Producten vergelijken
 1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Californische cipressen

Er zijn veel verschillende soorten Californische cipres, waarvan er diverse populair zijn als haagplant. De blauwgrijze en gele soorten Californische cipres (chamaecyparissen) zijn hiervan de meest geliefde. Deze alom gewaardeerde conifeer heeft maar één echt nadeel: te ver doorgegroeide cipressen kunnen niet stevig terug worden gesnoeid. Dan blijven er namelijk alleen kale takken over. Dit komt doordat de cipres vanbinnen langzaam verandert in hout. Het is immers een boom! Wanneer je in het oude hout terugsnoeit, groeien er geen nieuwe bladeren aan. Gelukkig is dit te voorkomen met goed onderhoud, waardoor er toch langdurig te genieten valt van Californische cipressen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Blauwe Californische cipres

Blauwe Californische cipres

Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca'
Vanaf € 2,32
 • Compacte groei Compacte groei
 • Snel zichtdicht Snel zichtdicht
 • Wintergroen Wintergroen
 • Zeer winterhard Zeer winterhard
Gele Californische cipres 'Ivonne'

Gele Californische cipres 'Ivonne'

Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne'
Vanaf € 2,50
 • Wintergroen Wintergroen
 • Zeer winterhard Zeer winterhard
 • Compacte groei Compacte groei
 • Snel zichtdicht Snel zichtdicht
Gele Californische cipres 'Stardust', extra kwaliteit

Gele Californische cipres 'Stardust', extra kwaliteit

Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust'
Vanaf € 13,90
 • Geurend Geurend
 • Snelle groeier Snelle groeier
 • Wintergroen Wintergroen
 • Zeer winterhard Zeer winterhard

Californische cipressen als haagplanten

Dat Californische cipressen zo vaak gebruikt worden als haag, heeft meerdere redenen. Ten eerste verspreiden ze een prettige geur. Die geur komt vooral vrij wanneer je de schubben tussen je vingers wrijft. De cipres ruikt een beetje naar hars en peterselie. Lekker fris en herfstachtig dus. In een tuin met een haag van Californische cipres zul je altijd een beetje het gevoel hebben dat je in het bos zit, door die harsachtige geur.

Ten tweede zijn het vrij snel groeiende planten, die eerst in de breedte groeien. Dit zorgt ervoor dat ze snel na het planten veel afscherming bieden. Naast het feit dat er niemand doorheen kan kijken, houden ze ook aardig wat wind tegen. Zo kun je in je tuin lekker genieten van privacy en van het weer. Dat is natuurlijk precies waar een afscheidingshaag voor gebruikt wordt.

Hoewel de Californische cipres oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, heeft deze groene conifeer geen enkele moeite om goed te groeien in Europa. Amerikaanse exemplaren kunnen nog hoger groeien dan Europese, in het wild kunnen ze namelijk 40 meter hoog worden. Maar dit vormt geen belemmering om Californische cipressen als haagplanten te gebruiken, ook in Europa groeien ze tot een prima hoogte voor een haag. Schrik niet van de snelle groei – met een jaarlijkse knipbeurt zijn Californische cipressen goed in toom te houden op iedere gewenste hoogte.

Als laatste kunnen we ook nog noemen dat Californische cipressen erg geschikt zijn als formele hagen. Net als andere coniferen, zoals de levensboomtaxus of leylandii heeft de Californische cipres een dichte groeiwijze. Daarom kan hij makkelijk in een nette vorm gesnoeid worden, iets wat bijvoorbeeld lastiger is bij een laurierhaag, omdat die erg grote bladeren heeft en er dus van nature wat weelderiger en minder strak uitziet.

Californische cipressen onderhouden

Het snoeien van de cipres is wel belangrijk. Zoals eerder al gezegd, wordt de binnenkant van de Californische cipres langzaamaan van hout, waar geen nieuwe schubben meer aan groeien. Het is dus erg belangrijk om deze haagplant op z’n minst één keer per jaar te snoeien. Zo voorkom je dat het hout tot aan de randen van je haag komt en dus ook dat er kale takken aan de buitenkant verschijnen. Om een echt strakke haag te krijgen (waar coniferen in het algemeen erg geschikt voor zijn) is het ook mogelijk om meerdere malen per jaar te snoeien. Zo houd je de haag goed in vorm en ziet hij er netjes en formeel uit. Zorg er wel voor dat je niet in de winter snoeit, want dan is de plant in rust en kan hij zich maar lastig herstellen. Ook is het belangrijk dat de bovenkant van de haag smaller is dan de onderkant, zodat elk deel genoeg zonlicht krijgt.

Buiten de snoei heb je eigenlijk maar weinig werk aan de Californische cipres. In het begin is het, zoals bij elke plant, handig om af en toe wat extra water of mest te geven, als dat nodig is. Planten die net geplant zijn moeten hun wortels nog flink laten groeien en kunnen daar soms we wat hulp bij gebruiken. Als de cipres eenmaal gesetteld is, is snoeien eigenlijk het enige dat je nog hoeft te doen.

De Californische cipres in jouw tuin

Omdat wij graag onze expertise delen, hebben wij op Haagplanten.nl een mooi overzicht haagplanteninformatie voor je verzameld. Op lange termijn tevreden blijven met je haag begint namelijk met het kiezen van de juiste haagplant. De Californische cipres is, zoals beschreven, relatief onderhoudsarm. Hoewel het een betrekkelijk snelle groeier is, kan toch worden volstaan met één keer per jaar snoeien. Het enige waar wel echt op gelet moet worden, is voldoende waterafvoer om drassige omstandigheden te voorkomen.

Ondanks het feit dat de Californische cipres uit een warm gebied afkomstig is, vormen Nederlandse temperaturen geen enkel probleem, deze haagplanten gedijen goed in onze Nederlandse weersomstandigheden. Een haag van Californische cipres is een mooi, kostenefficiënt alternatief voor een kale schutting, terwijl hij nauwelijks meer onderhoud vereist. Dat deze zacht geurende coniferen rijkelijk vertegenwoordigd zijn in tuinen door heel Europa mag nauwelijks een verrassing heten. Bekijk zelf maar eens ons assortiment van Californische cipressen. Wij verkopen ze in verschillende soorten en kleuren, zodat je een ruime keuze hebt en kunt kiezen wat echt in je tuin past. Naast coniferen als de taxus en levensboom kunnen we ook de wintergroene laurierkers aanbevelen, de bijna-wintergroene liguster of de bladverliezende, maar zeer geschikte beukenhaag of haagbeuk.