Japanse Lariks Larix kaempferi

De Japanse Lariks heeft kenmerkende, horizontaal afstaande takken, waarvan het puntje omhoog staat. Deze gebogen takken geven aan de Lariks een sierlijk en haast fragiel uiterlijk. Maar er zijn ook soorten waarvan de takken naar beneden hangen, als bij een treurwilg. Of dwergsoorten, die slechts een paar meter hoog worden op hun grootst. De Japanse Lariks heeft een spits toelopende top en een open kroon. Hij heeft een roodbruine, dikke schors met schubben en behaarde takjes.

Lees meer
€ 181,02
 • Unieke: 100% Groeigarantie*
 • Gratis verzending boven €350,-
 • Onze klantenservice is ma t/m vrij van 07:00 tot 18:00 en za van 09:00 tot 12:00
Japanse Lariks Larix kaempferi
€ 181,02

Prijsoverzicht

Kant en klaar haag Formaat 3+ 1+ 6+
200 cm € 181,02 € 181,02 € 157,40
  Formaat 3+ 1+ 6+
200 cm € 181,02 € 181,02 € 157,40

Omschrijving

De Lariks is een geslacht van coniferen die binnen een korte tijd een aanzienlijke hoogte kunnen bereiken, namelijk wel 35 meter! Coniferen zijn één van de meest gewilde soort haagplanten van Nederland en wij bieden dan ook vele varianten aan in onze webshop.

Gedurende het jaar ondergaat de Japanse Lariks een aantal keer een metamorfose: van lichtgroen in de lente naar donkergroen in de zomer en uiteindelijk goudgeel in de herfst. In de zomer verliest de Lariks zijn naalden, maar ook de takken zijn nog bijzonder genoeg om karakter te geven aan je tuin. De Lariks is een Einzelgänger, in die zin dat hij alleen in zijn eentje echt goed tot zijn recht komt. Zorg daarom voor een plek in je tuin waar de Lariks goed zichtbaar is en alle aandacht naar zich toe kan trekken, want dat is deze haagplant zeker waard! Hij is schilderachtig mooi. Waarom hem niet in een schilderij vereeuwigen? Interessant is ook dat de Japanse Lariks veel vaker in Nederlandse tuinen wordt geplant dan de Europese, inheemse variant. De Japanse Lariks heeft vruchten die lijken op kleine dennenappels.

Japanse Lariks planten

Wanneer je bij ons een Japanse Lariks bestelt wordt hij geleverd als kant-en-klaar haag. Je kunt de Lariks met verpakking en al in de grond zetten. Graaf een gat dat even breed is als de bak (er moet tussen de bovenkant van de bak en de bovenkant van het gat één centimeter ruimte overblijven). Zorg dat je de grond gelijk flink nat maakt en blijf de Lariks ook regelmatig water geven. Eventueel kun je de grond mengen met compost of organische mest om de groei te bevorderen, echter groeit de Japanse Lariks uit zichzelf al vrij snel. Plant de Lariks op een plek waar veel licht is, de Lariks heeft namelijk veel zonlicht nodig.

Japanse Lariks snoeien

Geef je Japanse Lariks na het planten eerst even de tijd om zich verder te ontwikkelen en de juiste vorm aan te nemen. Aan het begin van de herfst en begin van het volgende voorjaar kun je hem gaan snoeien. Het is nodig hem in het voorjaar te snoeien om hem te helpen nieuwe takken te laten groeien. Je hoeft hem op zich niet een tweede keer te snoeien als je tevreden bent over de vorm van je Japanse Lariks. De Lariks is niet geschikt om je tuin mee te omheinen of in te perken, maar vervult de functie van sierplant. Hij is gewoon heel mooi om naar te kijken! Zet hem dus op een speciale, centrale plek in de tuin neer, bijvoorbeeld bij een bankje. Ook is de Japanse Lariks een traditionele boom in het Japanse tuinontwerp.

Producteigenschappen

Geschikt als Groep, Haag, Solitair
Winterhardheid Goed winterhard
Groei Opgaand
Groei per jaar Normaal (20 - 40 cm)
Grondvochtigheid Droog
Grondtype Goed waterdoorlatend, Lichte klei, Voedselarm, Zand
Standplaats Kustregio, Halfschaduw, Zonnig
Eigenschappen Bladverliezend, Herfstkleur, Kant en klaar, Privacy biedend, Windvangend, Zonder doorns

Plant instructies

Na het selecteren van een type haag, verschijnt hier de plantinstructie voor dit type.

Plantinstructies kant-en-klaarhagen

Kant-en-klaarhagen zijn even wat anders dan de meeste haagplanten. Ze worden namelijk geleverd in elementen van één meter lang en zijn al volledig uitgegroeid. Lees hier hoe je ze moet planten.

Wanneer moet ik planten?

Kant-en-klaarhagen kunnen op de meeste momenten van het jaar wel geplant worden. Wanneer de ideale periode hiervoor is, verschilt enigszins per plant. Kijk hiervoor op de pagina’s met informatie over de specifieke soorten. De leveringsperiode komt over het algemeen wel overeen met de plantperiode.

U kunt beter niet planten bij:

 • – Een periode van droogte 
 • – Vorst 
 • – Zware regenval (of hier vlak na) 
 • – Harde wind

Hoe bereid ik mijn tuin voor op de nieuwe haag?

 • Stap 1:    Let erop dat de soort grond in je tuin geschikt is voor de plantensoort. 
 • Stap 2:    Graaf een sleuf. Deze moet zo lang zijn als de haag wordt en ten minste 35 cm breed en diep. Als je gebruik maakt van het plantrek moet hij 50 cm diep zijn. 
 • Stap 3:    Woel de aarde in de sleuf goed los.

Wat moet ik doen als de planten geleverd zijn?

 • Stap 1:    Breng de planten naar de tuin. Dit kan behoorlijk zwaar zijn, dus vraag vrienden of familie om te helpen. 
 • Stap 2:    Kartonnen verpakkingen mogen blijven zitten. Plastic moet worden verwijderd. 
 • Stap 3:    Geef de planten water. 
 • Stap 4:    Als je de planten niet direct kunt gaan planten, zorg er dan voor dat ze genoeg water krijgen en zonlicht.

Hoe plant ik mijn haag?

 • Stap 1:    Zet de plantenelementen in de sleuf, op zo’n manier dat de doos en wortels volledig onder de grond zitten. 
 • Stap 2:    Plaats de druppel bevloeiingslang, die bij de planten geleverd wordt, op de bovenzijde van de wortelkluit of kartonnen doos. 
 • Stap 3:    Vul de sleuf weer met aarde en druk die net zo stevig aan dat de planten niet wiebelen.