Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor d eplanten die direct leverbaar zijn.

Wat is koude opslag?

Het plantseizoen vindt over het algemeen plaats in de winter, als de plant in rust is. Op dat moment kan de plant gemakkelijker verplaatst worden zonder dat de wortels schade oplopen. Zo tegen eind maart, begin april is het gebruikelijke plantseizoen vaak wel voorbij. Deze periode kan echter verlengd worden met behulp van koude opslag.

Wintergroene liguster 'Atrovirens'
Populair
Wintergroene liguster 'Atrovirens'
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Vanaf
1,45
arrow-right
Gewone liguster
Ligustrum vulgare
Vanaf
1,36
arrow-right
Haagliguster
Populair
Haagliguster
Ligustrum ovalifolium
Vanaf
1,26
arrow-right
Groene beuk
Fagus sylvatica
Vanaf
0,75
arrow-right
Meidoornhaag
Crataegus monogyna
Vanaf
1,05
arrow-right

Hoe werkt koude opslag?

Koude opslag betekent precies wat de naam al doet vermoeden: de planten worden aan het einde van de herfst of het begin van de winter uit de grond gehaald en in een grote koelcel gestopt die net onder het vriespunt wordt gehouden (-3°C). Hierdoor heeft de plant langer het gevoel dat het winter is en zullen de bladeren dus niet uit gaan lopen. De plant blijft dus langer in rust en kan daardoor ook later geplant worden. Deze verlenging duurt vaak zeker tot eind april of zelfs begin mei.

De planten die in de koelcel liggen zijn planten met blote wortels. Ze worden voor het opslaan gesorteerd en in bundels bedekt op paletten gelegd. Ze krijgen regelmatig water, zodat de wortels tijdens de lange winterperiode niet uitdrogen. Op deze manier worden de planten langer goed gehouden. Kwekers gebruiken koude opslag ook vaak als een manier om het wortelsysteem van planten een boost te geven. Ze halen de planten na hun eerste jaar dan uit de grond en planten ze in hun tweede jaar weer terug. Zo hebben de kwekers in de winter tijd om de grond goed voor te bereiden.

methode kuhllagerung

Planten na de koude opslag

Planten uit de koude opslag zijn planten met blote wortels, wat betekent dat de planten relatief makkelijk schade oplopen voordat ze geplant worden. Plantenwortels kunnen niet goed tegen direct zonlicht en drogen ook gemakkelijk uit. Het is dus belangrijk om de planten na de levering zo snel mogelijk te planten. Naast de mogelijke schade aan de wortels, kan het plotselinge temperatuurverschil er ook nog voor zorgen dat de plant al uit zijn rustperiode ontwaakt en begint uit te lopen. Wacht dus nooit meer dan een dag of twee met planten. Ideaal is om direct na de levering al te beginnen.

Niet alle planten zijn geschikt om koud op te slaan. Zo zijn wintergroene haagplanten bijvoorbeeld nooit volledig in rust, waardoor het weinig zin heeft om ze in de koelcel te stoppen. Ook zijn sommige haagplanten simpelweg te hoog om goed op te slaan. Er is beperkte ruimte in de koelcel en die ruimte moet zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Als je dus een hoge of wintergroene haagplant voor je tuin zoekt, zorg dan dat je deze vroeg genoeg in het jaar bestelt, of kies ervoor om een kant-en-klaarhaag of potgekweekte haagplant te kopen.

was ist kuhllagerung

Kwaliteit en duurzaamheid

Koude opslag is een goede en veilige manier om de planten langer in rust te houden. De planten die uitgekozen worden voor koude opslag, zijn planten die van de lage temperatuur geen schade oplopen. De kwaliteit van de planten gaat door de koude opslag niet achteruit en het wortelsysteem wordt er vaak juist sterker door. Om de planten zo efficiënt mogelijk op te slaan, worden ze soms wat teruggesnoeid, maar ook dit komt alleen maar ten goede van de dichtheid van de haag die ze uiteindelijk vormen. Koude opslag heeft wat dat betreft alleen maar voordelen.

Het draaiende houden van een koelcel kost natuurlijk wel stroom, maar ook hier is een oplossing voor. De koelcel draait namelijk volledig op zonne-energie, waardoor de planten niet alleen veilig bewaard worden, maar ook nog eens op een duurzame manier. Het enige nadeel dat koude opslag heeft, is de beperkte ruimte, waardoor ieder jaar in de late herfst een schatting gemaakt moet worden van de vraag naar bepaalde planten in het daarop volgende voorjaar. Dat is dus een geval van op is op. Er kunnen geen nieuwe planten bij gelegd worden als het plantseizoen al is begonnen.

Wist je trouwens dat fruit uit de supermarkt ook vaak in een koude opslag heeft gelegen voor het in de schappen komt? In feite is het gewoon een grote koelkast.

loader
Laden...