Producten vergelijken
 1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxus

De taxus is een erg robuuste wintergroene haagplant in de groep Coniferae, in het Nederlands coniferen genoemd. Deze boomsoort kan erg oud worden en is bovendien een trage groeier die makkelijk te onderhouden is. Zelfs de meest ingrijpende knipbeurt zal de taxus niet schaden. Deze groenblijvende en winterharde haagplant zal het hele jaar door de tuin sieren.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Taxus baccata

Taxus baccata

Taxus baccata
Vanaf € 3,10
 • Formele haag Formele haag
 • Geschikt voor vormsnoei Geschikt voor vormsnoei
 • Vruchtdragend Vruchtdragend
 • Weinig onderhoud Weinig onderhoud
Taxus media 'Hicksii'

Taxus media 'Hicksii'

Taxus x media 'Hicksii'
Vanaf € 3,00
 • Compacte groei Compacte groei
 • Formele haag Formele haag
 • Vruchtdragend Vruchtdragend
 • Zeer winterhard Zeer winterhard
Taxus media 'Hillii'

Taxus media 'Hillii'

Taxus media 'Hillii'
Vanaf € 3,00
 • Compacte groei Compacte groei
 • Formele haag Formele haag
 • Zeer winterhard Zeer winterhard

De taxus gaat prima samen met veel verschillende soorten tuin. Van klassiek tot modern, van landelijk tot rustiek: een goed onderhouden taxushaag geeft je tuin een prachtige en natuurlijke uitstraling. Wetenschappelijk aangetoond is dat hoe meer uitzicht we hebben op groen, hoe fijner we ons voelen. En dat is eigenlijk niet zo vreemd: planten zuiveren de lucht, wat een positief effect op onze gezondheid heeft. Daarnaast zorgen planten in je tuin voor de nodige sfeer. Het uitzicht op een groene tuin zorgt op die manier voor ontspanning. Een haag als tuinafscheiding is dus een uitstekend idee, zowel voor de tuin als voor je welbevinden.

De taxus als haagplant

Taxushagen zijn erg populair als afscheidingshaag tussen tuinen. Ze vormen gestaag een massieve groene muur die indringers, wind en geluid tegenhoudt. In grotere tuinen, bijvoorbeeld op het platteland, kan de taxus ook als vrijstaande boom geplant worden. Taxusbomen kunnen erg oud worden en gedurende hun leven ook heel omvangrijk. Maar door taxus goed te snoeien kun je toch heel eenvoudig een nette haag van een paar meter hoog maken. Taxus laat zich namelijk erg goed in vorm knippen en leent zich daarom bijzonder goed voor vormsnoei. Met een paar losstaande exemplaren kun je een groene beeldentuin laten ontstaan door de taxusbomen in kunstige vormen bij te snoeien. Nog een leuk kenmerk van de taxus is het feit dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren van bestaan. Door een taxushaag te planten van voornamelijk vrouwelijke planten met enkele mannelijke exemplaren tussendoor ben je verzekerd van prachtige rode bessen in de herfst.

Heb je liever een wat meer formele, volledig groene haag zonder bessen? Plant dan alleen mannelijke planten aan. Het verschilt een beetje per tuin wat het mooiste staat. Kijk goed naar de rest van je tuin, je persoonlijke wensen en naar de overige planten. Bepaal aan de hand daarvan of je voor een taxushaag met of zonder bessen gaat. De bessen van de taxus trekken allerlei mooie vogels aan. Waar de besjes giftig zijn voor mensen en andere zoogdieren, kunnen vogels ze prima verdragen.

Taxus verzorgen en onderhouden

De taxus is dus een haagplant waar je vele kanten mee op kunt. En dat is ook precies wat deze mooie boom zo populair maakt. Een andere fijne eigenschap van de taxus is dat de plant nagenoeg overal goed gedijt: in de zon of juist op een wat meer schaduwrijke plek. Een erg vochtige grond is voor de taxus echter niet zo’n goed idee. Verder groeit de taxus op vrijwel elke goed doorlatende grondsoort uit tot een krachtige haagplant die je tuin een natuurlijk karakter geeft.

De taxus kan snoei prima verdragen. Het is zelfs aan te raden deze haagplant toch wel twee keer per jaar te snoeien om een goede groei te stimuleren. Het snoeien kan het beste plaatsvinden gedurende de maand juni, en later nogmaals in augustus of september. Leuk detail: in de naalden van de taxus zit het stofje baccatine, een belangrijke grondstof voor het maken van medicijnen tegen kanker. Je kunt het snoeiafval van je taxushaag laten ophalen door bedrijven die zorgen dat het terechtkomt bij farmaceutische bedrijven. Snoeien is dus niet alleen goed voor de gezondheid van je planten!

Verder heeft de taxus baat bij een goede bemesting, bij voorkeur tweemaal jaarlijks. De eerste bemesting kan het beste in het vroege voorjaar plaatsvinden, bijvoorbeeld in april of mei. Daarna kun je de taxus nogmaals bemesten in juni of juli. Je kunt hiervoor organische meststof gebruiken, of meststof die speciaal is ontwikkeld voor het bemesten van hagen. Meststof is te koop bij bouwmarkten en tuincentra. Door een goede bemesting blijft de taxus mooi groen, vitaal en gezond!

Kiezen voor taxus in je tuin

Een haag aanplanten is tijdrovend en vaak prijzig. Een miskoop is wel het laatste waar je op zit te wachten. Daarom willen wij zoveel mogelijk informatie met je delen. Onze lange ervaring met haagplanten heeft veel kennis opgeleverd. Het resultaat zie je hier terug. Of de taxus de juiste keuze is voor jouw tuin hangt af van de precieze omstandigheden. De taxus is niet voor niets een klassieker onder de haagplanten. Door zijn langzame groei vergt hij wel echter wat geduld. Als je snel een volgroeide haag wilt hebben en niet op je privacy wilt wachten, is een sneller groeiende haagplant wellicht een betere optie. Je zou dan bijvoorbeeld eens naar de leylandii coniferen kunnen kijken (een erg snelle groeier) of de populaire thuja, oftewel levensboom. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat de taxus giftig is, nog meer dan de laurierhaag. Niet alleen de opvallende rode bessen, maar ook de rest van de plant. Het gif is zelfs sterk genoeg om een paard om te brengen. Taxus kan eventueel wat minder geschikt zijn voor een tuin waar kinderen of huisdieren gaan spelen. Mochten deze nadelen geen belemmering vormen, dan iseen taxushaag kopen ook voor jouw tuin een uitstekende keuze.