Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten bemesten

Er zijn best wat tuiniers die zich afvragen of zij hun haagplanten moeten bemesten. Veel mensen weten niet precies hoe zij dit moeten doen en zo ja: hoe vaak. Daarom leggen we je graag uit hoe je jouw haag kunt bemesten en wanneer dit nodig is. Het bemesten van een haag is geen lastig karwei. Ook wanneer je geen groene vingers hebt, kun je dit klusje eenvoudig oppakken. Ook vertellen we je welke meststof je het beste kunt gebruiken en hoeveel. Na het lezen van deze tekst weet jij precies hoe je jouw haag het allerbeste geeft!

haag bemesten
bemesten haag

Waarom haag bemesten?

Het bemesten van een haag is eigenlijk niets meer of minder dan het toevoegen van mineralen en voedingsstoffen aan de grond, zodat de haagplanten deze vervolgens met hun wortels kunnen opnemen. Deze voedingsstoffen zijn hard nodig om de haagplanten te laten groeien, bladval te voorkomen en de heg te beschermen tegen ziektes en plagen. Niet iedere tuinier staat erbij stil, maar het bemesten van een haag is een essentieel onderdeel van de verzorging, net als met snoei. Met alleen een haag snoeien haal je niet het allerbeste uit de haagplanten. Daarvoor is ook wat meststof nodig.

Het bemesten van een haag is geen tijdrovende of ingewikkelde klus. Meestal hoeft dit slechts 1 à 2 keer per jaar te gebeuren. Naast haagplanten kunnen ook bomen of solitair geplante struiken en heesters worden bemest. Als je daarnaast eens per jaar een laagje compost aanbrengt op de grond in je tuin, ben je actief bezig je bodem gezond en vitaal te houden. Je zult zien dat niet alleen je haagplanten daar wel bij varen: je hele tuin knapt hiervan op.

waarmee bemest haag

Waarmee bemest ik mijn haag?

Om je haag te bemesten kun je doorgaans kiezen uit twee categorieën meststof: kunstmest en organische mest. Over het algemeen geniet organische mest de voorkeur. Deze is beter voor het milieu en voor het bodemleven in je tuin. Daarnaast wordt organische mest, in tegenstelling tot kunstmest, langzaam afgegeven aan je haagplanten gedurende een langere periode. Kunstmest geeft in een keer alle voedingsstoffen en mineralen vrij aan je haag, waardoor hij hier niet optimaal van kan profiteren. Zo kan er door regen een deel van de voeding worden weggespoeld voordat je haag het heeft kunnen opnemen.

Daarnaast zijn er diverse soorten mest verkrijgbaar die voor een specifieke soort haagplant zijn ontwikkeld. Denk aan coniferenmest of rhododendronmest. Elke haagplant heeft namelijk weer een andere behoefte. Zo zijn er bijvoorbeeld zuurminnende en kalkminnende haagplanten. Ook hebben sommige haagplanten veel behoefte aan een bepaald mineraal. Denk aan coniferen die graag wat magnesium terugzien in hun voeding. Krijgen ze te weinig magnesium? Dan kan hun blad bruin verkleuren en kunnen ze schraal ogen na een tijdje. Als je een meststof gebruikt die speciaal voor jouw haag is ontwikkeld, weet je zeker dat de planten de juiste voeding binnenkrijgen.

Ook is er speciale hagenmest verkrijgbaar. Deze kan voor veel verschillende haagplanten worden gebruikt. Het is dus een vrij algemene meststof. Wel is hij ontwikkeld om planten die met veel stuks op een relatief klein stuk grond staan van voldoende voeding te voorzien. Daarnaast kun je nog kiezen tussen mestkorrels, vloeibare mest en mest in de vorm van aarde. Wat je het beste kunt gebruiken hangt helemaal af van wat voor jou het fijnst werkt. Iedere tuinier heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Zorg er wel voor dat je voor een meststof kiest die goed aansluit op de behoefte van je haagplanten.

hoe bemest haag

Hoe bemest ik een haag?

Zoals we al lieten vallen is het bemesten van een haag een simpel karweitje. Iedereen kan het en het kost, afhankelijk van de lengte van je haag, niet heel veel tijd. Lees allereerst de beschrijving op de verpakking van je haag: hier kun je vinden hoeveel meststof er precies nodig is per strekkende meter haag. Het niet bemesten van je haag is onverstandig, maar een teveel aan meststof aan je heg toedienen doet ook meer kwaad dan goed. Daarom is het essentieel dat je precies kijkt hoeveel de haag nodig heeft. Vervolgens breng je de meststof op de aangegeven wijze aan op de grond onder je haag. Dit doe je over de gehele lengte van de tuinafscheiding.

Na het aanbrengen van de meststof kun je deze lichtjes in de grond harken. Ga voorzichtig te werk, zeker bij haagplanten die veel oppervlaktewortels hebben. Je wilt de wortels immers niet beschadigen. Veel tuiniers vinden het gebruik van organische mestkorrels erg fijn. Deze strooi je makkelijk in je haag en rond je haag, waardoor je sneller klaar bent met het bemesten. Dit is ook fijn wanneer je haag erg lang is. Kijk zelf wat voor jou het beste werkt.

wanneer bemest haag

Wanneer bemest ik mijn haag?

Wanneer je haag bemest dient te worden hangt sterk af van de plantsoort. Verreweg de meeste haagplanten dienen sowieso in het voorjaar te worden bemest, bij voorkeur na de eerste snoeibeurt van het jaar. Door na de snoei te bemesten bevorder je het herstel van de haagplanten. Veel haagplanten kunnen in het najaar of in de herfst nogmaals worden bemest. Vaak dien je bij de tweede bemesting wat minder meststof toe dan bij de eerste. De basisbemesting die in het voorjaar plaatsvindt is vaak een stuk steviger. Zo stimuleer je ook de groei van je haagplanten in het groeiseizoen.

Heb je nog vragen over de verzorging van jouw haag? Op onze website vind je uitgebreide informatie over het snoeien, verzorgen en bemesten van de diverse haagplanten. Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt.