Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxushaag planten

Een taxushaag planten is niets ongebruikelijks; deze prachtige wintergroene conifeer is misschien wel de meest geliefde haagplant in ons deel van de wereld. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want de taxus is een hele makkelijke plant die maar liefst enkele eeuwen oud kan worden en zich op vrijwel elke grondsoort thuis voelt, zelfs op een kalkrijke bodem. En omdat hij redelijk langzaam, maar wel heel dicht groeit, hoef je een taxushaag minder vaak te snoeien dan veel andere coniferenhagen. Een taxushaag moet echter wel net iets anders geplant worden dan de meeste andere hagen om helemaal goed tot zijn recht te komen. Gelukkig is een taxushaag planten niet heel moeilijk. Wij helpen je graag op weg.

Redenen om een taxushaag te planten

Er zijn veel redenen om een mooie tuinafscheiding aan te planten. Hiervoor kun je verschillende haagplanten gebruiken. De taxus wordt veel gezien in Nederlandse tuinen. Niet voor niets is de taxus zo populair: deze haagplant heeft immers alle eigenschappen om een haag te vormen die aan alle eisen voldoet die men doorgaans heeft op dit gebied. Zo heeft de taxus een compacte groeivorm, waardoor een taxushaag veel privacy biedt. Ook geeft een taxushaag je tuin een verzorgde uitstraling. Wanneer je de haag mooi strak snoeit geeft dit zelfs een klassiek, mondain effect. Er zijn verschillende soorten taxussen. De soorten die je via onze website bestelt zijn stuk voor stuk geschikt als haagplant.

De verschillende soorten taxus lijken aardig op elkaar, maar hebben toch onderlinge verschillen. Doordat je de keuze hebt uit de verschillende taxussen, zit er altijd wel een soort bij die goed bij de stijl van je tuin past. Dat is overigens nog een goede reden om een taxushaag te planten: deze haagplant gaat perfect op in nagenoeg elke tuin. Of je nu een natuurlijke, klassieke of moderne tuin hebt: een taxushaag past er prima bij. Welke soort taxushaag je gaat planten bepaal je zelf. De in hagen meest gebruikte taxussoort is de taxus baccata. Je kunt er ook voor kiezen om een taxushaag te planten van de mannelijke taxus media ‘Hillii’, of zijn vrouwelijke tegenhanger, de taxus media ‘Hicksii’. Combineer deze twee taxussoorten om de mooie, rode bessen te krijgen. Plant je alleen de mannelijke soort aan? Dan blijven deze besjes uit.

Tuin voorbereiden voor taxushaag
Hoe plant ik mijn taxushaag?

Een gezonde taxushaag planten

Wanneer je een gezonde taxushaag wilt planten, is het belangrijk dat je daarvoor haagplanten van goede kwaliteit gebruikt. Wanneer je zwakke taxusplanten gebruikt voor het creëren van een taxushaag zal dat op termijn problemen opleveren. Denk daarbij aan een taxushaag die bruin verkleurt of kale plekken vertoont. Aan de basis van een vitale, zichtdichte en krachtige taxushaag liggen gezonde planten. Schaf dus nooit zomaar taxusplanten aan, maar koop deze altijd op een betrouwbaar adres. Het online kopen van haagplanten kan tegenwoordig prima. Lees in dat geval de productinformatie bij de planten goed door, zodat je zeker weet dat je de juiste maat bestelt.

De haagplanten die je op Haagplanten.nl voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Doordat we onze kwekers persoonlijk kennen weten we zeker dat we een goed product aanbieden. De kwekerijen waarmee we samenwerken hebben een jarenlange expertise op het gebied van de taxus. De haagplanten worden met veel zorg en kunde gekweekt door vakmensen die precies weten wat de taxus nodig heeft. Wanneer je vervolgens taxusplanten bestelt via onze website, worden deze direct vanuit de kwekerij naar je verzonden. Zo weet je altijd zeker dat je een taxushaag gaat planten die je tuin nog een hele lange tijd zal sieren!

Tuin voorbereiden voor taxushaag

Het voornaamste verschil tussen een taxus planten en andere hagen planten is dat een taxus minder diep hoeft te staan. De geul die je voor een taxushaag graaft hoeft niet dieper te zijn dan de hoogte van de wortels of de kluit, al is het wel bevorderlijk voor de groei van de wortels als de aarde direct eronder wat losser is. Dit kun je bereiken door de geul zo’n vijf centimeter dieper te graven en die vijf centimeter aarde direct terug te gooien, maar de grond omscheppen is ook een optie. In deze fase kun je eventueel ook wat compost door de aarde mengen. Zorg er eveneens voor dat de bodem goed waterdoorlatend is, want net zoals vrijwel iedere andere conifeer heeft de taxus een hekel aan natte voeten.

Hoe plant ik mijn taxushaag?

De winter is het beste seizoen om je taxushaag te planten. Kies daarvoor wel een periode dat het niet al te koud is, want als er veel vorst is, kunnen de wortels zich niet goed ontwikkelen. Ook onkruid kan de groei van de haag remmen, omdat deze plantjes de voedingsstoffen die de taxus nodig heeft uit de bodem kunnen halen. Verwijder dus altijd al het onkruid voordat je aan het planten begint. Let ook in de eerste maanden na het planten goed op onkruid; haal het meteen weg als het de kop opsteekt. Hoe de taxussen staan is ook belangrijk voor het uiterlijk van de haag. Plaats ze in ieder geval rechtop in het midden van de geul. Een zigzagpatroon zorgt sneller voor een dichte haag dan een rij, maar daarvoor heb je wel ongeveer anderhalf keer zoveel planten nodig.

Taxushaag planten: aanvullende tips

Taxushaag planten: aanvullende tips

Afhankelijk van hoe de planten geleverd worden kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Taxussen met blote wortels moeten direct de bodem in of anders heel goed ingepakt worden. Bovendien moeten de wortels eerst een beetje vochtig gemaakt worden. Als je een taxus in pot koopt, kan deze wel enige tijd in de pot blijven staan voordat je hem plant. Taxussen zijn ook als kant-en-klaarhagen beschikbaar. In dat geval zit de kluit in biologisch afbreekbaar karton, dat mee de grond in kan. Dit is wel een veel duurdere optie dan een taxus met kluit of met blote wortels. Bovendien zijn de volgroeide planten relatief zwaar, wat het planten lastiger kan maken. Na het planten heeft een taxushaag vrij weinig onderhoud nodig.