Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor d eplanten die direct leverbaar zijn.

Levensboom (Thuja)

Filters filter
5 resultaten
Westerse Levensboom 'Brabant'
Populair
Westerse Levensboom 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,12
arrow-right
Westerse Levensboom 'Smaragd'
Populair
Westerse Levensboom 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Vanaf
2,38
arrow-right
Reuzenlevensboom 'Atrovirens'
Thuja plicata 'Atrovirens'
Vanaf
5,60
arrow-right
Reuzenlevensboom 'Martin'
Thuja plicata 'Martin'
Vanaf
9,30
arrow-right
Reuzenlevensboom 'Excelsa'
Thuja plicata 'Excelsa'
Vanaf
6,20
arrow-right
Filters filter
5 resultaten

Levensboom geschiedenis

Dat thuja levensboom wordt genoemd geeft al wel aan dat deze conifeer meer is dan alleen een haagplant. Het woord ‘thuja’ komt van een Oudgrieks woord voor ‘offeren’. In de oudheid werd deze boom dan ook vaak gebruikt om offers mee uit te voeren. De oliën in de stam zorgden ervoor dat het hout snel vlam vatte en verspreidden ook nog een sterke geur. Het hout van de thuja verspreidt veel rook als het in brand staat, wat voor een offerritueel natuurlijk goed uitkomt. Zo komt het offer tenslotte bij de goden aan. Die vatbaarheid voor vuur is misschien wel iets om rekening mee te houden als je een thuja-haag hebt. Je kunt er beter geen buitenkachel of barbecue naast zetten.

Diezelfde oliën die voor rook en vuur zorgden, worden tegenwoordig ook nog door sommige mensen gebruikt om kwaaltjes tegen te gaan, zoals wratten, of omdat ze een rustgevende werking zouden hebben. De naam ‘levensboom’ zou iets te maken kunnen hebben met die helende werking. Ook wordt het soms gezien als een verwijzing naar de levensboom uit de tuin van Eden, uit het verhaal van Adam en Eva. Een derde verklaring kan liggen in het feit dat de levensboom altijd groen blijft en erg oud wordt. Er zijn exemplaren bekend die tot 800 jaar oud zijn. Thuja’s worden dan ook nog wel eens voor klimaatonderzoek gebruikt.

Levensboom als haagplant

De levensboom of thuja kan onderverdeeld worden in twee families: thuja plicata (reuzenlevensboom) en thuja occidentalis (levensboom), die zelf ook weer diverse varianten kennen. Alle verkrijgbare cultivars hebben dezelfde kenmerkende voordelen. Zo groeit de levensboom erg hoog. Dit betekent dat hij gemakkelijk een tuinafscheiding kan vormen. Het feit dat hij een dichte groeivorm heeft, helpt daar ook bij. Niet alleen is een haag van thuja hoog genoeg om nieuwsgierige ogen buiten te houden, maar je kunt er ook niet doorheen kijken. Een thujahaag planten heeft eigenlijk alleen maar voordelen.

De thuja geeft veel beschutting maar is ondanks zijn dichte structuur toch zacht om aan te raken. Spelende kinderen en huisdieren hebben daarom niets van de thuja te vrezen. De levensboom produceert in het najaar kleine dennenappeltjes en is aantrekkelijk voor vogels en vlinders. Door de dichte groeivorm is het voor vogels verleidelijk om hun nesten in de levensboom te bouwen. Als je een haag van levensboom hebt, kun je er dus vanuit gaan dat je een gezellige, levendige tuin hebt met vrolijk gekwetter van vogels. Bovendien verspreidt de thuja een subtiele en aangename geur. Levensboom-varianten kunnen op alle posities van in de volle zon tot in de schaduw goed gedijen. Zorg ervoor dat je thuja-haag goed bewaterd wordt gedurende de eerste maanden, daarna zal er bijna geen bewatering noodzakelijk zijn – alleen ten tijde van langdurige droogtes.

De levensboom in jouw tuin

Wij delen onze kennis van haagplanten graag. Daarom belichten wij de levensboom hier uitgebreid. Wij kunnen eigenlijk niet anders dan benadrukken hoeveel voordelen deze plant heeft. De thuja is een standvastige en betrouwbare haagplant. Het enige nadeel is dat de thuja een snel groeiende soort is die geen al te vergaande snoei verdraagt. Regelmatig bijknippen is daarom wel noodzakelijk. Een thuja snoeien is echter wel heel eenvoudig. Ook is het mogelijk de levensboom te gebruiken voor vormsnoei. Net als bijvoorbeeld buxus of Japanse hulst heeft de thuja een dichte groeivorm en kan dus, mits goed onderhouden, in de meest interessante vormen gesnoeid worden. Houd er wel rekening mee dat de thuja niet tot in het oude hout teruggesnoeid kan worden. Je kunt dus niet een volgroeide haag opeens in een creatieve vorm gaan snoeien.

Het onderhoud aan de thuja wordt wel rijkelijk beloond. De groenblijvende thuja garandeert namelijk jouw privacy in alle seizoenen. En naast het feit dat de levensboom makkelijk te verzorgen is en in bijna elke tuin kan groeien, hoef je ook niet te vrezen voor ziektes, want daar is de thuja prima tegen bestand. Dat deze betrouwbare haagplant zo populair is geworden zal daarom geen verrassing zijn. Een levensboom kopen kan altijd: van de thuja zijn ongeveer 120 cultivars op de markt. Een exemplaar vinden dat bij jouw tuin past zal daarom zeker lukken. En mocht de thuja nou echt niet zijn wat je zoekt, dan hebben wij een groot assortiment aan wintergroene haagplanten en struiken. Bekijk bijvoorbeeld onze taxus, laurier of liguster eens.

loader
Laden...