Taxushaag

Taxushaag

Taxussen zijn bomen met geschiedenis: de oudste bomen in de lage landen zijn vaak taxussen, en de taxus was ooit ook de meest geziene boomsoort in ons deel van Europa. Voor de opkomst van de echte loofbossen besloegen taxusbossen een groot deel van het landoppervlak. De taxus is dan ook een haagplant met oerkracht; taxussen groeien snel, worden heel oud en ze blijven het hele jaar door mooi groen. Taxushagen zijn dan ook onverminderd populair in zowel nieuwe tuinen, waar ze worden geplant om hun snelle groei, als in oudere, landelijke tuinen, waar hun stoere uitstraling wordt gewaardeerd.

De taxus wordt alom geprezen om zijn goede eigenschappen als haagplant. Niet alleen de snelle groei, het feit dat het een wintergroene plant is en de kracht van deze oerplant maken de taxus geliefd, ook het gemak waarmee de taxus kan worden gesnoeid spreekt mensen aan. Als één van de weinige coniferen verdraagt de taxus ook echt een radicale snoei, de plant heeft zoveel veerkracht dat ze ook na een dergelijke snoei weer op zal bloeien. De taxus blijft u trouw.

Taxus door het jaar heen
Taxus snoeien

Taxus door het jaar heen

In het begin van het jaar oogt de tuin vaak kaal, omdat het loof dan afgevallen is. De taxushaag trekt de aandacht, met haar prachtige groene naalden die breed uitwaaieren. De taxus is een bron van leven in de koudste wintermaanden. Wat we dan vaak nog niet zien, is dat er een verschil zit tussen mannelijke en vrouwelijke taxushagen. Dat wordt zichtbaar in maart en april: de mannelijke bomen krijgen dan kleine witgele bloemen, de taxusbloesem, die een aangename glans aan de haag geeft.

In de zomer gaat de taxus op in het weelderige groen van de natuur. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke planten verdwijnt weer uit het zicht, tot de vrouwelijke planten in het najaar besjes beginnen te vormen. Deze zoetige besjes trekken vogels aan. Het vruchtvlees ook voor mensen eetbaar, maar omdat de pitten juist weer zeer giftig zijn raden we het toch af van de taxushaag te eten. Ook de naalden van de plant zijn giftig, zelfs voor grote dieren als paarden.

Taxus snoeien

De giftigheid van de taxus is de enige moeilijkheid bij het snoeien. We raden u aan handschoenen te dragen. Voorkom ten allen tijde dat het snoeisel door uw huisdieren, of bijvoorbeeld door naburig vee, aangevreten wordt, dit is voor de meeste dieren dodelijk. Voor het overige is de taxus een haagplant die zich goed laat snoeien, u kunt indien u dat wilt ook "radicaal" snoeien, de plant zal zich altijd herstellen en weer gaan groeien.

Taxus tips

Taxus tips

De taxus is op alle vlakken een gemakkelijke plant. Taxus kan overal geplant worden: hij groeit op alle soorten grond en heeft er ook geen probleem mee om in de schaduw van een andere boom te worden geplant. In zoverre is het ook een "saaie" plant, er vallen weinig extra tips te geven. Deze haagplant doet het gewoon vanzelf goed in uw tuin. Zowel voor vormsnoei als voor een weelderige, natuurlijke groei is de taxus geschikt. De taxus zal zich steeds aanpassen, aan modegrillen net zo goed als aan de elementen. Een taxushaag kopen is dus een duurzame investering. Dit is een blijver!