Taxushaag planten

Een taxushaag planten is niets ongebruikelijks; deze prachtige wintergroene conifeer is misschien wel de meest geliefde haagplant in ons deel van de wereld. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want de taxus is een hele makkelijke plant die maar liefst enkele eeuwen oud kan worden en zich op vrijwel elke grondsoort thuis voelt, zelfs op een kalkrijke bodem. En omdat hij redelijk langzaam, maar wel heel dicht groeit, hoef je een taxushaag minder vaak te snoeien dan veel andere coniferenhagen. Een taxushaag moet echter wel net iets anders geplant worden dan de meeste andere hagen om helemaal goed tot zijn recht te komen. Gelukkig is een taxushaag planten niet heel moeilijk. Wij helpen je graag op weg.

Tuin voorbereiden voor taxushaag
Hoe plant ik mijn taxushaag?

Tuin voorbereiden voor taxushaag

Het voornaamste verschil tussen een taxus planten en andere hagen planten is dat een taxus minder diep hoeft te staan. De geul die je voor een taxushaag graaft hoeft niet dieper te zijn dan de hoogte van de wortels of de kluit, al is het wel bevorderlijk voor de groei van de wortels als de aarde direct eronder wat losser is. Dit kun je bereiken door de geul zo’n vijf centimeter dieper te graven en die vijf centimeter aarde direct terug te gooien, maar de grond omscheppen is ook een optie. In deze fase kun je eventueel ook wat compost door de aarde mengen. Zorg er eveneens voor dat de bodem goed waterdoorlatend is, want net zoals vrijwel iedere andere conifeer heeft de taxus een hekel aan natte voeten.

Hoe plant ik mijn taxushaag?

De winter is het beste seizoen om je taxushaag te planten. Kies daarvoor wel een periode dat het niet al te koud is, want als er veel vorst is, kunnen de wortels zich niet goed ontwikkelen. Ook onkruid kan de groei van de haag remmen, omdat deze plantjes de voedingsstoffen die de taxus nodig heeft uit de bodem kunnen halen. Verwijder dus altijd al het onkruid voordat je aan het planten begint. Let ook in de eerste maanden na het planten goed op onkruid; haal het meteen weg als het de kop opsteekt. Hoe de taxussen staan is ook belangrijk voor het uiterlijk van de haag. Plaats ze in ieder geval rechtop in het midden van de geul. Een zigzagpatroon zorgt sneller voor een dichte haag dan een rij, maar daarvoor heb je wel ongeveer anderhalf keer zoveel planten nodig.

Taxushaag planten: aanvullende tips

Taxushaag planten: aanvullende tips

Afhankelijk van hoe de planten geleverd worden kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Taxussen met blote wortels moeten direct de bodem in of anders heel goed ingepakt worden. Bovendien moeten de wortels eerst een beetje vochtig gemaakt worden. Als je een taxus in pot koopt, kan deze wel enige tijd in de pot blijven staan voordat je hem plant. Taxussen zijn ook als kant-en-klaarhagen beschikbaar. In dat geval zit de kluit in biologisch afbreekbaar karton, dat mee de grond in kan. Dit is wel een veel duurdere optie dan een taxus met kluit of met blote wortels. Bovendien zijn de volgroeide planten relatief zwaar, wat het planten lastiger kan maken. Na het planten heeft een taxushaag vrij weinig onderhoud nodig.

Bewaren