Buxushaag

Buxushaag

De buxushaag is een echte klassieker. Iedereen kent deze haag en iedereen weet ook wel dat ze in bijzondere vormen gesneden kan worden, een kwaliteit die de buxushaag een vaste waarde in barokke tuinen heeft gemaakt, maar die natuurlijk ook voor de moderne tuinbezitter veel praktische voordelen heeft. Op Haagplanten.nl leest u hoe u uw buxushaag het beste kunt verzorgen en wat de beste momenten voor snoeien zijn. Onze kalender vertelt u wat u moet weten!

Buxus door het jaar heen

De buxus is een groenblijvende haag met een dichte structuur. De bladeren hebben een heldere groene kleur. De buxus groeit langzaam en wordt niet groot: zelfs als alleenstaande boom haalt hij zelden een hoogte van meer dan enkele meters. Die trage groei is belangrijk voor wie de haag in een mooie vorm wilt snoeien: de buxus zal niet snel verder groeien, dus de vorm blijft lang zichtbaar.

In de winter blijft de buxus als gezegd groen. Deze haagplant is winterhard, hoewel hij van origine niet in koude streken voorkomt. In het voorjaar (april / mei) gaat de buxus bloeien: er verschijnen kleine, onopvallende gele bloemetjes die een prettige, kruidige geur verspreiden. De bloei zorgt zelden voor nieuwe planten, de buxus vermeerdert u het beste met stekjes in augustus of september, als u hem tenminste wilt vermeerderen; wie de buxus niet wil vermeerderen hoeft van de bloei dus niks te vrezen.

In de zomer zal de buxus meer zon ontvangen. Dat is geen probleem, zolang de bladeren de plant tegen al te veel zon beschermen. Plant de buxus bij voorkeur wel in halfschaduw, om zonneschade voor te zijn. Zonneschade is vooral een risico als u de buxus gaat snoeien als de zon schijnt: de "wonden" van het snoeien kunnen verbranden en dat is zonde.

Buxus door het jaar heen
Buxus snoeien

Buxus snoeien

De buxus kunt u het hele jaar door snoeien, maar in de winter is het niet zo zinvol, omdat de buxus dan toch nauwelijks groeit; de bloeiperiode in april en mei is op zich geschikt, maar u beschadigt dan wel de bloesem. Wij adviseren een eerste snoeibeurt aan het einde van mei. Plan ook een laatste snoei in het najaar in (september of oktober), zodat de buxus goed de winter in gaat. In de tussenliggende maanden kunt u de buxus naar eigen goeddunken snoeien of bijknippen, om de vorm zo mooi mogelijk te houden. Snoei niet tijdens zonnig weer – bewolkte dagen zijn ideaal.

Voor vormsnoei hebben we een aantal tips verzameld op de pagina met die naam. De traditionele strakke buxushaag, met vierkante hoeken, is natuurlijk klassiek, maar er zijn veel meer dingen mogelijk. Wees creatief!

Belangrijke buxustips

Belangrijke buxustips

De buxus groeit oorspronkelijk op de schaduwzijde van bergen. In ons klimaat is een zonnige standplaats niet zo'n probleem, maar halfschaduw blijft wel ideaal. Tegelijk heeft de buxus wel frisse wind nodig, om schimmels geen kans te geven. Al te harde wind, zoals vaak voorkomt in kustgebieden, is echter niet ideaal en wordt dus het beste vermeden. Voorkom ook dat de grond waarin de buxus staat drassig wordt, goede drainage is nuttig!

Mocht u fan zijn van de buxus, maar in een gebied wonen waar buxusziekten heersen, dan kunt u ook eens kijken naar onze Japanse hulst. Die heeft bijna hetzelfde uiterlijk en is immuun voor buxusziekten. Net als Japanese hulst, groeit liguster wat sneller dan buxus. Voor vormsnoei is dit nadelig, maar voor een hogere haag is het wel ideaal. Een ander mooi alternatief is taxus, omdat taxus ook traag groeit maar geen last heeft van ziektes.

Heeft u belangstelling gekregen in de aanschaf van een buxus? Wij verwijzen u graag door naar de afdeling buxushagen in de webwinkel van Haagplanten.nl, een betrouwbaar adres met verstand van zaken.