Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Winterharde haagplanten

Winterharde haagplanten zijn niet hetzelfde als wintergroene haagplanten. Een bladverliezende haag kan namelijk ook winterhard zijn, terwijl een groenblijvende haag niet altijd even goed gewapend is tegen al te strenge winters. Want daar gaat het om: een plant wordt winterhard genoemd als hij koubestendig is en tegen vorst kan. In de winter kan de temperatuur in Nederland nog wel eens onder nul zakken – vooral ’s nachts – en je wilt natuurlijk niet dat bij het eerste beetje nachtvorst al je haagplanten afsterven. Het is mogelijk om matig winterharde hagen tegen de vorst te beschermen met een vliesdoek of stro, maar als je je echt geen zorgen wilt maken of jouw haag de winter overleeft, kun je het beste een winterharde haagplant kiezen.

Soorten winterharde haagplanten
Vorstbestendige hagen

Soorten winterharde haagplanten

Het merendeel van de haagplanten in onze webshop is vrij goed winterhard. Praktisch gezien houdt dat in dat ze een gemiddelde Nederlandse winter zonder al te veel extra maatregelen zullen doorstaan. Gelukkig zijn er meer dan genoeg verschillende haagplanten die wintervast genoeg zijn voor Nederlandse tuinen. Dat loopt uiteen van prachtig bloeiende soorten als de heesterganzerik en de wintergroene rhododendron tot ware klassiekers als de taxus en de beukenhaag. Deze soorten zijn allemaal uiterst winterhard en zullen daarom zelfs relatief strenge winters zoals die in het binnenland zo nu en dan voorkomen overleven. Aan de kust zijn de wintertemperaturen doorgaans wat gematigder, maar ook daar kan vorst optreden en kan het door de wind af en toe ook gemeen koud worden.

De taxus is overigens niet de enige conifeer die zeer goed winterhard is. De meeste coniferenhagen kunnen heel goed tegen de kou. Alle thuja-soorten en de watercipres zijn eveneens hele wintervaste haagplanten die het goed doen als onderdeel van een strakke, formele coniferenhaag. Aangezien al deze coniferensoorten ook nog eens heel oud kunnen worden, zijn het haagplanten waar je je bijna geen zorgen om hoeft te maken. Wil je een koubestendige wintergroene haag die wat informeler aandoet? Dan zijn er verschillende laurierhagen die tot de mogelijkheden behoren, zoals de laurierkers ‘Zabeliana’, ‘Novita’ of ‘Etna’. Er is ook een behoorlijk aanbod aan bloeiende en bladverliezende haagplanten die alleen bij uitzonderlijk strenge winters problemen zouden kunnen ondervinden. De haagbeuk, de kornoelje en de vlinderstruik zijn populaire haagplanten die wel tegen een beetje vorst kunnen.

Winterharde haag

Vorstbestendige hagen

Hoewel we in Nederland een zeeklimaat hebben en de winters niet al te streng zijn, wil je natuurlijk wel een haag om je tuin die niet meteen dood gaat als het koud wordt. Gelukkig kunnen vrijwel alle haagplanten uit ons assortiment tegen een beetje kou. Als je echt zeker wilt zijn dat je haag de hele winter gezond blijft, dan kun je het beste voor een winterharde haag gaan. Het aanbod is groot en gevarieerd, dus je gaat zeker ook een haagplant vinden die jouw tuin een beetje mooier maakt. Zelfs tijdens de strengste winterkou.