Leylandii coniferen

Cupressocyparis leylandii is de Latijnse naam voor de leylandii conifeer, kortweg leylandii of leylandcipres genoemd. Leylandii coniferen zijn de snelst groeiende coniferensoort. Als je een haag van leylandiiconiferen plant heb je binnen twee jaar al een hoge haag. Leylandii-hagen groeien niet meteen helemaal dicht, dus je haag kan de eerste paar jaar nog wat gaten bevatten. Na nog eens een paar jaar geduld zal je haag helemaal dichtgegroeid zijn. Met leylandii coniferen krijg je een volle, mooi groene haag zonder lang te hoeven wachten.

Leylandii coniferen voor in je tuin

Leylandii coniferen hebben een reputatie als snelle groeiers. Dat is ook niet verwonderlijk als je je bedenkt dat leylandii coniferen tot wel 80 centimeter per jaar kunnen groeien. Deze ongeëvenaard snelle groei betekent dat je zelfs met kleine, goedkopere planten niet lang hoeft te wachten tot je haag volgroeid is. Een uitstekende keus voor coniferenliefhebbers die snel een mooie, groene coniferenhaag willen zonder daarvoor de hoofdprijs te hoeven betalen. Qua uitstraling en kwaliteit doet de leylandii niet onder voor langzamer groeiende soorten: leylandii hagen zijn prachtige, robuuste hagen die zich thuis voelen in vrijwel elke tuin.

Ontstaan van de leylandii

Leylandii coniferen behoren tot de kopgroep onder de haagconiferen. In tegenstelling tot de meeste andere coniferen is de leylandii een hybride tussen twee wilde coniferen, de montereycipres en de nootkacipres. Deze twee Noord-Amerikaanse coniferen komen in het wild niet in de buurt van elkaar voor, maar bij toeval werden ze naast elkaar geplant op een landgoed in Wales in de 19e eeuw. Door spontane kruising ontstond vervolgens onze geliefde leylandcipres.

Leylandii snoeien

Het enige nadeel van de leylandii is dat jaarlijkse snoei noodzakelijk is om deze enthousiaste groeier in toom te houden. De makkelijkste manier om een leylandii haag te snoeien is met een (elektrische) heggenschaar. Voor een strakke, nette haag snoei je één tot twee keer per jaar. Door de heggenschaar met gelijkmatige bewegingen langs de haag te halen knip je alle uitstekende takjes weg tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Met een beetje oefening krijg je het al snel onder de knie.

Leylandii coniferen online

Bij Haagplanten.nl verkopen we niet alleen leylandii coniferen online, maar stellen we ook interessante informatie beschikbaar aan iedereen die graag meer wil weten over onze haagplanten. Wij vinden namelijk dat dat bij onze tijd past: lezen over haagplanten, planten vergelijken, plantinstructies zoeken en ook meteen online haagplanten kopen. En dat alles op één plek. Haagplanten.nl biedt ook een scala aan mooie alternatieven voor de leylandii, denk hierbij aan de taxus, levensboom of Californische cipres. Liever een ander soort wintergroene haag? Dat loont het om eens een blik te werpen op de laurierhaag of liguster