Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.
Sluiten

Japanse Lariks

Larix kaempferi

De Japanse Lariks heeft kenmerkende, horizontaal afstaande takken, waarvan het puntje omhoog staat. Deze gebogen takken geven aan de Lariks een sierlijk en haast fragiel uiterlijk. Maar er zijn ook soorten waarvan de takken naar beneden hangen, als bij een treurwilg. Of dwergsoorten, die slechts een paar meter hoog worden op hun grootst. De Japanse Lariks heeft een spits toelopende top en een open kroon. Hij heeft een roodbruine, dikke schors met schubben en behaarde takjes.

Toon meer Toon minder
  • Geschikt als hoge haag Geschikt als hoge haag
  • Groeit breed uit Groeit breed uit
  • Prachtige herfstkleur Prachtige herfstkleur
Maximale breedte in cm
> 500
Maximale hoogte in cm
> 1000
Standplaats
Halfschaduw, Volle zon
Winterhardheid
Goed winterhard
Bladkleur
Groen
Groei per jaar in cm
25 - 50
Groeiwijze
Opgaand
Latijnse naam
Larix kaempferi
Eigenschappen
Groeit breed uit, Geschikt als hoge haag, Prachtige herfstkleur
Kant-en-klaarhagen
Japanse lariks (Kant-en-klaar Hagen/200 cm/Extra kwaliteit)
€ 184,20 Vanaf € 160,20
Beschikbaar
Minimale besteleenheid
3

De Lariks is een geslacht van coniferen die binnen een korte tijd een aanzienlijke hoogte kunnen bereiken, namelijk wel 35 meter! Coniferen zijn één van de meest gewilde soort haagplanten van Nederland en wij bieden dan ook vele varianten aan in onze webshop.

Gedurende het jaar ondergaat de Japanse Lariks een aantal keer een metamorfose: van lichtgroen in de lente naar donkergroen in de zomer en uiteindelijk goudgeel in de herfst. In de zomer verliest de Lariks zijn naalden, maar ook de takken zijn nog bijzonder genoeg om karakter te geven aan je tuin. De Lariks is een Einzelgänger, in die zin dat hij alleen in zijn eentje echt goed tot zijn recht komt. Zorg daarom voor een plek in je tuin waar de Lariks goed zichtbaar is en alle aandacht naar zich toe kan trekken, want dat is deze haagplant zeker waard! Hij is schilderachtig mooi. Waarom hem niet in een schilderij vereeuwigen? Interessant is ook dat de Japanse Lariks veel vaker in Nederlandse tuinen wordt geplant dan de Europese, inheemse variant. De Japanse Lariks heeft vruchten die lijken op kleine dennenappels.

Japanse Lariks planten

Wanneer je bij ons een Japanse Lariks bestelt wordt hij geleverd als kant-en-klaar haag. Je kunt de Lariks met verpakking en al in de grond zetten. Graaf een gat dat even breed is als de bak (er moet tussen de bovenkant van de bak en de bovenkant van het gat één centimeter ruimte overblijven). Zorg dat je de grond gelijk flink nat maakt en blijf de Lariks ook regelmatig water geven. Eventueel kun je de grond mengen met compost of organische mest om de groei te bevorderen, echter groeit de Japanse Lariks uit zichzelf al vrij snel. Plant de Lariks op een plek waar veel licht is, de Lariks heeft namelijk veel zonlicht nodig.

Japanse Lariks snoeien

Geef je Japanse Lariks na het planten eerst even de tijd om zich verder te ontwikkelen en de juiste vorm aan te nemen. Aan het begin van de herfst en begin van het volgende voorjaar kun je hem gaan snoeien. Het is nodig hem in het voorjaar te snoeien om hem te helpen nieuwe takken te laten groeien. Je hoeft hem op zich niet een tweede keer te snoeien als je tevreden bent over de vorm van je Japanse Lariks. De Lariks is niet geschikt om je tuin mee te omheinen of in te perken, maar vervult de functie van sierplant. Hij is gewoon heel mooi om naar te kijken! Zet hem dus op een speciale, centrale plek in de tuin neer, bijvoorbeeld bij een bankje. Ook is de Japanse Lariks een traditionele boom in het Japanse tuinontwerp.

Toon meer Toon minder