Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxus

Er is nooit een moment geweest dat de buxus niet in de mode was. Al eeuwenlang staat hij in onze tuinen. In de loop der jaren is zijn betekenis voor ons misschien veranderd, maar het is en blijft een klassieker. Wij kunnen de buxus altijd leveren, omdat er zoveel vraag naar is! Wij zijn dan ook heel enthousiast over deze haagplant.

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Buxus - struiken

Buxus - struiken

Buxus sempervirens
Vanaf € 1,96
  • Compacte groei Compacte groei
  • Geschikt als lage haag Geschikt als lage haag
  • Geschikt voor vormsnoei Geschikt voor vormsnoei
  • Kleinbladig Kleinbladig
  • Wintergroen Wintergroen
Buxus - kubussen

Buxus - kubussen

Buxus sempervirens
Vanaf € 18,10
  • Compacte groei Compacte groei
  • Formele haag Formele haag
  • Kleinbladig Kleinbladig
  • Wintergroen Wintergroen

Waarom een buxus?

Van oorsprong was de wintergroene haagplant buxus altijd wel te vinden op landgoederen, in tuinen van paleizen in heel Europa, maar je ziet hem tegenwoordig ook vaak terug op bedrijfsterreinen en in openbare parken. Dit omdat de buxus met zijn kleine, eivormige blaadjes en diepgroene kleur een rustige uitstraling heeft, die ieder stuk grond er meteen chique en verzorgd uit laat zien. Daarnaast is de buxus wintergroen en dat zorgt ervoor dat je het hele jaar door een beetje de zomerperiode vasthoudt. Geen kale takken meer! Zo voorkom je natuurlijk ook inkijk en dat is vooral in een particuliere tuin heel prettig. Zo komen er ook geen ongewenste gasten binnen, zoals andermans huisdieren.

Maar waar de buxus het meest om geroemd wordt, is het feit dat hij alle vormen kan aannemen. Jawel, de buxus is dé haagplant voor vormsnoei. Dat is trouwens niet nieuw. Eeuwen geleden, in de Renaissance al, hadden de allerrijksten buxushagen in hun tuin, gesnoeid in allerlei aparte geometrische vormen, omdat het nu eenmaal een tijd was van wetenschappelijke ontdekkingen en symmetrie. Dit werd later overgenomen door Europese vorsten, nog steeds zijn de paleistuinen met buxushagen te bewonderen, bijvoorbeeld in Versailles of Wenen. Maar pas vanaf de 19de eeuw kwam de buxus ook op in de particuliere tuinen van de middenklasse. Sindsdien is de buxushaag helemaal niet meer weg te denken uit de Europese tuinen!

Buxus onderhoud

Zoals eerder gezegd is het gemakkelijk de buxus te snoeien. Om een nette, formele heg te krijgen en te houden kun je de buxus het beste twee keer per jaar een snoeibeurt geven, één keer aan het begin van de herfst en nog een keer in het voorjaar. De buxus houdt niet van natte voeten en voelt zich niet op zijn gemak in een bodem met veel kalk. Kijk ook bij onze tips over buxus planten.

Je kunt natuurlijk kiezen voor een klassieke snoeivorm of zelf gaan experimenteren. De buxus wordt vaak gesnoeid als lage haag, om bijvoorbeeld bloemenperken af te scheiden. Of als je een grote tuin hebt kun je buxussen in de vorm van een bol of een kegel snoeien. Dit ziet er interessant uit en ademt Lodewijk XIV en Versailles. Of liever geen koninklijke tuin, maar privacy? Een buxushaag kun je ook wat meer in de hoogte laten groeien, al zijn andere soorten haagplanten (bijvoorbeeld coniferen, laurierkers, liguster, beukenhaag en haagbeuk) in dat geval betere opties. Jij bepaalt wat je wilt, wij leveren!

Buxus kopen op Haagplanten.nl

Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt en alvast het voorbereidende werk gedaan. Wanneer je buxus online wilt kopen, is het enige wat je hoeft te doen naar de webshop gaan en de buxus van jouw keuze bestellen. Daarna is het een paar dagen wachten voordat de buxus bij zijn nieuwe thuis arriveert. Wij hopen dat je ook enthousiast bent geworden over deze geweldige haagplant en hem een plekje gunt in jouw tuin!