Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Zuurbes

De zuurbes of berberis thunbergii is een bladverliezende haagplant uit het geslacht berberis. Dit geslacht omvat zo’n 450-500 soorten wereldwijd. Een deel hiervan zijn wintergroen, andere bladverliezend. De zuurbes is een bladverliezende soort. De berberis thunbergii komt van origine uit Japan en China, maar hij raakte al snel ingeburgerd sinds deze plant in de 18e eeuw naar Europa kwam. De zuurbes heeft furore gemaakt vanwege de elegante rode blaadjes die je tuin in de herfst sieren.

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Gewone zuurbes
Gewone zuurbes
Berberis thunbergii
Vanaf € 1,16
  • Inbraakwerend Inbraakwerend
  • Langzame groeier Langzame groeier
  • Geschikt als lage haag Geschikt als lage haag
Rode zuurbes
Rode zuurbes
Berberis thunbergii 'Atropurpurea'
Vanaf € 1,16
  • Bloeiende plant Bloeiende plant
  • Geschikt als lage haag Geschikt als lage haag
  • Inbraakwerend Inbraakwerend

Speciale soorten zoals de rode zuurbes (berberis thunbergii ‘Atropurpurea’) hebben het hele jaar door paarsige blaadjes, niet alleen in de herfst. De zuurbes heeft gele bloemen en maakt rode besjes aan die door vogels worden opgegeten als herfstmaaltijd. De zuurbes groeit vrij langzaam en wordt 1,5 tot 2 meter hoog, maar kan ook heel laag gehouden worden. In het algemeen groeit de zuurbes meer in de breedte dan in de hoogte. De zuurbes maakt compacte, dichte hagen met scherpe doorns.

Zuurbes als haag in je tuin

De berberis thunbergii is een oogstrelende haagplant die wij op onze site zuurbes noemen. De thunbergii dient niet verward te worden met de inheemse berberis vulgaris. Met de zuurbes als haagplant bedoelen we bijna altijd de thunbergii, simpelweg omdat deze nauw verwante zuurbes uit Japan veel beter geschikt is als haag. De zuurbes heeft donkergroene blaadjes die trouw vergezeld worden van pijnlijke doorns. Als je de zuurbes onder je raamkozijnen plant maak je het indringers behoorlijk lastig om binnen te komen.

De gewone zuurbes is een makkelijke tuinplant die na het planten weinig onderhoud vereist. Voor je gaat planten moet je eerst even onderzoeken waar je je zuurbeshaag het best neer kunt zetten. De ene plek is de andere niet, natuurlijk. Voor het beste resultaat kies je een plek in de zon of halfschaduw. Meer zon staat gelijk aan meer bessen en mooiere herfstkleuren, dus het loont wel de moeite om je haag goed in de zon te plaatsen. De grondsoort is niet belangrijk, als het water maar vrij kan weglopen.

Verzorging zuurbes

Wanneer je zuurbes online koopt bij Haagplanten.nl komen je planten al binnen enkele dagen binnen. Een paar weken of maanden later kan ook, bijvoorbeeld wanneer het ideale plantseizoen begint. Na het planten van je berberishaag is jaarlijkse snoei aan te raden om een mooie, duurzame haag te krijgen die nog jaren mee kan. Zuurbes snoeien kan nog knap lastig zijn - de doorns zijn bedoeld om natuurlijke vijanden af te weren, en dat zijn wij eigenlijk ook. Draag dus op z’n minst een paar stevige tuinhandschoenen en probeer te voorkomen dat je geprikt wordt. Je zuurbeshaag wil zijn jaarlijkse snoeibeurt het liefst ontvangen in de lente of vroeg in de zomer, na de bloei. Te laat snoeien is slecht voor de plant en voorkomt dat er nog op tijd nieuwe bladeren gevormd kunnen worden. Het jaar erop zal je haag dan niet bloeien.