Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Deze leibomen kun je bij ons kopen

Als je leibomen wilt kopen, ben je bij Haagplanten.nl aan het juiste adres. Leibomen zijn de sierlijke vormbomen die je tegenwoordig in veel verschillende tuinontwerpen ziet. Overigens zijn leibomen niet voor niets zo populair: ze voorzien je tuin van verdieping, schaduw en beschutting. Er zijn leibomen in verschillende vormen. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen uit voorgeleide of versgeleide leibomen. Wat dit precies inhoudt? Geen nood: dat leggen we je graag uitgebreid uit.

Waarom leibomen kopen?

Doorgaans kopen tuiniers leibomen omdat ze een stijlvolle en karakteristieke toevoeging aan hun tuinlandschap willen doen. Leibomen zorgen voor meer groen in de tuin zonder dat het snel slordig oogt. Daarnaast kan een tuin met leibomen direct een geheel andere uitstraling krijgen. Laat een haag van leibomen boven je schutting of heg langs lopen en je hebt direct een hogere tuinafscheiding met een natuurlijke uitstraling. Vroeger werden leibomen bij boerderijen aangeplant. Ze voorzagen namelijk van schaduw, waardoor de boer na een dag op het land in een koel en schaduwrijk vertrek thuiskwam.

Leibomen zorgen voor privacy en een sfeervol, landelijk voorkomen in je tuin. Eigenlijk kunnen leibomen aan elk tuinontwerp een fraaie toevoeging zijn: zowel in een formele als informele tuinstijl staan leibomen prachtig. Je hebt de keuze tussen voorgeleide en versgeleide leibomen. Voorgeleide leibomen hebben op de kwekerij al hun uiteindelijke vorm bereikt middels professionele verzorging en snoei. Dit proces wordt je dus bespaard. Vind je het juist leuk om de leiboom zelf in de gewenste vorm te leiden? Kies dan voor een versgeleide boom. Leibomen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, waaronder de leivorm, dakvorm, schermvorm en blokvorm.

Groene beuk en haagbeuk als leiboom

De groene beuk (Fagus sylvatica) is een bijzonder geliefde leiboom onder tuiniers. De hoogste groene beuk met kluit die je bij ons kunt kopen is 250 tot 300 centimeter hoog. De groene beuk als leiboom zorgt het hele jaar rond voor privacy in je tuin. Ook in wintermaanden houdt hij zijn rosse, dorre loof vast. De groene beuk is dus een ideale leiboom als je op zoek bent naar een stijlvolle maar natuurlijke leiboom die niet alleen privacy biedt, maar ook de nodige schaduw tijdens de zomermaanden. De groene beuk wordt nogal eens verward met de haagbeuk (Carpinus betulus), die ook als leiboom verkrijgbaar is.

Toch gaat het om een heel andere boom. De haagbeuk komt uit de berkenfamilie, en is ondanks zijn naam dus eigenlijk geen beuk. De verwarring is echter wel te begrijpen: beide bomen hebben wel iets van elkaar weg. De haagbeuk verliest echter zijn blad ’s winters. Door de dichte takkenstructuur voorziet hij dan toch nog van privacy. De Carpinus betulus is geschikt om leibomen in blokvorm of schermvorm mee te creëren: het is net wat je voorkeur heeft. Leibomen in blokvorm zijn zeer stijlvol en hebben een enigszins statig voorkomen. Ze passen heel goed thuis in een formeel, verzorgd tuinontwerp.

Sierpeer en sierappel als leiboom

De sierpeer (Pyrus calleryana 'Chanticleer') is een leiboom die ook geschikt is om in kleine tuinen aan te planten. Deze sierlijke boom kan heel goed als leiboom in leivorm gebruikt worden. Hij heeft namelijk een smalle groeivorm, waardoor hij niet zoveel ruimte in beslag neemt als sommige andere leibomen. De sierpeer heeft als bijkomend voordeel dat hij goed tegen luchtvervuiling in de stedelijke gebieden kan. Heb je een kleine stadstuin? Dan is de sierpeer voor jou een uitstekende keuze. De sierpeer als leiboom geeft je tuin karakter en verdieping, ook wanneer je niet bijzonder veel ruimte hebt.

De sierappel is een appelboom die ook als leiboom gebruikt kan worden. Het mooie aan de sierappel is dat hij de sierfactor van je tuin aanzienlijk verhoogt. Dit is met name te danken aan zijn rijke bloei in het voorjaar, gevolgd door sierlijke, rode appeltjes in de zomer. Deze zijn overigens bijzonder in trek bij vogels, waardoor de sierappel als leiboom heel goed past bij een vogelvriendelijk tuinontwerp. De sierappel is niet de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een leiboom die beschutting brengt. Door zijn sierlijkheid is hij echter toch erg populair bij tuiniers.

Lindeboom als leiboom

Er zijn meerdere lindebomen geschikt als leiboom. Denk aan de krimlinde (Tilia europaea 'Euchlora'), de linde 'Pallida' (Tilia europaea 'Pallida') en de linde 'Buddha' (Tilia europaea 'Buddha'). De linde heeft als leiboom een rijke geschiedenis. Het is een van de meest aangeplante leibomen die er is. Lindebomen hebben grote bladeren. Hierdoor zorgen ze voor veel beschutting in je tuin. De linde gedijt in nagenoeg elke grondsoort prima. Ook stedelijke, vervuilde gebieden zijn voor deze leiboom geen enkel probleem. Door zijn buigbare takken is de linde heel goed te gebruiken als leiboom, bijvoorbeeld in de klassieke leivorm of schermvorm.

Daarnaast is deze leiboom vrij eenvoudig te onderhouden. In onze webshop kun je de linde als leiboom snel en eenvoudig kopen. Onze leilindes zijn van uitstekende kwaliteit: de vitale en sterke bomen hebben een goede vertakking en gezondheid.

Leiplataan als leiboom

Ben je op zoek naar een leiboom die ook in dakvorm kan worden geleid? Dan is de leiplataan een uitstekende keuze. Het grote, hartvormige blad van de leiplataan zorgt voor veel beschutting en schaduw in je tuin. Dat maakt deze leiboom erg populair. Deze leiboom heeft echter wel wat ruimte nodig, dus voor kleine tuinen is hij minder geschikt. De leiplataan kan prima tegen luchtvervuiling. Ook de meeste grondsoorten worden prima verdragen. Deze leiboom heeft een hoge sierwaarde. Dit komt niet alleen door het grote blad, maar ook door de groenbruine loslatende schors.

De leiplataan (Platanus x hispanica) laat tijdens het snoeien flink wat stof los. Om te voorkomen dat je daar veel last van heb kan het snoeien van deze leiboom het beste gebeuren bij vochtig, regenachtig weer. Is er net een fikse bui gevallen? Dan biedt een goede omstandigheid voor een flinke snoeibeurt.

Welke leibomen kan ik nog meer kopen bij jullie?

Bovenstaande leibomen zijn weliswaar erg populair, maar het zijn niet de enige leibomen die je bij ons kunt kopen. Je kunt ook kiezen voor de amberboom 'Worplesdon' (Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'), de moeraseik (Quercus palustris), de veldesdoorn (Acer campestre), Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) of de valse christusdoorn (Gleditsia triaconthos 'Skyline'). Die laatste is prima te gebruiken als leiboom in dakvorm en heeft een bijzonder fraai uiterlijk. Het kleine, frisgroene blad geeft hem een elegante uitstraling. Deze leiboom is ideaal als natuurlijke overkapping, bijvoorbeeld van een terras. Kortom: voor leibomen in alle soorten en maten ben je bij ons aan het juiste adres.

Het online kopen van leibomen is veilig, snel en eenvoudig bij Haagplanten.nl. Heb je meer vragen over onze leibomen? Dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. We helpen je met alle plezier verder.