Ligusterhaag

Ligusterhaag

De in onze streken inheemse liguster is een klassieke haagplant. Vaak zien we de liguster aangeplant worden in grote tuinen en parken, maar ook in kleinere stadstuinen kan de ligusterhaag succesvol zijn, zeker omdat de liguster zich goed laat snoeien en dus prima in toom te houden is. De liguster biedt veel beschutting en valt op door de mooie, frisse kleur die bijdraagt aan de charme van uw tuin.

Liguster door het jaar heen

De liguster heeft mooie, eivormige bladeren die in principe wel afvallen in de winter, maar doorgaans zo lang blijven zitten dat uw ligusterhaag ook in de winter nog blikdicht is, met name bij de Atrovirens-soorten. Deze klassieke haagplant levert dan ook veel privacy op. Officieel is de liguster een bladverliezende haagplant, maar wij noemen de liguster een semi-wintergroene haagplant. Mooi aan de liguster is de bloei in de vroege zomer (juni / juli). Ook de kleine witte bloesem blijft lang zichtbaar. Na de bloei komen er kleine zwarte vruchten aan de liguster, die de struik verrassend sierlijk maken.

De liguster is een haagplant die weinig onderhoud vraagt. Het maakt de liguster een ideale tuinplant: u hoeft geen professional te zijn om de liguster te laten floreren, deze haag kost zeker niet te veel tijd en moeite. Het resultaat is er natuurlijk niet minder om: de liguster is gewoon een prachtige heg waar u zeker leuke reacties op zult krijgen.

Liguster door het jaar heen
Liguster snoeien

Liguster snoeien

De liguster heeft een mooie, natuurlijke uitstraling voor wie de haag laat groeien en alleen in de zomer wat bijsnoeit; voor wie van vormsnoei houdt, is de liguster een dankbare plant die zich zonder veel moeite in mooie vormen laat knippen, of waar u een strakke, klassieke haag van kunt maken. Hoe u de liguster snoeit hangt dus sterk van uw voorkeur af.

De liguster kunt u snoeien van juni tot september. Als u de liguster in juni al snoeit, zal de bloei grotendeels achterwege blijven. Sommige mensen vinden dat zonde, voor andere is het juist de bedoeling dat de liguster een strakke groene haag blijft. Wie de bloei afwacht kan in de regel in juli of augustus beginnen met snoeien. We raden aan de liguster toch zo'n drie, vier keer per jaar te snoeien (groene takken en scheuten wegnemen, vorm egaal houden).

Ligustertips

Ligustertips

We schreven het al: de liguster vraagt relatief weinig onderhoud, alleen het snoeien is belangrijk. Als u de liguster plant hoeft u dan ook met weinig zaken rekening te houden. Zoals veel hagen kan de ligusterhaag het best 'n beetje uit de volle wind staan, dan groeit ze het mooist; verder maken zon of schaduw weinig verschil en hoeft de bodem ook niet aan veel eisen te voldoen (niet kurkdroog, maar matig droog kan best). Een makkelijke plant, de liguster! Het is niet voor niets dat liguster één van de meest populaire haagplanten is.