Hulst

Hulst is een plant afkomstig uit de hulstfamilie, in het Latijn bekend als ilex. Deze haagplant heeft zeer stekelige bladeren. Het stevige, lederachtige blad blijft zitten tijdens het winterseizoen. De wintergroene hulst krijgt kleine witte bloemetjes die gevolgd worden door zeer opvallende rode bessen. De bessen verschijnen alleen bij vrouwelijke exemplaren. Hulst is zeer winterhard, kan goed tegen schaduw en gedijt ook prima in volle zon. Elke grondsoort is geschikt, met uitzondering van slecht drainerende grond. Een waterdoorlatende, iets zure grond is perfect voor de hulst. Hulst groeit ongeveer 10-20 cm per jaar en is dus geen al te snelle groeier.

Een haag van hulst

De kenmerkende stekelige bladeren maken een hulsthaag volkomen ondoordringbaar.  Hulst houdt ongewenste bezoekers op afstand en is daarmee een uitstekende natuurlijke vorm van inbraakpreventie. En als je op het platteland bent gaan wonen houdt je hulsthaag de koeien van de buren netjes op afstand. Een hulsthaag is dankzij zijn sierlijk gevormde getande bladeren het hele jaar mooi om naar te kijken. In de winter komen daar de rode bessen bij, die bovendien zeer geliefd zijn bij vogels. Voedsel is schaars in de winter, dus de vogels kunnen je hulp wel gebruiken. Rond kersttijd kun je wat haagtakjes met bessen afknippen voor in een kerststukje. Er blijft dan waarschijnlijk nog genoeg over voor de vogels.

Verzorging hulst

De robuuste hulst is vrijwel ongevoelig voor ongedierte, ziektes en weersomstandigheden. Daarnaast is hulst makkelijk om te verzorgen en onderhouden. Aangezien hulst niet veel sneller groeit dan 10-20 centimeter per jaar hoef je je haag niet vaak te snoeien. Als je haag een beetje te groot wordt (de maximale hoogte is maar liefst 4-5 meter), dan kun je deze met een schaar tot de gewenste hoogte terugsnoeien. Hulst heeft in principe geen compost of voeding nodig, maar zal wel wat sneller groeien als je de juiste voeding geeft.

 

Online hulst kiezen en kopen

Hulst kopen is niet erg ingewikkeld. Er zijn twee soorten hulst die echt geschikt zijn als haagplant: ilex aquifolium (hulst) en de hybride ilex x meserveae. Er zijn van beide soorten verschillende varianten beschikbaar. Het enige waar je op moet letten is dat er van de meserveae vrouwelijke en mannelijke cultivars te koop zijn. Vrouwelijke cultivars produceren alleen bessen als er mannelijke planten in de buurt staan. Eén mannelijke plant op vier of vijf vrouwelijke is ruim voldoende.