Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Voorgeleide Leibomen

Voorgeleide leibomen of vormbomen zijn leibomen die op de kwekerij al in hun uiteindelijke groene vorm groeien. Hoe die vorm er precies uit komt te zien is afhankelijk van welke plantensoort je kiest. Sommige planten groeien namelijk in een klassieke leivorm, terwijl andere planten geschikter zijn voor een blokvorm of zelfs een dakvorm. Wat al deze leibomen echter gemeen hebben, is dat ze je tuin een bijzondere uitstraling verlenen. De meeste tuiniers vinden leibomen er zeer sierlijk uitzien.

Voordelen:

  • Direct resultaat; voorgeleide leibomen zijn de kant-en-klaarhagen onder de leibomen
  • De leibomen groeien gegarandeerd in de vorm die je voor ogen hebt
  • Het bijzondere uiterlijk van leibomen geeft de tuin een unieke uitstraling

Nadelen:

Welke planten zijn als voorgeleide leibomen beschikbaar?

Niet alle planten zijn geschikt om als leibomen te gebruiken. Leibomen in blokvorm zien er weliswaar uit als een haag op een stam, maar sommige haagplanten zijn simpelweg niet geschikt om in een bepaalde vorm te leiden. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat hun takken niet flexibel genoeg zijn. Sommige plantensoorten groeien ook simpelweg te snel om in te zetten als leibomen. Omdat de groeivorm bij een leibomenhaag zo typerend is voor het resultaat, heb je als tuinier niets aan een plantensoort die zijn vorm snel verliest of aan planten die niet uitlopen op hun oude hout.

De plataan en de linde zijn de klassiekers onder de leibomen. Deze twee plantensoorten, de gewone linde (Tilia europaea) en de gewone plataan (Platanus hispanica) in het bijzonder, vind je dan ook in verschillende vormen in ons assortiment. Maar we verkopen ook enkele plantensoorten die je normaal als haagplanten zou gebruiken in een karakteristieke leibomenvorm. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de beuk (Fagus sylvatica), de veldesdoorn (Acer campestre) en de haagbeuk (Carpinus betulus). Daarnaast vind je in dit gedeelte van onze webshop enkele soorten die speciaal geschikt zijn om een sierlijke leibomenhaag mee aan te planten, zoals de sierappel (Malus 'Evereste') en de sierpeer (Pyrus salicifolia).

Voorgeleide leibomen planten

Omdat het moeilijkste gedeelte van leibomen kweken bij voorgeleide leibomen op de kwekerij al heeft plaatsgevonden, is het eenvoudig om voorgeleide leibomen te planten. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de planten vrij zwaar kunnen worden, zeker als de kluit onder invloed van het weer nat wordt. Verder is het een kwestie van een geul graven over de lengte die je voor de leibomenhaag in gedachten hebt, de bodem van die geul losmaken en de leibomen erin plaatsen. Vervolgens kun je de planten vastzetten met de aarde die je uitgegraven hebt.

Online voorgeleide leibomen kopen

Leibomen goed leiden is een lastig karwei dat met veel aandacht aangepakt moet worden. Met voorgeleide leibomen in de tuin is dit moeilijke werk al achter de rug en kun je snel genieten van het resultaat. Vooral als je je leibomen bij Haagplanten.nl online bestelt. Dan worden ze voor een uitstekende prijs bij jou thuis afgeleverd.