Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Ligusterhaag

De in onze streken inheemse liguster is een klassieke haagplant. Vaak zien we de liguster aangeplant worden in grote tuinen en parken, maar ook in kleinere stadstuinen kan de ligusterhaag succesvol zijn, zeker omdat de liguster zich goed laat snoeien en dus prima in toom te houden is. De liguster biedt veel beschutting en valt op door de mooie, frisse kleur die bijdraagt aan de charme van uw tuin.

Daarnaast is de liguster in een aantal verschillende kleuren beschikbaar. Als de vorm van de blaadjes u bevalt, hoeft u dus alleen nog maar te zoeken welke ligustersoort het beste bij de uitstraling van uw tuin past. Zoals de naam al zegt is de bonte haagliguster het opvallendst. De bladeren van deze soort zijn frisgroen in het midden en geel aan de randen, waardoor ze uw tuin gegarandeerd wat opvrolijken. Maar ook de soorten waarvan de bladeren egaal zijn, zoals de gewone liguster of de haagliguster, kunnen tot een prachtige, stijlvolle haag uitgroeien. De naam van de haagliguster verraadt eigenlijk al hoe goed deze plant geschikt is om als haagplant te gebruiken.

Liguster door het jaar heen

De liguster heeft mooie, eivormige bladeren die in principe wel afvallen in de winter, maar doorgaans zo lang blijven zitten dat uw ligusterhaag ook in de winter nog blikdicht is, met name bij de Atrovirens-soorten. Deze klassieke haagplant levert dan ook veel privacy op. Officieel is de liguster een bladverliezende haagplant, maar wij noemen de liguster een semi-wintergroene haagplant. Mooi aan de liguster is de bloei in de vroege zomer (juni / juli). Ook de kleine witte bloesem blijft lang zichtbaar. Na de bloei komen er kleine zwarte vruchten aan de liguster, die de struik verrassend sierlijk maken.

De liguster is een haagplant die weinig onderhoud vraagt. Het maakt de liguster een ideale tuinplant: u hoeft geen professional te zijn om de liguster te laten floreren, deze haag kost zeker niet te veel tijd en moeite. Het resultaat is er natuurlijk niet minder om: de liguster is gewoon een prachtige heg waar u zeker leuke reacties op zult krijgen.

Liguster door het jaar heen
Liguster snoeien

Ligusterhaag in de tuin

Hoewel de liguster tegenwoordig in ons deel van de wereld in het wild voorkomt, komt deze plantensoort oorspronkelijk uit Azië. Daar groeide de liguster in bergachtige streken, zoals in het Himalaya-gebergte. Toen de planten in de achttiende eeuw voor het eerst naar Europa werden gebracht, had hij dus al best goed met de kou om leren gaan. Toch heeft de plant even aan ons klimaat moeten wennen. En eigenlijk doet hij dat nog steeds: als het in de winter veel kouder wordt dan een ligusterhaag hier gewend is, verliest hij vrij vroeg zijn blaadjes en kunnen er open plekken in de haag ontstaan. Toch hoeft u zich dan niet druk te maken: in de lente groeien ze gewoon weer aan.

Inmiddels is de liguster een geliefde tuinplant geworden. Omdat hij behoorlijk dicht vertakt is, is de liguster uitstekend geschikt om als haagplant te gebruiken en omdat ze voor een inheemse soort behoorlijk snel groeien, worden ze vaak gebruikt om in nieuwbouwwijken binnen korte tijd wat begroeiing te krijgen. Een wijk met een aantal frisse ligusterhagen ziet er toch al snel wat gezelliger uit dan een verzameling betonnen blokken.

Liguster snoeien

De liguster heeft een mooie, natuurlijke uitstraling voor wie de haag laat groeien en alleen in de zomer wat bijsnoeit; voor wie van vormsnoei houdt, is de liguster een dankbare plant die zich zonder veel moeite in mooie vormen laat knippen, of waar u een strakke, klassieke haag van kunt maken. Hoe u de liguster snoeit hangt dus sterk van uw voorkeur af.

De liguster kunt u snoeien van juni tot september. Als u de liguster in juni al snoeit, zal de bloei grotendeels achterwege blijven. Sommige mensen vinden dat zonde, voor andere is het juist de bedoeling dat de liguster een strakke groene haag blijft. Wie de bloei afwacht kan in de regel in juli of augustus beginnen met snoeien. We raden aan de liguster toch zo'n drie, vier keer per jaar te snoeien (groene takken en scheuten wegnemen, vorm egaal houden).

Ligustertips

Als u voor de vormsnoei een of meer ligusters in uw tuin plant, is dat helemaal belangrijk. Bij veel andere planten die regelmatig voor de vormsnoei gebruikt worden, moet er al een keer of vier per jaar gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat de vorm waarin u de planten snoeit duidelijk en strak blijft. De liguster groeit echter veel sneller dan bijvoorbeeld de buxus, de Japanse hulst of de taxus: rond de dertig centimeter per jaar. Hij verliest dus sneller zijn vorm dan de meeste andere vormsnoeiplanten. Gelukkig ziet u zelf het beste wanneer er takken uitsteken die weg geknipt moeten worden.

Ligustertips

We schreven het al: de liguster vraagt relatief weinig onderhoud, alleen het snoeien is belangrijk. Als u de liguster plant hoeft u dan ook met weinig zaken rekening te houden. Zoals veel hagen kan de ligusterhaag het best 'n beetje uit de volle wind staan, dan groeit ze het mooist; verder maken zon of schaduw weinig verschil en hoeft de bodem ook niet aan veel eisen te voldoen (niet kurkdroog, maar matig droog kan best). Een makkelijke plant, de liguster! Het is niet voor niets dat liguster één van de meest populaire haagplanten is.

Als u op zoek bent naar de beste ligusters, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij werken samen met de beste plantenkwekerijen van Europa, waarvandaan we de planten zorgvuldig en snel bij u thuis bezorgen. Voor u het weet kunt u dus ook genieten van de privacymogelijkheden en de prachtige kleuren van deze sterke haagplant.