Taxus

De taxus is een erg robuuste wintergroene haagplant in de groep coniferae, in het Nederlands coniferen genoemd. Deze boomsoort kan erg oud worden en is bovendien een trage groeier die makkelijk te onderhouden is. Zelfs de meest ingrijpende knipbeurt zal de taxus niet schaden. Deze groenblijvende en winterharde haagplant zal het hele jaar door de tuin sieren.

De taxus als haagplant

Taxushagen zijn erg populair als afscheidingshaag tussen tuinen. Ze vormen gestaag een massieve groene muur die indringers, wind en geluid tegenhoudt. In grotere tuinen, bijvoorbeeld op het platteland, kan de taxus ook als vrijstaande boom geplant worden. Taxusbomen kunnen erg oud worden en gedurende hun leven ook heel omvangrijk. Maar door taxus goed te snoeien kun je toch heel eenvoudig een nette haag van een paar meter hoog maken. Taxus laat zich namelijk erg goed in vorm knippen en leent zich daarom bijzonder goed voor vormsnoei. Met een paar losstaande exemplaren kun je een groene beeldentuin laten ontstaan door de taxusbomen in kunstige vormen bij te snoeien. Nog een leuk kenmerk van de taxus is het feit dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren van bestaan. Door een taxushaag te planten van voornamelijk vrouwelijke planten met enkele mannelijke exemplaren tussendoor ben je verzekerd van prachtige rode bessen in de herfst.

Kiezen voor taxus in je tuin

Een haag aanplanten is tijdrovend en vaak prijzig. Een miskoop is wel het laatste waar je op zit te wachten. Daarom willen wij zoveel mogelijk informatie met je delen. Onze lange ervaring met haagplanten heeft veel kennis opgeleverd. Het resultaat zie je hier terug. Of de taxus de juiste keuze is voor jouw tuin hangt af van de precieze omstandigheden. De taxus is niet voor niets een klassieker onder de haagplanten. Door zijn langzame groei vergt hij wel echter wat geduld. Als je snel een volgroeide haag wilt hebben en niet op je privacy wilt wachten, is een sneller groeiende haagplant wellicht een betere optie. Je zou dan bijvoorbeeld eens naar de leylandii coniferen kunnen kijken (een erg snelle groeier) of de populaire thuja, oftewel levensboom. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat de taxus giftig is, nog meer dan de laurierhaag. Niet alleen de opvallende rode bessen, maar ook de rest van de plant. Het gif is zelfs sterk genoeg om een paard om te brengen. Taxus kan eventueel wat minder geschikt zijn voor een tuin waar kinderen of huisdieren gaan spelen. Mochten deze nadelen geen belemmering vormen, dan iseen taxushaag kopen ook voor jouw tuin een uitstekende keuze.