Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Thuja planten

Als je op zoek bent naar een mooie coniferenhaag die je privacy beschermt en tegelijkertijd jouw tuin een vriendelijk karakter verleent, is een haag van de levensbomen of thuja planten een goede optie. Deze wintergroene haagplant bereikt redelijk snel de hoogte die hij nodig heeft om uw tuin tegen blikken van buitenaf te beschermen, maar omdat hij niet zo snel groeit als bijvoorbeeld de leylandii, is een thuja snoeien en verzorgen aanzienlijk minder werk dan bij veel andere coniferenhagen. Zowel de westerse levensboom (thuja occidentalis) als de reuzenlevensboom (thuja plicata) leent zich bijzonder goed voor het gebruik als haagplant. Hoewel deze coniferen in de natuur tot kegelvormige bomen uitgroeien, laten ze zich ook goed tot een strakke, formele haag snoeien.

Thuja planten: de voorbereiding
Hoe plant ik mijn thujahaag?

Thuja planten: de voorbereiding

De beste tijd om een thujahaag te planten is de winter, omdat hij dan als het groeiseizoen begint helemaal aan jouw tuin gewend is. Let wel op dat je de levensbomen tijdens een wat warmere periode van de winter plant, want hoewel deze planten net zoals bijna alle andere coniferen zeer goed winterhard zijn, wordt de grond bij vorst zo hard dat de wortels zich niet verder kunnen ontwikkelen. Wortels groeien daarnaast beter wanneer ze in losse aarde staan. Zorg er daarom na het verwijderen van het onkruid en het graven van de geul voor dat er eerst een laag losse aarde in gaat. Daarnaast is het noodzakelijk om voor voldoende afwatering te zorgen, want coniferen kunnen er heel slecht tegen een natte grond.

Hoe plant ik mijn thujahaag?

Tref deze voorbereidingen op de dag dat wij jouw planten leveren, zodat ze direct na de levering geplant kunnen worden. Levensbomen in pot kunnen zolang ze voldoende water krijgen een paar weken in hun pot blijven staan, maar als jouw thujahaag met kluit, als kant-en-klaarhaag of vooral met blote wortels geleverd wordt, moet hij na aankomst meteen de grond in. Let ook op de verpakking. Als de planten verpakt zijn in plastic of metaal, moeten deze materialen verwijderd worden, omdat ze niet afbreekbaar zijn. Jute en karton zijn dat wel en mogen dus met de kluit mee geplant worden. Ondanks dat een thujahaag niet te nat mag staan, moeten jonge planten vrij veel water krijgen, omdat zij sneller groeien dan planten die zich al ontwikkeld hebben.

Extra planttips thujahaag

Extra planttips thujahaag

Om de groei van jouw nieuwe thujahaag te bevorderen kun je de losse aarde voor het planten mengen met wortelgroeimiddel of mest. Hier wordt de grond vruchtbaarder van en daar houdt de levensboom wel van. Verder raden wij aan om iets meer haagplanten te kopen dan je voor de haag nodig hebt. Als de planten uit de grond gehaald en getransporteerd worden, is er namelijk kans op uitval, vooral als ze met blote wortels vervoerd worden. Plant deze “overtollige” levensbomen elders in je tuin, zodat ze in het onverhoopte geval dat je met uitval te maken krijgt even hoog zijn als de rest van je haag.

Bewaren

Bewaren

Bewaren