Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Klimop

De klimop of Hedera is een altijdgroene klimplant met groene tot donkergroene lederachtige bladeren. Met een jaarlijkse aangroei van gemiddeld 50 tot 70 cm is klimop een behoorlijk snelle groeier. Klimop is in staat om tot wel 20-30 meter hoog te klimmen, maar dan moet er wel een geschikte gastheer voorhanden zijn. De geelgroene bloemen in de herfst maken plaats voor donkerpaarse tot zwarte besjes die tot in de winter blijven zitten. Er zijn twee soorten hedera algemeen verkrijgbaar: Hedera helix (gewone klimop) en Hedera hibernica (Ierse klimop). Klimop is volledig winterhard en goed bestand tegen droogte.

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Gewone klimop

Gewone klimop

Hedera helix
Vanaf € 7,40
  • Makkelijk te snoeien Makkelijk te snoeien
  • Snelle groeier Snelle groeier
  • Weinig onderhoud Weinig onderhoud
  • Wintergroen Wintergroen
Ierse klimop

Ierse klimop

Hedera hibernica
Vanaf € 1,83
  • Snelle groeier Snelle groeier
  • Snel zichtdicht Snel zichtdicht
  • Wintergroen Wintergroen
  • Makkelijk te snoeien Makkelijk te snoeien

Meer over klimop als haagplant

De populaire haagplant klimop is zeer wijdverbreid. Van nature komt klimop voor in delen van Azië, Afrika en Europa. Er zijn eigenlijk maar twee soorten die in de Nederlandse tuinen worden geplant: Ierse klimop en gewone klimop. Meer heb je dan ook niet nodig. Beide soorten klimop hebben mooie groene bladeren, groeien betrouwbaar en stellen geen lastige eisen op het gebied van grond, zonlicht en onderhoud.

Gemak is het sleutelwoord bij klimop. Klimop klampt zich vast aan alles wat er beschikbaar is. Het enige wat je hoeft te doen is een paar stekjes planten in de buurt van een boom, hek, schutting of muur. De rest gaat vanzelf. Klimop verspreidt zich vrij snel door je tuin, dus het is wel belangrijk om af en toe te snoeien. Klimop snoeien doe je door met een (heggen)schaar alle ongewenste uitlopers weg te knippen. Ook als je vingers wat minder groen zijn kan het eigenlijk niet verkeerd gaan. Klimop is erg levenslustig en groeit altijd weer terug.

Klimop of een andere wintergroene haagplant?

Aangezien klimop een klimplant is werkt deze haagplant net even anders dan andere soorten wintergroene haagplanten. Klimop is vooral een goede keus als je een schutting of een muurtje mooi groen wilt maken. Een met klimop begroeide muur of schutting ziet er heel authentiek en landelijk uit. Zo krijg je snel de natuurlijke uitstraling waar je naar op zoek bent. Als je je stekjes klimop gaat planten bij een hek, groeit het hek binnen een paar jaar helemaal zichtdicht. Je kunt er ook voor kiezen om klimop als bodembedekker te laten groeien, wat automatisch gebeurt als er geen geschikte gastheer in de buurt is. Een zeer veelzijdige plant dus! Met een hekwerkje kan de klimop een prachtige smalle muur om je tuin vormen. Wil je liever een meer conventionele haagplant? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de laurier, de leylandii conifeer of de levensboom. Voor bladverliezende varianten die in lente, zomer en vaak ook een deel van de herfst voor een goede afscherming zorgen kun je kijken bij de haagbeuk of beukenhaag. De liguster, hoewel officieel bladverliezend, verliest onder de meeste omstandigheden zijn bladeren helemaal niet. 

Klimop kopen

De elegante klimop kun je tegenwoordig ook online kopen. Bij Haagplanten.nl vind je zowel Ierse klimop als gewone klimop. Mocht je geen muur, hek of ander klimobject in je tuin hebben, dan kun je bij ons ook voor de innovatieve kant-en-klaarhaag kiezen. Kant-en-klare klimop groeit tegen een hek op en wordt als complete haag verkocht. Zo heb je zonder enige moeite direct een mooi klimophaag in je tuin staan!