Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Thuja


De thuja wordt in het Nederlands ook wel "levensboom" genoemd, een poëtische naam die deze haagplant goed past, want het is een boom vol levenskracht. De thuja heeft een eeuwige jeugd: de frisse uitstraling van deze groene naaldboom trekt in veel tuinen de aandacht, en dat het hele jaar door, want de thuja is een wintergroene haagplant.

In de natuur komen thuja's vooral voor in de Verenigde Staten, Canada en in delen van Azië. De soorten uit Noord-Amerika, bekend als thuja occidentalis, worden het meest in tuinen aangeplant. Verder zijn ze veel te vinden in Europese parken en her en der ook verwilderd in onze eigen natuur. Ook de thuja plicata of reuzenlevensboom gedijt uitstekend in het Europese klimaat en kan hier grote hoogten bereiken.

Thuja door het jaar heen
Thuja snoeien

De thuja is een prachtige haagplant die je tuin een mooie, natuurlijke uitstraling geeft. Er zijn verschillende soorten thuja die als haagplant gebruikt kunnen worden. Allemaal leveren ze een mooie, volle en zichtdichte haag op die veel privacy biedt. De diverse thujasoorten lijken natuurlijk erg op elkaar. Toch zijn er subtiele verschillen. Iedere thuja heeft zijn eigen karakter en manier waarop hij het mooiste toegepast kan worden. Voor elke tuin is er wel een mooie levensboom te vinden. Met thuja haagplanten kun je zowel lagere als hoge hagen aanleggen. De sfeer die een haag van levensbomen creëert is sprookjesachtig mooi. Heb je een grotere tuin? Dan kunnen thuja bomen ook prima solitair geplant worden.

Thuja door het jaar heen

De thuja is het hele jaar door groen. In de winter krijgt de haag vaak wel een iets diepere, bronsgroene schijn over zich, die bijdraagt aan de warme uitstraling van de thuja. In het voorjaar zal de plant gaan bloeien, in de regel in mei en juni. De bloesem bestaat uit heldere, lichte kegeltjes die opnieuw voor een andere uitstraling zorgen: de voor thuja zo kenmerkende "frisheid".

In de zomer zal de thuja volop profiteren van de regenval in juli en augustus. Als die achterwege blijft en er langere perioden van droogte voorkomen, is het goed de thuja te besproeien met water, net als in de eerste weken nadat je de thuja geplant hebt. Ook de takken hebben hier profijt van. De nazomer is snoeitijd – snoei niet in de volle zon! In het najaar verschiet de thuja geleidelijk weer van kleur en komt het brons weer terug.

Thuja snoeien

Thuja's zijn snelle groeiers die flink in de breedte uit kunnen waaieren. Het is goed om ze in de zomer terug te snoeien. De thuja verdraagt snoei goed en zal bij het snoeien ook een heel aangename geur verspreiden, dus het effect is als het ware dubbel: een mooiere haag en 'n fijne geur in de tuin. Pas wel op met een al te radicale snoei, anders dan de taxus kunt u de thuja niet zonder probleem ver terugsnoeien. De thuja zou hier blijvend door beschadigd kunnen raken.

Als gezegd is het niet aan te raden de thuja op zonnige dagen te snoeien. De zon kan de ingesneden twijgen en naalden dan erg beschadigen. Snoei op een bewolkte dag.

De verschillende soorten thuja

Zoals we al eerder vertelden bestaan er verschillende soorten thuja. Onderling hebben de levensbomen subtiele verschillen. Wat al deze mooie haagplanten gemeen hebben is dat ze een prachtige, volle haag opleveren die je tuin een natuurlijke uitstraling geeft. De thuja occidentalis ‘Smaragd’ wordt alom geprezen vanwege zijn intense, smaragdgroene kleur. Deze soort groeit snel, waardoor er op relatief korte termijn een compacte, zichtdichte haag in je tuin prijkt.

Natuurlijk zijn er ook nog andere soorten. Zo zijn er de reuzenlevensboom ‘Martin’, de reuzenlevensboom ‘Atrovirens’ en de reuzenlevensboom ‘Excelsa’. Al deze soorten zijn zeer winterhard en leveren een mooie, volle haag op. Zoals hun naam al doet vermoeden kan deze haagplant een grote hoogte bereiken. De Westerse levensboom ‘Brabant’ is gevoelig voor droogte. Daarom is het raadzaam om deze haagplant in het eerste jaar na het aanplanten geregeld van extra water te voorzien.

Thuja tips

Thuja tips

De geurige, frisse thuja is een voornamelijke bron van thujon, een aromatische stof die een mentholachtige geur heeft. Deze stof is vanouds een belangrijk recept in benevelende dranken als absinth. Thujon is in lage doseringen ongevaarlijk, maar hoge doses zijn giftig en kunnen krampen en verwarring veroorzaken. Het oogsten van thujon wordt dan ook sterk afgeraden. Houd daar rekening mee als je besluit een thuja te kopen. Het genieten van de geur, bijvoorbeeld na het snoeien, is dan weer zonder enig risico en gewoon aangenaam.

Thuja kopen via Haagplanten.nl

De verschillende soorten levensbomen koop je via Haagplanten.nl. Je kunt thuja haagplanten kopen in pot, met kluit of met blote wortel. Sommige soorten zijn ook verkrijgbaar als kant-en-klare haag. De kant-en-klare haag is een ideale optie als je snel een mooie, volle haag wilt aanplanten die voldoende privacy biedt. Bijvoorbeeld wanneer je net verhuisd bent en de tuin van je nieuwe woning nog kaal is. Maar ook als je gewoon weinig geduld hebt en snel een mooie, volwaardige haag in je tuin wil hebben staan is de kant-en-klare haag een prima alternatief voor jonge thuja haagplanten in pot, met kluit of blote wortel. Welke haagplanten je voorkeur ook hebben: je vindt ze bij Haagplanten.nl.

Wil je persoonlijk advies bij het kopen van thuja? Of wil je meer informatie over de levensboom of over onze vele andere haagplanten? Neem dan contact met ons op. Dit kan via het contactformulier op onze website, of telefonisch. Onze medewerkers hebben een gedegen vakkennis op het gebied van haagplanten. Zij helpen je met plezier verder. Ook als je op zoek bent naar advies, zijn we je graag van dienst. Wij zijn pas tevreden als de perfecte haag in jouw tuin prijkt!