Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor d eplanten die direct leverbaar zijn.

Liguster (Ligustrum)

Filters filter
4 resultaten
Haagliguster
Populair
Haagliguster
Ligustrum ovalifolium
Vanaf
1,26
arrow-right
Wintergroene liguster 'Atrovirens'
Populair
Wintergroene liguster 'Atrovirens'
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Vanaf
1,45
arrow-right
Gewone liguster
Ligustrum vulgare
Vanaf
1,36
arrow-right
Bonte haagliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Vanaf
2,22
arrow-right
Filters filter
4 resultaten

Liguster staat bij ons in de categorie ‘bladverliezende haagplanten’ omdat het hier om een semi-wintergroene haagplant gaat. In tegenstelling tot veel andere bladverliezende soorten blijft de liguster meestal groen in de winter. Alleen bij strenge winters verliest de plant soms zijn bladeren. De twee bekendste soorten liguster zijn de haagliguster (ligustrum ovalifolium) en de gewone liguster (ligustrum vulgare). Liguster is goed bestand tegen vervuiling en gedijt overal, ook in moeilijke grondsoorten. Een ligusterhaag groeit ongeveer 30 cm per jaar en kan 4 meter hoog worden.

Meer over de liguster

De haagplant liguster is een graag geziene gast in veel van onze tuinen. De soorten liguster die je op onze site kunt bekijken behouden in de regel gewoon hun groene blaadjes. Toch staat de liguster bij ons in hetzelfde rijtje ingedeeld als soorten die in de winter helemaal kaal worden. Je zult vast denken - is de liguster eigenlijk geen wintergroene haagplant? Strikt gezien is dat niet zo, maar een ligusterhaag wordt pas kaal als de temperatuur flink onder nul gezakt is. Met de winters in Nederland is de kans daarom klein dat je een kale ligusterhaag tegenkomt. In de praktijk is de liguster dus een wintergroene haagplant. Dit geldt al helemaal voor de zeer koubestendige haagliguster en wintergroene liguster.

De liguster verwisselt haar blaadjes overigens wel, maar dat gebeurt pas tegen het einde van de winter, als de nieuwe bladeren al beginnen te groeien. De bladeren vallen dus, maar worden direct vervangen, waardoor de liguster zowel bladverliezend als wintergroen is. Voor een haag is het natuurlijk perfect als je er niet doorheen kunt kijken. De liguster is dan ook erg geschikt als afscheidingshaag.

Je herkent een ligusterhaag vooral aan mooi groene, niet al te grote bladeren en de opvallende witte bloempluimen die in de zomer gevormd worden. Na de bloemen komen er sierlijke zwarte besjes aan de plant. De haagliguster ziet er wat formeler uit dan de gewone liguster en is daarom populair als strak gesnoeide haag. De gewone liguster heeft juist een heel natuurlijke uitstraling en staat erg mooi als informele haag. Een ander verschil zit ‘m in de vorm van de bladeren: de haagliguster heeft ovale bladeren, terwijl die van de gewone liguster smal en langgerekt zijn. Een ligusterhaag die met regelmatige tussenpozen gesnoeid wordt om een strakke vorm te behouden zal meestal geen bloemen produceren. Als je wat minder snoeit doe je in ieder geval de insecten een plezier: de sterk geurende bloemen zijn een welkome voedselbron.

Liguster - robuust en onverwoestbaar

De liguster lijkt bijna ontworpen om als haagplant gebruikt te worden. Liguster wordt al sinds de negentiende eeuw veelvuldig als haag geplant in Europa. Een ligusterhaag kan namelijk overal geplant worden: middenin de stad in (sterk) vervuilde grond of in lemige, arme en kalkrijke grond - de liguster doet het overal prima. De liguster voelt zich ook thuis aan de kust, in winderige tuinen. Alleen op plekken waar het water echt niet weg wil lopen kun je beter geen ligusterhaag neerzetten. Ook in de volle schaduw zal je ligusterhaag wat minder uit de verf komen.

Liguster verzorgen

Liguster kan bijna overal geplant worden en is geen veeleisende plant wat betreft de omstandigheden waarin hij moet groeien, maar voor een echt strakke haag heb je toch wel wat werk te doen. Liguster is een behoorlijk snelle groeier en moet daarom een paar keer per jaar gesnoeid worden, omdat hij anders uit vorm groeit. Ook als de plant jong is moet er al met snoeien begonnen worden. Zorg dat de haag in het begin goed smal blijft, en laat hem langzaamaan steeds breder groeien, naarmate hij ook hoger wordt. Het beste is om de liguster drie keer per jaar te snoeien, voor een strakke heg. De eerste snoeibeurt vindt dan plaats voor de langste dag van het jaar en de laatste in september. Zo heeft de liguster nog genoeg tijd om zich te herstellen voor de winter.

Mocht je ligusterhaag nou echt te breed worden of uit vorm zijn gegroeid, dan is het heel goed mogelijk om hem nog te herstellen. Liguster kun je flink insnoeien. Wel is het handig om dat maar aan één kant te doen. Als je beide kanten van de liguster in hetzelfde jaar terugsnoeit ben je misschien wel in een keer klaar, maar dan blijven er alleen kale takken over, die weinig privacy bieden. Het is daarom beter om het eerste jaar alleen de voor- of achterkant van de haag flink te snoeien en het jaar daarop de andere kant, zodat de haag ten minste nog een beetje beschutting biedt.

Liguster online kopen

Bij tuinplanten.nl verkopen wij een rijk scala aan haagplanten en de klassieke liguster mag daar uiteraard niet aan ontbreken. Van deze populaire haagplant verkopen wij verschillende cultivars, die allemaal hun eigen sterke en zwakke kanten hebben. Ga jij voor de bonte haagliguster met zijn tweekleurige bladeren, of liever voor de ‘Atrovirens’, die erom bekend staat groen te blijven in de winter? De keuze is aan jou.

loader
Laden...