Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Een vogelvriendelijke haag aanplanten

Wie een vogelvriendelijke haag wil aanplanten heeft de keuze uit diverse opties. Er zijn zowel wintergroene als bladverliezende haagplanten die vogelvriendelijk zijn. Het vogelvriendelijke tuinontwerp is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder tuiniers. Wil jij ook een vogelvriendelijke tuin? De volgende haagplanten voorzien de vogels van voeding en een schuilplaats.

haagpakket vogels
haag vogels

Haagpakket voor vogels

In onze webshop kun je een haagpakket kopen waarmee je eenvoudig een haag voor vogels aanlegt. Dit haagpakket bestaat uit vier verschillende haagplanten die allen zeer goed in de smaak vallen bij vogels. Je creëert op deze manier een gemengde haag die je tuin op verschillende unieke manieren zal verrijken. Niet alleen smullen de vogels van de besjes van deze haag: ook omlijst je je tuin op fraaie wijze met deze haag voor vogels. Het haagpakket voor vogels bestaat uit de sneeuwbes 'Magic Berry', gele kornoelje, meidoorn en krentenboom. Eén pakket is voldoende om vier tot vijf meter haag mee aan te leggen.

Deze haag voor vogels is wel informeel. Het kan natuurlijk ook zijn dat je liever een wat formelere haag hebt. Wintergroene vogelvriendelijke haagplanten zorgen ervoor dat je optimaal van je privacy kunt genieten in je tuin. Voor sommige tuiniers is dit een betere optie. Gelukkig heb je de keuze uit diverse haagplanten die vogelvriendelijk zijn. Zo zit er altijd wel een haagplant bij die mooi aansluit op jouw persoonlijke wensen.

wintergroene vogelvriendelijke haag

Wintergroene vogelvriendelijke haag

Een vogelvriendelijke haagplant die ook wintergroen is, is de taxus. De taxus draagt in het najaar felrode bessen die voor mensen en de meeste dieren erg giftig zijn. Vogels zijn echter dol op de bessen van de taxus. De Taxus baccata draagt bessen in het najaar. Ook kun je ervoor kiezen om een haag te creëren van mannelijke en vrouwelijke taxusplanten. Door in een heg tien vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' haagplanten te combineren met een mannelijke Taxus media 'Hillii' zal de heg ook bessen krijgen: op deze manier worden de vrouwelijke haagplanten namelijk bevrucht.

Ook zijn er haagplanten die wel een formele uitstraling hebben, maar niet (geheel) wintergroen zijn. Neem bijvoorbeeld de liguster. Deze haagplant verliest ’s winters niet al z’n blad, maar wel een deel ervan. Toch kan een ligusterhaag een vrij formele uitstraling krijgen wanneer je hem strak snoeit. Dit gaat helaas wel ten koste van de subtiele bloei, waarna er kleine besjes aan de takken van de liguster verschijnen. Vogels zijn dol op deze besjes. Ook nestelen ze zich graag in een ligusterhaag. Deze haagplant mag dan ook zeer zeker niet ontbreken in het rijtje vogelvriendelijke haagplanten.

Er zijn verschillende soorten liguster verkrijgbaar. Wil je echt zoveel mogelijk privacy in de tuin? Dan kun je het beste kiezen voor de wintergroene liguster 'Atrovirens'. Deze ligustersoort behoudt zijn bladeren ook tijdens de wat strengere winters. Om een ligusterhaag vogelvriendelijk te houden, is het belangrijk om de haag ietwat te laten verwilderen. Zo krijgen de bloesems de kans om over te gaan in besjes in het najaar en vogels naar je tuin te lokken. Met een ligusterhaag in de tuin kun je zeker genieten van mooie, natuurlijke tafrelen.

Een andere wintergroene haagplant die goed in de smaak valt bij vogels is de vuurdoorn. De besjes aan de takken van de vuurdoorn 'Red Column' worden door verschillende kleine vogels zeer gewaardeerd. De vuurdoorn kan in haagvorm worden aangeplant, maar ook als klimplant is deze haagplant erg geliefd onder tuiniers. Door de doorns aan zijn takken is de vuurdoorn ook uitermate geschikt om een inbraakwerende haag mee te creëren. Naast de taxus, de wintergroene liguster 'Atrovirens' en de vuurdoorn 'Red Column' is ook de hulst (Ilex) een wintergroene haagplant die vogels naar de tuin lokt. Deze haagplanten kun je eenvoudig online bestellen in onze webwinkel.

andere vogelvriendelijke haagplanten

Andere vogelvriendelijke haagplanten

Bovenstaande haagplanten zorgen voor voedsel voor vogels: deze smullen immers graag van de besjes aan de takken van de planten. Heb je liever geen haag met bessen? Dan kun je er ook voor kiezen om een haag aan te planten waarin vogels zich kunnen nestelen. Zo creëer je een vogelvriendelijke haag zonder dat je een haag met bessen in je tuin hoeft te hebben. Klimop is een goed voorbeeld van een haagplant waarin kleine vogels zich graag nestelen. Met de klimop (Hedera) creëer je een wintergroene haag die je tuin een mooie natuurlijke uitstraling geeft.

Naast de klimop worden ook in de klimhortensia nestjes gebouwd door kleine vogels. In tegenstelling tot de klimop is de klimhortensia wel bladverliezend. Naast deze klimplanten kun je ook kiezen voor een beukenhaag (Fagus sylvatica) of een haagbeuk (Carpinus betulus). Beide haagplanten zijn zeer geschikt voor vogels om zich in te nestelen. Snoei deze haagplanten regelmatig: zo stimuleer je nieuwe vertakkingen. Hoe dichter een haagbeuk of beukenhaag vertakt is, hoe beter voor vogels om zich in te nestelen. Zoals je ziet is er een breed scala aan haagplanten met een vogelvriendelijk karakter.

vogelvriendelijke heg kopen

Vogelvriendelijke heg kopen

Wil je een vogelvriendelijke heg kopen? Dan ben je bij Haagplanten.nl aan het juiste adres. Of je nu een haagpakket met een haag voor vogels wilt kopen of liever zelf een mooie heg uitkiest: je kunt bij ons alle kanten op. Al onze vogelvriendelijke haagplanten zijn goed vertakt en verkeren in uitstekende conditie. Onze haagplanten zijn sterk en gezond, waardoor je vaak een leven lang van ze kunt genieten. Naast vogelvriendelijke haagplanten verkopen we natuurlijk ook allerlei andere soorten haagplanten. Neem eens rustig een kijkje in onze webshop en laat je inspireren door de vele mogelijkheden!