Thuja

Thuja

De thuja wordt in het Nederlands ook wel "levensboom" genoemd, een poëtische naam die deze haagplant goed past, want het is een boom vol levenskracht. De thuja heeft een eeuwige jeugd: de frisse uitstraling van deze groene naaldboom trekt in veel tuinen de aandacht, en dat het hele jaar door, want de thuja is een wintergroene haagplant.

In de natuur komen thuja's vooral voor in de Verenigde Staten, Canada en in delen van Azië. De soorten uit Noord-Amerika, bekend als thuja occidentalis, worden het meest in tuinen aangeplant. Verder zijn ze veel te vinden in Europese parken en her en der ook verwilderd in onze eigen natuur. Ook de thuja plicata of reuzenlevensboom gedijt uitstekend in het Europese klimaat en kan hier grote hoogten bereiken.

Thuja door het jaar heen
Thuja snoeien

Thuja door het jaar heen

De thuja is het hele jaar door groen. In de winter krijgt de haag vaak wel een iets diepere, bronsgroene schijn over zich, die bijdraagt aan de warme uitstraling van de thuja. In het voorjaar zal de plant gaan bloeien, in de regel in mei en juni. De bloesem bestaat uit heldere, lichte kegeltjes die opnieuw voor een andere uitstraling zorgen: de voor thuja zo kenmerkende "frisheid".

In de zomer zal de thuja volop profiteren van de regenval in juli en augustus. Als die achterwege blijft en er langere perioden van droogte voorkomen, is het goed de thuja te besproeien met water, net als in de eerste weken nadat je de thuja geplant hebt. Ook de takken hebben hier profijt van. De nazomer is snoeitijd – snoei niet in de volle zon! In het najaar verschiet de thuja geleidelijk weer van kleur en komt het brons weer terug.

Thuja snoeien

Thuja's zijn snelle groeiers die flink in de breedte uit kunnen waaieren. Het is goed om ze in de zomer terug te snoeien. De thuja verdraagt snoei goed en zal bij het snoeien ook een heel aangename geur verspreiden, dus het effect is als het ware dubbel: een mooiere haag en 'n fijne geur in de tuin. Pas wel op met een al te radicale snoei, anders dan de taxus kunt u de thuja niet zonder probleem ver terugsnoeien. De thuja zou hier blijvend door beschadigd kunnen raken.

Als gezegd is het niet aan te raden de thuja op zonnige dagen te snoeien. De zon kan de ingesneden twijgen en naalden dan erg beschadigen. Snoei op een bewolkte dag.

Thuja tips

Thuja tips

De geurige, frisse thuja is een voornamelijke bron van thujon, een aromatische stof die een mentholachtige geur heeft. Deze stof is vanouds een belangrijk recept in benevelende dranken als absinth. Thujon is in lage doseringen ongevaarlijk, maar hoge doses zijn giftig en kunnen krampen en verwarring veroorzaken. Het oogsten van thujon wordt dan ook sterk afgeraden. Houd daar rekening mee als je besluit een thuja te kopen. Het genieten van de geur, bijvoorbeeld na het snoeien, is dan weer zonder enig risico en gewoon aangenaam.