Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxushaag planten

Een buxushaag planten biedt heel veel mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor de buxus omdat hij uitgroeit tot zo’n mooie, klassiek ogende lage haag waar veel tuinen rondom paleizen en kastelen door versierd worden, maar de buxus is natuurlijk ook de ultieme plant voor de vormsnoei. Voor deze omgeving is de buxus ook een fantastische wintergroene haagplant. Dat is misschien wat verrassend, omdat de buxus sempervirens oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee komt, maar ook daar zoekt hij het liefst de koelte van de schaduw op. Omdat een buxushaag door zijn langzame groei – niet meer dan 10 centimeter per jaar – en kleine blaadjes ideaal is voor een strakke haag, laten wij graag zien hoe zo’n haag het best tot zijn recht komt.

Standplaats buxushaag
Buxushaag verzorgen

Standplaats buxushaag

Een buxushaag kan in de volle zon, maar buxus kan prima ook in de schaduw staan. Zorg er wel voor dat de buxushaag op een beschutte plaats staat, want deze haagplant kan niet heel goed tegen de wind. Ook aanhoudende natheid vindt de buxus niet prettig, al kan bij een droge bodem op een zeer zonnige standplaats verbranding optreden. Heb je de juiste standplaats gevonden? Graaf dan over de hele lengte van de haag een sleuf die ongeveer 10 centimeter dieper is dan de kluit van de buxus struiken. Gooi dan eerst 5 centimeter losse aarde terug en plaats de planten 30 centimeter uit elkaar middenin de sleuf. Zorg ervoor dat de standplaats van de buxushaag zowel voor als na het planten onkruidvrij blijft.

Buxushaag verzorgen

Hoewel een buxushaag heel langzaam groeit, is een buxushaag snoeien een belangrijk onderdeel van de verzorging. Wie zijn buxushaag strak en recht wil houden doet er goed aan om de haag twee keer per jaar te snoeien; een stevige snoeibeurt in de lente en wat bijknippen in de zomer. De buxus kan heel goed tegen snoeien, maar let desondanks op dat je hem niet te radicaal snoeit, want na een te enthousiaste snoeisessie duurt het lang voor hij er weer vol uitziet. De beste dag om te snoeien is een bewolkte dag. In de volle zon bestaat namelijk het gevaar dat de kleine blaadjes in brand vliegen. Een vormsnoeikunstwerk vraagt natuurlijk om veel meer snoeibeurten. Zo’n haag heeft er jaarlijks wel een stuk of vier nodig.

Buxushaag bestellen

Buxushaag bestellen

Een buxushaag kopen via onze webshop op Haagplanten.nl is heel makkelijk. Ons bestelmenu rekent uit hoeveel buxusstruiken je nodig hebt voor jouw haag. Na het plaatsen van de bestelling worden de haagplanten binnen enkele dagen aan huis bezorgd. Vervolgens kun je de haag planten en de rest van het jaar van de mooie groene blaadjes genieten. Ben je bang voor de buxusmot of de buxusschimmel? Dan is de Japanse hulst een goed alternatief met een vergelijkbaar uiterlijk.