Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Inheemse haagplanten

Niet iedere haagplantensoort die je in Belgische en Nederlandse tuinen ziet komt oorspronkelijk uit dit deel van de wereld. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw haag het goed gaat doen in ons klimaat, dan is kiezen voor inheemse haagplanten daarom een slimme keuze. Door simpelweg te blijven leven hebben deze haagplanten immers bewezen dat zij prima gedijen in de weersomstandigheden in Nederland en België. Die kunnen voor sommige haagplanten wat lastig zijn, vooral omdat het hier relatief veel regent en de meeste planten niet goed reageren op natte voeten. Met een haag van inheemse haagplanten heb je in ieder geval een betrouwbare haag in de tuin staan. Welke haagplanten dat precies zijn lees je hier.

Bladverliezende inheemse haagplanten
Wintergroene inheemse haagplanten

Bladverliezende inheemse haagplanten

Veel inheemse haagplantensoorten zijn bladverliezend. Normaal gesproken is het winterweer hier heel anders dan het weer in de zomer en daar kan niet iedere plant goed tegen. Gebruik je deze planten in een haag, dan is je haag een deel van het jaar kaal, maar beeldt hij wel mooi het verloop van de seizoenen uit. Bovendien zijn de vogels en insecten die hier leven vaak gek op de bessen of bloemen van dit soort haagplanten. De meidoorn en de sleedoorn zijn daarom uitgegroeid tot echte klassiekers voor plattelandstuinen. Ook de beukenhaag en de daarop lijkende haagbeuk zijn inheemse soorten die uitstekend in West-Europese tuinen gedijen. Beukenhagen behouden normaal gesproken zelfs hun bladeren in de koudere maanden, al verkleuren ze dan wel.

Wintergroene inheemse haagplanten

Wintergroene inheemse haagplanten

Toch zijn het niet alleen bladverliezende haagplanten die hier inheems zijn. Zo staat de taxus al honderden jaren hoog in aanzien, omdat het eeuwen geleden een van de weinige inheemse planten was die de hele winter lang groen bleef. De hulst is een andere inheemse haagplantensoort die het hele jaar door een groene haag oplevert. Daarom is het groene blad van de hulst ook zo nauw met het winterseizoen verbonden. Van de liguster bestaan eveneens soorten die oorspronkelijk uit West-Europa stammen, zoals de gewone liguster. Dat is officieel weliswaar geen wintergroene haagplant, maar een semi-wintergroene. Bij uitzonderlijke kou kan de liguster namelijk enkele bladeren verliezen. Zulke kou komt hier echter nauwelijks voor en dus is het resultaat hetzelfde: een haag die jaarrond mooi groen is en zich prettig voelt in het klimaat dat hier heerst.

Inheemse haagplanten bestellen

Inheemse haagplanten bestellen

Natuurlijk is het niet zo dat je alle inheemse haagplanten zomaar overal kunt planten. Ook inheemse haagplanten hebben hun voorkeuren qua bodemomstandigheden en standplaats. Als je een geschikte plek voor ze in de tuin hebt, is de kans echter groot dat ze het goed gaan doen. Ons weer is namelijk precies wat zij nodig hebben. En omdat het aanbod zo gevarieerd is, kun je bij ons voor iedere tuin passende inheemse haagplanten bestellen.