zijn diverse soorten vlinderstruik te vinden. De kleuren van de bloemtrossen van de vlinderstruik verschillen per soort. Ook kun je natuurlijk kiezen voor een gemengde vlinderstruikhaag: hiervoor hebben we een handig haagpakket in ons assortiment. Een vlinderstruikhaag is vooral geschikt voor informele tuinontwerpen.

Past een vlinderstruikhaag niet in jouw tuinontwerp? Plant dan enkele exemplaren solitair aan. Zo profiteer je toch van de voordelen die deze struik te bieden heeft. Je hebt de keuze uit diverse kleuren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Buddleja ‘Pink Delight’? De delicate, roze bloemtrossen voegen direct wat kleur aan je tuin toe. Je kunt ook kiezen uit paarse, blauwe, witte of paarsrode vlinderstruik.

haagpakket haag vlinders insecten

Haagpakket: haag voor vlinders en insecten

Ga je liever voor gemak én een mooie, gemengde haag? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor het haagpakket voor vlinders en insecten dat onze professionals voor je hebben samengesteld. Dit haagpakket bestaat uit 4 verschillende haagplanten: de vlinderstruik, de spierstruik ‘Grefsheim’, de Ribes ‘King Edward VII’ en de gewone sering. Mocht een van deze haagplanten niet leverbaar zijn, zullen we die vervangen voor een gelijkwaardig alternatief. Een haagpakket is niet alleen gemakkelijk, maar ook nog ‘ns bijzonder voordelig. Een pakket is genoeg voor het aanleggen van 4 à 5 meter haag.

Je kunt ook een lage, gemengde haag langs een wintergroene haag laten lopen. Zo krijgt je tuin verdieping en geniet je van privacy, maar draag je ook positief bij aan biodiversiteit in de tuin. Het beste van twee werelden!

heesterganzerik insecten

Heesterganzerik

Ook de heesterganzerik (wetenschappelijke naam: Potentilla) is een haagplant die zeer geschikt is als vlindervriendelijke haag. Bijen, vlinders en hommels zijn dol op de mooie bloemetjes van de heesterganzerik. In onze webshop is de heesterganzerik in 3 verschillende soorten verkrijgbaar. De heesterganzerik ‘Goldfinger’ wordt gekenmerkt door kleine, gele bloemen die in ruime mate aanwezig zijn. De heesterganzerik ‘Red Ace’ draagt rode bloemen en heeft een hoge sierwaarde. Tot slot kun je kiezen voor de heesterganzerik ‘Abbotswood’, die witte bloemen draagt. De Potentilla is een bladverliezende en laagblijvende haagplant.

Ook deze struik is zowel in haagvorm, solitair of in groepjes aan te planten. De heesterganzerik bloeit vrij lang, waardoor je een langere tijd kunt genieten van nuttige insecten in je tuin. Voor een optimaal effect kun je verschillende vlindervriendelijke haagplanten met elkaar combineren. Kies bijvoorbeeld voor een voorjaarsbloeier en een najaarsbloeier: zo hebben de vlinders en bijen een zeer lange tijd om van je tuin te genieten.

meidoorn haag vlinders

Meidoorn als haag voor vlinders

De meidoorn is ook een haagplant die goed voor vlinders is. Vlinders komen graag op de geur van de witte bloesems van de inheemse meidoorn af. Daarnaast is de meidoorn ook een haagplant die bijzonder aantrekkelijk is voor vogels. Na de bloei verschijnen er namelijk bessen aan zijn takken. Deze hebben een hoge voedingswaarde voor diverse vogels. Ook is de meidoorn een onderhoudsvriendelijke haagplant: met een snoeibeurt per jaar is deze haagplant zeer tevreden. Een meidoornhaag is vooral geschikt voor landelijke tuinen waarin veel ruimte is. Voor de kleine tuin is de meidoorn minder geschikt.

Met de meidoorn kun je een informele haag aanleggen. In het formele tuinontwerp wordt deze haagplant meestal niet aangeplant. De meidoorn verdraagt de meeste grondsoorten en standplaatsen uitstekend.

vlindervriendelijke-haagplanten

Andere vlindervriendelijke haagplanten

Natuurlijk zijn bovengenoemde haagplanten niet de enige vlindervriendelijke soorten. In onze webshop vind je nog veel meer haagplanten die een grote aantrekkingskracht op vlinders, bijen en insecten uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan de hortensia en het Chinees klokje. Natuurlijk kun je deze haagplanten ook met elkaar combineren voor een optimaal effect. Je kunt alle haagplanten die we in dit artikel noemden snel en eenvoudig online bestellen in onze webwinkel. Onze haagplanten zijn altijd goed vertakt en van uitstekende kwaliteit. Ze krijgen in onze kwekerij alle nodige verzorging van onze professionals.

Bestel je vlindervriendelijke haagplanten bij ons? Dan worden deze speciaal voor jou gerooid. Je ontvangt dus altijd verse haagplanten die in uitstekende conditie verkeren. Heb je nog vragen over onze bladverliezende of wintergroene haagplanten? Of wil je weten welke haagplant het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan zowel telefonisch als per mail. We helpen je graag bij het vinden van een haag die echt bij je past. Zo kun je nog een lange tijd van je tuinafscheiding genieten.