Spierstruik

De spierstruik is een kleine soort haagplant. Er zijn diverse varianten op de markt met rode, paarse, roze of witte bloemen. De naam spierstruik is afgeleid van het Latijn 'spiraea', veelvoorkomende varianten worden vaak met de Latijnse naam aangeduid, zoals bijvoorbeeld Spiraea x cinera ‘Grefsheim’ of Spiraea japonica ‘Goldflame’. De verschillende types spierstruik hebben elk hun eigen voorkeuren, maar in het algemeen is het een makkelijk te onderhouden soort. Spierstruiken zijn zeer geschikt als lage, informele sierhagen.

Spierstruiken als haagplanten

De spierstruik heeft maar weinig verzorging nodig. Gedurende de eerste twee jaar moet hij geregeld water krijgen, maar eenmaal gevestigd in zijn nieuwe omgeving zal de spierstruik dat niet meer nodig hebben. Om optimaal van de bloeiperiode te kunnen genieten, kunnen spierstruiken het best in de winter worden geplant. Hoewel de verschillende soorten spiraea elk hun eigen bloeimoment hebben, kun je snoeien na de bloei als algemene regel aanhouden. Spierstruiken gedijen het best op een zonnige locatie, of eventueel in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is wanneer je spierstruik plant. Voeg indien nodig ook wat bemesting toe aan de grond. Omdat spierstruiken in diverse kleuren beschikbaar zijn, kun je er ook voor kiezen diverse varianten door elkaar te planten. Door de verschillende kleuren en bloeiperiodes zal er altijd iets nieuws te zien zijn. Spierstruiken zijn ook erg mooi als ze in een cluster geplant worden, bijvoorbeeld in een border.

Kiezen voor spierstruik in de tuin

Of spierstruik de juiste keuze is voor jouw tuin hangt ervan af wat je precieze eisen en wensen zijn. Met Haagplanten.nl hebben wij als doel tuineigenaren zoveel mogelijk informatie te bieden over haagplanten. Er zijn namelijk erg veel soorten op de markt, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Spierstruiken zijn geschikt voor lage, informele sierhagen. Dat wil zeggen dat ze niet zo geschikt zijn als afscheidingshaag, tenzij je het erg goed kan vinden met de buren of graag je uitzicht verder laat reiken dan de eigen tuin. Spireasoorten komen het best tot hun recht als afscheidingshaagjes tussen verschillende bloembedden. Omdat ze makkelijk te onderhouden zijn en een erg grote sierwaarde hebben, zullen ze voor velen een prima keus zijn.

Ben je nou wel op zoek naar een hoge afscheidingshaag, bekijk dan bijvoorbeeld onze liguster, levensboom, taxus, laurier of beukenhaag.