Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Lampenpoetsersgras

Dit sierlijke siergras, Pennisetum alopecuroides, laat in de zomer talloze borstelachtige pluimen zien in geel-roze kleuren. De pennisetum alopecuroides wordt in het Nederlands Lampenpoetsersgras genoemd. De grassoort bloeit heel mooi in de zomer en het najaar. Ze zijn geschikt voor veel verschillende tuinen. Ze vormen mooie pollen, die mooi tot hun recht komen in een gemengde border of door ze in grote groepen te planten. Lampenpoetsersgras groeit goed in een vochtige, kleiachtige, neutrale grondsoort. Het siergras groeit recht opstaand en wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog. Ze groeien in de breedte tot wel 100 cm. De Lampenpoetser is niet wintergroen. Eind maart willen ze gesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer 20 cm.

Voordeel

  • weinig onderhoud
  • winterhard
  • gebruik als snijbloemen

 

Nadeel

  • niet wintergroen
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Soorten lampenpoetsersgras

Er zijn vele soorten Pennisetum alopecuroides die flink in hoogte kunnen verschillen. Bij Haagplanten.net bieden wij twee soorten lampenpoetsersgras aan, de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ en Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’. Lampenpoetsersgras ‘Little Bunny’ is een laagblijvend siergras met vele borstelachtige pluimen in de kleuren geel, groen en roze. Lampenpoetsersgras ‘Hameln’ krijgt in de zomer vele borstelachtige pluimen in geelgroene kleuren, in de herfst veranderen de pluimen naar lichtbruin/purper. Kijk voor meer informatie over de twee soorten lampenpoetsersgras op de productpagina’s.

Lampenpoetsersgras in de tuin

Pennisetum alopecuroides komt van oorsprong uit Australië en Oost-Azië. In Nederland is het een populair siergras om als decoratie te planten in tuinen. Maar het kan ook leuk aangeplant worden als decoratieve erfafscheiding. De mooie pollen die lampenpoetsersgras krijgen die zorgen voor een prachtig effect in uw border. Lampenpoetsersgras ziet u ook steeds vaker in droogboeketten.

Pennisetum alopecuroides kan worden geplant in verschillende typen tuinen. Het siergras past vooral goed in heidetuinen of rotsachtige tuinen. Lampenpoetsersgras kan solitair geplant worden, maar in groepen komt hij nog mooier tot zijn recht. Zo kan het siergras zorgen voor een informele tuinafscheiding, maar ook als vakbeplanting kan de Pennisetum alopecuroides goed gebruikt worden.

Onderhoud en standplaats

Lampenpoetsersgras is een siergras met weinig onderhoud. Het siergras dient enkel in het voorjaar teruggesnoeid te worden. Dit kunt u het beste doen in het begin van het voorjaar, van begin maart tot half april. Pennisetum alopecuroides lopen daarna weer mooi uit met nieuwe halmen. Het siergras is niet wintergroen, maar wel winterhard tot ongeveer -10 graden. Wanneer er hele strenge vorst optreedt kunt u lampenpoetsersgras het beste afdekken.

Het siergras houdt van de zon. Zet lampenpoetsersgras daarom op een zonnige en warme plek in uw tuin. Plant Pennisetum alopecuroides daarom ook het liefst in het voorjaar of de zomer. De grond is dan lekker warm. De grond mag vochtig zijn, maar lampenpoetsersgras houdt niet van natte voeten. Zorg daarom voor een goede waterafvoer.