Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten voor de kust

Nederland heeft meer dan vijfhonderd kilometer aan kustlijn. Dat betekent onder meer dat er heel veel tuinen zijn die ofwel direct aan de kust liggen of zich in een plaats dichtbij zee bevinden. Het kan een lastige opgave zijn om haagplanten voor de kust te vinden, omdat niet iedere plant even goed gewapend is tegen de stevige, zoute zeewind kan die in dat soort plaatsen nadrukkelijk aanwezig is. Bovendien bestaat de grond in kustgebieden vaak uit droog zand, wat voor planten over het algemeen niet de meest prettige grond is om hun voedingsstoffen uit te halen. Gelukkig zijn er genoeg haagplanten die zich in een tuin aan zee thuis voelen, zodat u een prachtig uitzicht op het strand met een minstens net zo mooie haag kunt combineren.

Voordelen van een haag aan de kust
Haagplanten voor tuinen aan zee

Voordelen van een haag aan de kust

Als je een tuin aan de kust hebt, is een haag niet alleen mooi, maar ook nog eens heel functioneel. Vanwege het beperkte aantal haagplanten dat geschikt is voor tuinen aan zee kiezen veel mensen ervoor om hun tuin tegen de sterke wind vanuit zee te beschermen door een muur of een schutting eromheen te zetten. Een begrijpelijke keuze, maar omdat dit voor turbulentie kan zorgen aan de windluwe kant van de omheining, is een haag een betere keus, omdat de structuur van een haag opener is. Als bescherming tegen de wind kunt u dus het beste kiezen voor een bladverliezende haagplant of wintergroene haagplant die zowel windbestendig als zoutbestendig is. En omdat het klimaat aan de kust doorgaans vrij gematigd is, hoeven het niet eens hele winterharde haagplanten te zijn.

Haagplanten voor tuinen aan zee

De olijfwilg, ook wel bekend als de zilverbes, is een prachtige groenblijvende haagplant die goed tegen wind kan en daarom een waardevolle toevoeging is aan een tuin aan zee. De eveneens wintergroene griselinia littoralis bewijst met zijn naam al een goede haagplant voor tuinen aan de kust te zijn, omdat “littoralis” letterlijk “aan de kust” betekent. Voor een wat formelere look zijn er zelfs coniferen die het aan zee redelijk goed doen, vooral thuja-soorten als de westerse levensboom en de reuzenlevensboom. Als je liever een bloeiende haag met prachtige bloemen of opvallend gekleurde bessen hebt, kun je kiezen uit bijvoorbeeld de Japanse bottelroos, de sleedoorn en de zuurbes. Met de vuurdoorn heb je zelfs een combinatie van verschillende voordelen: hij behoudt zijn bladeren, heeft kleurrijke bloemen en bessen, zijn doorns ontmoedigen indringers om jouw tuin in te komen en hij voelt zich ook nog eens goed aan de kust.

Windbestendige en zoutbestendige haagplanten

Windbestendige en zoutbestendige haagplanten

Natuurlijk kun je niet zomaar iedere haagplant in een tuin aan de kust planten, maar dat betekent niet dat er helemaal geen opties zijn om een mooie haag om je tuin aan zee heen te laten groeien. Sterker nog, haagplanten voor de kust zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar en beschermen jouw tuin beter tegen de zoute, harde wind van zee dan een schutting of een muur.