Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagconiferen

Coniferen behoren tot de meest geliefde haagplanten ter wereld. Voor privacyhagen zijn er eigenlijk geen betere planten dan haagconiferen. Bijna alle coniferen zijn wintergroene haagplanten en daarmee vormen ze dus het hele jaar een zichtdichte, groene afscheiding die ook nog eens heel makkelijk in een strakke, formele vorm te snoeien is. Dat betekent niet dat coniferen alleen geschikt zijn om je tuin tegen inkijk te beschermen. Langzamer groeiende coniferen, zoals de razend populaire taxus, kunnen ook als een mooie lage haag onderhouden worden of zelfs als exemplaren voor de vormsnoei gebruikt worden. Daarnaast zijn coniferen over het algemeen niet heel veeleisend wat de grond waarop ze geplant worden betreft. Kortom: coniferen zijn ideale haagplanten die ook een waardevolle toevoeging aan jouw tuin kunnen zijn.

haagconiferen soorten

Soorten haagconiferen

Sommige mensen denken dat de conifeer een plantensoort is, maar in werkelijkheid is het een enorme plantenorde waar de meest uiteenlopende soorten onder vallen. Als wij het over haagconiferen hebben, gaat dat meestal om de taxus, de levensboom (ook wel bekend als thuja), de Californische cipres of de leylandii. Deze vier coniferensoorten hebben een aantal belangrijke eigenschappen gemeen. Ze behouden allemaal in de wintermaanden hun aantrekkelijke groene kleur en groeien allemaal vrij compact, en daardoor worden ze allemaal dicht genoeg om het hele jaar voor privacy te zorgen. Bovendien reageren ze allemaal heel goed op snoeien, waardoor al deze soorten heel geschikt zijn voor een formele haag. Als je een coniferenhaag ziet, is de kans groot dat hij uit een van deze coniferensoorten bestaat.

Natuurlijk zijn er ook wel verschillen tussen deze haagconiferen. De taxus is de enige van de genoemde coniferen die naalden heeft. De andere planten vallen onder de schubconiferen, waardoor ze een wat zachter uiterlijk hebben en ook meer geschikt zijn voor een tuin met kinderen of huisdieren. Wat de taxus betreft is het sowieso altijd oppassen, aangezien de hele plant (dus niet alleen de besjes) giftig is. Daar staat wel tegenover dat de taxus bijzonder goed gesnoeid kan worden, zelfs tot op het oude hout.

De Leylandii conifeer is ook een geval apart, in die zin dat hij soms wel een meter per jaar groeit. Dat is wel even wat anders dan de 30 cm van de taxus. Leylandii conifeer is dus een geweldige plant om in nieuwbouwwijken te planten. Let er wel op dat het ondanks de snelle groei een paar jaar kan duren voor de haag zichtdicht is. Uiteraard hebben alle coniferen hun eigen, unieke kenmerken, zoals de bijzondere kleur van de Californische cipres en de interessante geschiedenis van de levensboom. Op onze site kun je hier allemaal meer over lezen.

Naast de genoemde plantensoorten, hebben wij ook nog coniferen in de aanbieding die minder vaak gebruikt worden als haagconifeer, maar zeker niet minder sierlijk zijn. Zo hebben we de fijnspar, die beter bekend staat als kerstboom en opvalt door zijn kegelvormige groei. Of kijk eens naar de watercipres: weliswaar niet wintergroen, maar juist daardoor in de herfst een lust voor het oog. Haagplanten.nl is niet bang om out of the box te denken.

Soorten haagconiferen
Onderhoud haagconiferen

Haagconiferen planten

Natuurlijk is het leuk om een mooie coniferenhaag van je favoriete coniferensoort in de tuin te hebben staan, maar daar zal toch eerst enig zwaar werk aan te pas moeten komen. Het planten van haagconiferen verschilt niet heel sterk van het planten van andere soorten. Wanneer de coniferen geplant moeten worden ligt aan de vorm waarin je ze koopt (blote wortel, kluit of met pot). Let er in ieder geval op dat je de haagconiferen niet plant tijdens vorst of als de grond bevroren is. Dit is niet aan te raden voor de wortels, maar ook niet voor jou als tuinier, want bevroren grond is nogal zwaar om in te scheppen.

Graaf een geul over de lengte van de haag die je wilt planten en zet de planten er in met een afstand van ongeveer 20 cm van elkaar. Als je haagplanten hebt besteld die al verder uitgegroeid zijn, is het handig om iemand hulp te vragen bij het tillen, aangezien grote coniferen erg zwaar kunnen worden. Bij planten met blote wortel zal dit minder snel aan de gang zijn dan bij kluit- of potplanten of kant-en-klaarhagen. Geef na het planten voldoende water. Voor meer uitgebreide informatie kun je nog even kijken op onze pagina over coniferenhaag planten.

haagconiferen onderhoud

Onderhoud haagconiferen

Hoe vaak een haagconifeer precies gesnoeid moet worden is afhankelijk van welke soort je precies in de tuin hebt staan. Dit kan namelijk zeer sterk uiteen lopen. Om de mooie strakke vorm van een coniferenhaag te behouden is een à twee keer snoeien per jaar noodzakelijk, zelfs bij de langzaam groeiende taxus. De taxus is ook de enige conifeer die ter verjonging tot op het oude hout teruggesnoeid kan worden. Daarom is het bij de andere soorten belangrijk om het snoeien goed bij te houden, anders kunnen ze niet meer hersteld worden zonder dat de planten daarbij beschadigd worden. Er is nog een praktische reden om haagconiferen regelmatig te snoeien: sommige soorten groeien heel snel en moeten daarom onder controle gehouden worden. De leylandii kan per jaar bijvoorbeeld wel een meter groeien en moet daarom zeker drie keer per jaar worden gesnoeid.

Haagconiferen online bestellen

Haagconiferen online bestellen

In onze webwinkel kun je eenvoudig online haagconiferen kopen. Bij ons zijn alle belangrijke soorten makkelijk te bestellen en omdat de kwekerijen waarmee wij samenwerken tot de beste ter wereld behoren, garanderen wij dat je een topkwaliteit haagconifeer bij jou thuis geleverd krijgt. Deze coniferen kun je dan meteen planten, zodat de privacy van jouw tuin binnen de kortste keren door een prachtige coniferenhaag beschermd wordt.