Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De ideale omstandigheden om je heg te snoeien

Heb je je altijd al afgevraagd wat nu precies de ideale omstandigheden om je heg te snoeien zijn? Of ben je benieuwd of een haag tijdens langdurige droogte, zware regenval of felle zon ook gesnoeid kan worden? In dit artikel leggen we je uit wanneer je de haag het beste kunt snoeien en waarom. Dat is immers lang niet bij elke tuinier bekend. Met name beginnende tuiniers lopen rond met vragen rondom het snoeien van hun haag. Ook geven we je enkele handige snoeitips waarmee ook jij binnen no-time je heg kunt snoeien als een professional!

snoeien droogte
snoeien zon

Haag snoeien bij droogte of felle zon

Je haag snoeien bij een langdurige periode van droogte is geen goed idee. Door de droge periode hebben je haagplanten het al moeilijker dan normaal. Dat bemoeilijkt het herstel na een snoeibeurt behoorlijk. Het is dus niet verstandig om je haag hieraan bloot te tellen. Je kunt het beste even wachten tot de droge periode voorbij is, ook wanneer de snoeitijd dan over is. Wacht in dat geval tot de volgende snoeitijd is aangebroken en snoei dan iets meer van je heg weg. Geef je haag tijdens langdurige droogte voldoende water om hem sterk en gezond te houden.

Ook kun je een haag beter niet snoeien wanneer de zon schijnt. De kans op snoeischade is groter wanneer de zon op je haag staat. Het blad kan dan namelijk verbranden, en het zou natuurlijk zonde zijn als je straks extra veel takken moet wegsnoeien omdat het blad verkleurd en beschadigd is. Veel tuiniers wachten dan ook met het snoeien van hun haag tot het bewolkt weer is. Ook na zonsondergang kan er gewoon worden gesnoeid, mits er geen sprake is van erg droog weer. Dus onthoud: niet snoeien bij droogte of felle zon. Dat voorkomt een hoop ellende!

 snoeien regen

Haag snoeien bij regen

Is het dan beter om je haag te snoeien bij regen? In principe kan dat inderdaad niet zoveel kwaad. Het is echter niet verstandig om je haag te snoeien wanneer er sprake is van zware regenval. Ook kun je de elektrische heggenschaar niet gebruiken wanneer je haag nat is of tijdens een regenbui. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Houd er wel rekening mee dat je snoeigereedschap sneller kan gaan roesten wanneer je een natte haag snoeit. Ook kan het snoeien van een vochtige haag lastig zijn: de takken hangen immers vaak wat naar beneden, waardoor je niet al te best overzicht hebt.

Voor de scheuten van de haagplanten is het echter wel goed wanneer deze wat vochtig zijn tijdens en na het snoeien. Dit helpt de snoeischade te beperken. Daarnaast heeft het vocht een beschermende werking tijdens het snoeien. Dit geldt met name voor coniferen. Regent het niet? Dan kun je coniferen voor de snoeibeurt zelfs even nat spuiten met wat water. Daarnaast kan ook buxus prima worden gesnoeid tijdens regenval. Het is dus geen probleem om je haag te snoeien bij regen, maar je hoeft er ook weer niet speciaal op te wachten.

haag gesnoeid

Wanneer kan de haag het beste worden gesnoeid?

De ideale omstandigheden voor het snoeien van je haag is dus bewolkt weer. Hangt er wat regen in de lucht? Dat is helemaal mooi: een vochtige lucht helpt je haag beter te herstellen na de snoeibeurt. Vergeet vooral niet om je haag in de periode na een snoeibeurt van een bemesting te voorzien. Hierdoor herstellen je haagplanten namelijk ook sneller. Verder is het ook niet verstandig om je heg te snoeien bij vorst en zeer lage temperaturen. Doordat het vriest wordt de snoeiwond namelijk niet goed afgesloten en neemt de kans op snoeischade toe.

Een andere handige snoeitip die we je mee willen geven is om de haagplanten aan de onderkant wat breder te laten dan bovenaan. Zorg er dus voor dat de planten heel subtiel wat taps toelopen. Zo krijgt je haag overal zonlicht, ook binnenin en onderaan. Dat is essentieel. Ook droogt de haag op deze manier overal goed op na een regenbui. Zo verklein je de kans op vervelende schimmelziekten aanzienlijk. Wanneer je rekening houdt met deze tips en je snoeit je haag alleen tijdens de ideale weersomstandigheden, zal je haag nog een hele lange tijd mooi en gezond blijven!