Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor d eplanten die direct leverbaar zijn.

Buxushaag

Buxushaag

Buxushaag kopen

De buxushaag is een echte klassieker. Iedereen kent deze haag en iedereen weet ook wel dat ze in bijzondere vormen gesneden kan worden, een kwaliteit die de buxushaag een vaste waarde in barokke tuinen heeft gemaakt, maar die natuurlijk ook voor de moderne tuinbezitter veel praktische voordelen heeft. Op Tuinplanten.nl leest u hoe u uw buxushaag het beste kunt verzorgen en wat de beste momenten voor snoeien zijn. Onze kalender vertelt u wat u moet weten!

Buxusziekten

Buxusziekten

Dat buxus zo'n populaire plant is, heeft niet alleen maar voordelen. Buxussen zijn gevoelig voor verschillende ziektes en parasieten die door de populariteit van deze plant soms gemakkelijk over kunnen springen. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn de buxusmot en de buxusschimmel.

De buxusmot is een vlindersoort die haar eitjes onder de bladeren van de buxus legt. In principe is het niet de vlinder zelf die een probleem vormt voor de buxus, maar de rupsen van deze mot. Die zijn namelijk gek op de blaadjes van de buxus en hebben de nare eigenschap om met een grote groep te zijn. Zo'n groep buxusrupsen kan makkelijk grote delen van de haag aantasten. Dit ziet er lelijk uit en zorgt er vaak voor dat de buxussen onherstelbaar zijn. Buxusmotten zijn lastig om vanaf te komen en veel pesticiden zijn niet alleen giftig voor de rupsen, maar ook voor de vogels die de rupsen eten. Kijk daarom altijd goed uit welke middelen je gebruikt.

Ook buxusschimmel kan voor flink wat problemen zorgen. Veel buxussen dragen de schimmel al mee in hun wortels, maar bij een gezonde plant zal hij meestal geen kans krijgen. Bij buxussen die te snel groeien, bijvoorbeeld doordat er teveel bemest wordt, of buxussen die een erg dichte structuur hebben en daardoor van binnen broeierig worden, kan de schimmel wel uitgroeien tot een probleem. Indien minder dan een derde van de buxus is aangetast, is deze nog te redden, bijvoorbeeld met bladbemesting. Als het meer dan een derde is, kun je helaas maar beter een nieuwe plant kopen.

Buxus door het jaar heen

Buxus door het jaar heen

De buxus is een groenblijvende haag met een dichte structuur. De bladeren hebben een heldere groene kleur. De buxus groeit langzaam en wordt niet groot: zelfs als alleenstaande boom haalt hij zelden een hoogte van meer dan enkele meters. Die trage groei is belangrijk voor wie de haag in een mooie vorm wilt snoeien: de buxus zal niet snel verder groeien, dus de vorm blijft lang zichtbaar.

In de winter blijft de buxus als gezegd groen. Deze haagplant is winterhard, hoewel hij van origine niet in koude streken voorkomt. In het voorjaar (april / mei) gaat de buxus bloeien: er verschijnen kleine, onopvallende gele bloemetjes die een prettige, kruidige geur verspreiden. De bloei zorgt zelden voor nieuwe planten, de buxus vermeerdert u het beste met stekjes in augustus of september, als u hem tenminste wilt vermeerderen; wie de buxus niet wil vermeerderen hoeft van de bloei dus niks te vrezen.

In de zomer zal de buxus meer zon ontvangen. Dat is geen probleem, zolang de bladeren de plant tegen al te veel zon beschermen. Plant de buxus bij voorkeur wel in halfschaduw, om zonneschade voor te zijn. Zonneschade is vooral een risico als u de buxus gaat snoeien als de zon schijnt: de "wonden" van het snoeien kunnen verbranden en dat is zonde.

Buxus door het jaar heen
Buxus snoeien

Buxus snoeien

De buxus kunt u het hele jaar door snoeien, maar in de winter is het niet zo zinvol, omdat de buxus dan toch nauwelijks groeit; de bloeiperiode in april en mei is op zich geschikt, maar u beschadigt dan wel de bloesem. Wij adviseren een eerste snoeibeurt aan het einde van mei. Plan ook een laatste snoei in het najaar in (september of oktober), zodat de buxus goed de winter in gaat. In de tussenliggende maanden kunt u de buxus naar eigen goeddunken snoeien of bijknippen, om de vorm zo mooi mogelijk te houden. Snoei niet tijdens zonnig weer – bewolkte dagen zijn ideaal.

Voor vormsnoei hebben we een aantal tips verzameld op de pagina met die naam. De traditionele strakke buxushaag, met vierkante hoeken, is natuurlijk klassiek, maar er zijn veel meer dingen mogelijk. Wees creatief!

Belangrijke buxustips

Belangrijke buxustips

De buxus groeit oorspronkelijk op de schaduwzijde van bergen. In ons klimaat is een zonnige standplaats niet zo'n probleem, maar halfschaduw blijft wel ideaal. Tegelijk heeft de buxus wel frisse wind nodig, om schimmels geen kans te geven. Al te harde wind, zoals vaak voorkomt in kustgebieden, is echter niet ideaal en wordt dus het beste vermeden. Voorkom ook dat de grond waarin de buxus staat drassig wordt, goede drainage is nuttig!

Mocht u fan zijn van de buxus, maar in een gebied wonen waar buxusziekten heersen, dan kunt u ook eens kijken naar onze Japanse hulst. Die heeft bijna hetzelfde uiterlijk en is immuun voor buxusziekten. Net als Japanese hulst, groeit liguster wat sneller dan buxus. Voor vormsnoei is dit nadelig, maar voor een hogere haag is het wel ideaal. Een ander mooi alternatief is taxus, omdat taxus ook traag groeit maar geen last heeft van ziektes.

Buxusalternatieven

Buxusalternatieven

Natuurlijk gaan we er liever niet vanuit dat deze ziektes voor jouw nieuwe buxus een probleem gaan vormen, maar het is toch ook goed om te weten wat je tegen kunt komen. Woon je in een gebied waar vaak buxusmot voorkomt? Dan is het misschien interessant om eens te kijken naar buxusalternatieven.

De meest gebruikte plant om de buxus te vervangen is de ilex crenata, of Japanse hulst. Deze heeft ongeveer hetzelfde uiterlijk als de buxus, met een dichte structuur en kleine, ovaalvormige blaadjes. Het grootste verschil tussen de twee is dat de ilex crenata niet gevoelig is voor de ziektes waar de buxus wel door aangetast wordt. Wel groeit deze plant iets sneller en is daardoor minder geschikt voor vormsnoei.

Mocht je het helemaal over een andere boeg willen gooien, dan zou je ook naar onze andere haagplanten kunnen kijken. Voor een lage, zichtdichte, groene haag is de taxus bijvoorbeeld een optie. Deze groeit even traag als de buxus en is dus prima geschikt voor vormsnoei. De taxus is wel een conifeer en heeft dus een hele andere structuur. Daarbij is de taxus een giftige plant, dus misschien niet de beste voor een tuin waar vaak kinderen of huisdieren in lopen.

Natuurlijk is het ook altijd nog een optie om voor een heel ander soort haag te gaan. Een hogere buxushaag kan prima vervangen worden door een ligusterhaag. Wil je een lage haag? Dan zijn onze meer informele hagen ook hele leuke opties. Een haag van vlinderstruik, sneeuwbes of bruidsbloem kan bijvoorbeeld ook heel charmant zijn. Misschien dat je zo wel een heel nieuw uiterlijk voor je tuin vindt!

Heeft u belangstelling gekregen in de aanschaf van een buxus? Wij verwijzen u graag door naar de afdeling buxushagen in de webwinkel van Tuinplanten.nl, een betrouwbaar adres met verstand van zaken.

loader
Laden...