Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De voordelen van een bladverliezende haag

Omdat zoveel mensen een haag planten vanwege de privacy die een haag kan bieden, lijkt het in eerste instantie misschien een nadeel als een haag zijn bladeren verliest en er daarom in de wintermaanden vrij kaal bij staat. Toch hebben bladverliezende haagplanten een aantal belangrijke voordelen die de meeste wintergroene haagplanten niet bieden kunnen. We laten u zien wat de voordelen van een bladverliezende haag zijn, zodat u kunt besluiten welke haagplanten de beste keuze bij uw wensen zijn.

Een bladverliezende haag bloeit

Het meest in het oog springende voordeel van een bladverliezende haag is de bloei. Hoewel er wintergroene haagplanten met een opvallende bloei zijn, zoals de rhododendron, ben je voor een uitbundig bloeiende haag vooral aangewezen op een bladverliezende soort. Zo zorgen de vlinderstruik, het Chinees klokje, de weigela, de heesterganzerik, de gewone sering, de hortensia, de kornoelje, de sleedoorn, de meidoorn, de spierstruik, de bruidsbloem, de krentenboom, de hondsroos en de Japanse bottelroos allemaal een aantal weken per jaar voor kleurrijke bloemenpracht. Vlinders, bijen en andere insecten zullen daar zeker blij mee zijn, want die kunnen van de nectar drinken.

Bij sommige van deze haagplanten verschijnen er na de bloei bessen aan de takken. Daar zitten bessen tussen waar mensen en vogels van kunnen eten, maar sommige zijn ook gewoon mooi om te zien. Bovendien hebben enkele van onze bladverliezende haagplanten voordat ze hun blad verliezen een beeldschone herfstkleur. Als je op zoek bent naar sierwaarde, kun je dus op bladverliezende haagplanten vertrouwen!

Bladverliezende hagen zijn makkelijker te verzorgen

Over het algemeen zijn bladverliezende haagplanten makkelijker te verzorgen dan wintergroene varianten. Er zijn zelfs soorten die helemaal niet gesnoeid hoeven worden. Als u niet van snoeien houdt of weinig tijd voor onderhoud heeft is dit een groot voordeel dat u bij coniferen als de leylandii bijvoorbeeld niet heeft. In de meeste gevallen is het overigens wel raadzaam om uw bloeiende haag te snoeien, al knipt u alleen maar even de takken die uitsteken weg. Dit zal geen afbreuk doen aan de mooie natuurlijke groeivorm van uw haagplanten, die vaak goed in een landelijke tuin past.

Koppen na de bloei is ook aan te raden. Dit is eenvoudig en het heeft een positief effect op het volgende bloeiseizoen van uw haagplanten. En als u juist vanwege de bloei voor een bladverliezende haag kiest, is dat natuurlijk wel belangrijk. Kiest u voor haagplanten waarbij het snoeien niet per se hoeft, dan heeft u vaak nog de keuze of tussen een informele en een formele haag. De soorten die u wel moet snoeien, bijvoorbeeld vanwege hun hoge groeisnelheid, zijn doorgaans heel eenvoudig te snoeien.

Bladverliezende privacyhagen

Hoewel het lastig lijkt om een haag die zijn bladeren verliest als privacyhaag in te zetten, zijn er wel degelijk soorten die zich ervoor lenen. Een beukenhaag zal in het najaar bijvoorbeeld wel verkleuren, maar ook zijn bladeren behouden. De liguster – en dan de wintergroene liguster 'Atrovirens' in het bijzonder – blijft zelfs de hele winter groen. We noemen deze soorten toch “bladverliezend” omdat ze in een uitzonderlijk koude winter of op een bovengemiddeld winderige standplaats toch wat bladeren kunnen laten vallen. Maar zelfs dan zijn ze zo dicht vertakt dat er nauwelijks doorheen te kijken is.

Een andere manier om uw privacy te beschermen is een inbraakwerende haag. Ook daar vindt u genoeg geschikte haagplanten voor onder de bladverliezende soorten. De meidoorn en de sleedoorn hebben bijvoorbeeld scherpe doorns; hun naam zegt het eigenlijk al. Ook de zuurbes (ook wel bekend onder zijn botanische naam Berberis) is een doornige haagplant die inbrekers en andere indringers op afstand houdt. Ook kleine vogelsoorten zijn hier blij mee, want die kunnen hun nesten tussen de doornige takken bouwen, zodat roofdieren uit de buurt blijven.