Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haag verzorgen tijdens aanhoudende droogte

Regelmatig ontvangen we van tuiniers de vraag hoe zij het beste hun haag kunnen verzorgen tijdens aanhoudende droogte. Vooral in de zomer kunnen in Nederland langdurige perioden van droogte voorkomen. Over het algemeen is het klimaat in ons land vrij gematigd, maar de afgelopen zomers hebben we best wat droge tijden gekend. Niet elke haag heeft dit overleefd: met name coniferen kunnen immers gevoelig voor droogte zijn. Maar hoe verzorg je de haag tijdens aanhoudende droogte? We vertellen je er graag alles over.

haagplanten droogte
droogte haagplanten thuja

Kunnen haagplanten tegen droogte?

De meeste haagplanten hebben een hekel aan twee uitersten: natte voeten of juist een veel te droge bodem. Tijdens aanhoudende droogte hebben veel haagplanten dus best wat te lijden. Vooral coniferen zoals de Thuja en de taxus zijn gevoelig voor langdurige droge perioden. Ook jonge haagplanten van nagenoeg elke soort kunnen flink onder een periode van droge hitte te lijden hebben. Er zijn natuurlijk haagplanten die ook geschikt zijn om aan te planten in droge of zanderige bodems, zoals bijvoorbeeld de haagbeuk, de liguster en de berberis. Toch hebben ook deze haagplanten wat extra zorg nodig tijdens de droogste zomers.

Vooral jonge hagen en coniferen dienen goed in de gaten te worden gehouden tijdens aanhoudende droogte. Door ze op de juiste manier te verzorgen en te bewateren komen je haagplanten ook droge perioden op een gezonde wijze door.

haag extra bewateren

Haag extra bewateren tijdens droogte: zo ga je te werk

Het is dus belangrijk om je haag extra te bewateren tijdens aanhoudende droogte. Bij een jonge haag ga je anders te werk dan bij een volwassen haag. Jonge haagplanten hebben, zeker tijdens droogte, veel meer water nodig. Onder normale omstandigheden heeft een jonge haag ongeveer 2 keer per week 15 liter water per meter nodig. Tijdens aanhoudende droogte is dit wat meer. Het beste is om echter niet al te veel water in 1 keer toe te dienen. Kies er dus liever voor om 3 keer per week water te geven wanneer er sprake is van een droge periode.

De precieze hoeveelheid water die een jonge heg nodig heeft verschilt per haagplant. Coniferen zoals de Thuja, Californische cipres, de Leylandii conifeer en taxus hebben iets meer nodig dan bijvoorbeeld een laurierhaag of haagbeuk. Kijk goed naar de grond wanneer je een jonge haag gaat bewateren. Is deze verzadigd? Dan heb je voldoende water gegeven. Hetzelfde geldt overigens voor een volwassen haag. Het geven van te veel water kan juist schadelijk voor de haagplanten zijn. Jonge haagplanten wortelen niet goed in een te natte grond. In een periode van aanhoudende droogte kun je echter wel iets meer water geven dan onder normale omstandigheden.

Maar hoe bewater je jouw haag het beste? Zowel bij jonge als volwassen hagen ga je hetzelfde te werk. Geef het water zoveel mogelijk bij de wortels. Je kunt hiervoor een druppelsysteem gebruiken. Met het sproeien van de haag komt veel water op andere plaatsen terecht waar het niet nodig is, bijvoorbeeld op het blad van je heg. Door een druppelslang of een ander druppelsysteem te gebruiken bespaar je dus flink wat water. Dat komt zowel je eigen portemonnee als het klimaat ten goede. Daarnaast is de beregening via een dergelijk systeem erg effectief, waardoor je haagplanten optimaal profiteren van het extra water.

Geef je toch water met de tuinslang of op een andere manier? Zorg er dan voor dat het water zoveel mogelijk bij de wortels terechtkomt. Zo profiteert de heg er optimaal van. Geef volwassen hagen bij voorkeur 2 keer per week extra water tijdens extreem droge perioden. Zijn je haagplanten niet gevoelig voor droogte? Dan volstaat 1 keer per week extra bewatering ook prima. Doe dit bij voorkeur ’s ochtends vroeg of wat later in de avond. De temperaturen zijn dan op hun laagst.

haag bezwijkt droogte

Wat als mijn haag bezwijkt onder de droogte?

Wanneer je aan het begin van een droge periode gelijk begint met het toedienen van extra water is de kans niet erg groot dat je heg de zomer niet overleeft. Begin je echter te laat? Dan kan het zijn dat je haag alsnog bezwijkt onder de droogte. Je herkent dit doordat de haagplanten tekenen van taksterfte vertonen. Ook kunnen er bruine, dorre plekken in de haag ontstaan, met name bij coniferenhagen. Bij beginnende tekenen van schade kun je proberen je haag op te knappen door extra water toe te dienen. Knapt de heg niet meer op? Dan is hij waarschijnlijk uitgedroogd en gestorven.

In dat geval kun je de afgestorven haag het beste vervangen voor een nieuwe heg. Kies bijvoorbeeld voor een exemplaar dat minder gevoelig is voor droogte. Je kunt natuurlijk ook voor een mooie coniferenhaag kiezen. Houd er dan echter wel rekening mee dat deze iets meer verzorging vereist tijdens aanhoudende droogte. Begin je hier echter op tijd mee, kun je nog lange tijd genieten van je coniferenhaag. Alle haagplanten die wij verkopen zijn goed vertakt en verkeren in uitstekende conditie. Gezonde haagplanten gaan immers het langst mee, dus waarom zou je genoegen nemen met minder?

Op onze website kun je meer doen dan alleen haagplanten kopen. We beantwoorden ook veelgestelde vragen, geven plantinstructies en vertellen hoe je jouw haag na de aanplant het beste kunt onderhouden en snoeien. We delen onze professionele kennis graag met jou, zodat je optimaal kunt genieten van een mooie tuin. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij onze tuinkalender om te zien wat er deze maand gebeurt in je tuin en welke haagplanten je kunt planten, snoeien of bemesten.