Vlinderstruik

De Buddleja davidii, meestal gewoon Vlinderstruik genoemd, is een bekend gezicht in veel tuinen. Vaak wordt Buddleja als vrijstaande struik geplant, maar hij kan ook prima als bladverliezende haagplant ingezet worden. Vlinderstruiken zijn verkrijgbaar met bloemen in zeer veel prachtige kleurvariaties. Deze bloemen zijn meteen ook het meest kenmerkende aspect van deze plant. Naast de kleurenpracht trekken ze veel vlinders aan, vandaar de naam. Maar ook andere bedreigde soorten zoals de honingbij hebben baat bij vlinderstruiken.

De Vlinderstruik als haag

Vlinderstruiken zijn voornamelijk geschikt om informele hagen mee aan te leggen. De Vlinderstruik heeft een vrij open structuur en sierlijke, hoge gebogen takken. Hierdoor is het niet makkelijk om Buddleja in een strakke vorm te snoeien. Omdat de bloemen juist aan de uiteinden van de takken groeien zou te streng knippen ten koste gaan van de bloemenpracht. Om optimaal van Vlinderstruiken te kunnen genieten, kun je ze het best in het voorjaar na de vorst terugsnoeien. Dit zal de groei van bloemen alleen maar bevorderen. Het is ook mogelijk om de Vlinderstuik tot zo'n 20 cm boven de grond terug te snoeien op jaarlijkse basis. Zo ben je altijd verzekerd van nieuwe uitgroei, mét bloemen.

Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar. Zij zijn daarom goed geschikt als halfhoge informele hagen. Doordat de Buddleja in verschillende kleuren beschikbaar is, kan ervoor gekozen worden om verschillende kleuren om en om te planten. Dit is verreweg de mooiste optie om een bijzonder speelse haag te creëren. Naast mooie kleuren verspreiden de bloemen van de Buddleja een heerlijke geur. Niet alleen bijen en vlinders zullen hiervan genieten – voor mensen is het ook erg aantrekkelijk! Vlinderstruiken kunnen op plekken met volle zon of halfschaduw geplant worden. Door zijn bloemen zal de Buddleja davidii in iedere tuin een blikvanger zijn.

Buddleja in jouw tuin

Een haagplant uitkiezen is zo makkelijk nog niet. De ligging van je tuin en je eigen wensen moeten zorgvuldig afgewogen worden. Sommige tuiniers schrikken niet terug voor haagplanten die veel onderhoud nodig hebben, maar anderen zien dat juist helemaal niet zitten. De Vlinderstruik is wat uiterlijk betreft in elk geval een allemansvriend – iedereen houdt wel van mooie bloemen in de tuin! Wie een volledige zichtdichte haag wilt hebben, zal echter wel verder moeten kijken. En ook liefhebbers van strakke, formeel geknipte hagen zullen andere haagplanten, zoals de taxus, de beukenhaag of de thuja, waarschijnlijk meer waarderen. Maar wie juist op zoek is naar een kleurrijke, luchtige haag zal bij Buddleja aan het juiste adres zijn.