Hedera

Hedera

Hedera, of klimop is een prachtige klimplant die bijna overal wel kan groeien. Hedera die als bodembedekker wordt gebruikt, heeft nogal eens de neiging om tegen bomen of hogere planten op te groeien. Die krijgen daardoor een mooie groen begroeide stam. Ook kent iedereen natuurlijk wel van die oude huizen waarvan hele muren met klimop begroeid zijn. Hedera maakt van elke saaie muur direct een plaatje dat zo in een schilderij past. Maar wist je dat deze mooie klimplant ook gebruikt kan worden als haagplant?

Klimop of hedera

Hedera is de latijnse naam voor klimop, maar de twee worden vaak door elkaar gebruikt. Het ligt er maar net aan wat je fijner vind om te zeggen. Hoe je de hedera ook noemt, het blijft een geweldige haagplant. Het is een klimplant, wat betekent dat hij niet los kan groeien. Je zult altijd een raamwerk neer moeten zetten waar de hedera tegenaan groeit. Iets meer werk dan sommige andere hagen dus, wat dat betreft. Daar staat tegenover dat de hedera erg smal groeit. Dat maakt hem ideaal als haag in kleine tuinen, waar de haag niet meer ruimte in mag nemen dan de gemiddelde schutting. Beter nog: de hedera groeit ook geweldig in de schaduw. Zelfs in een schaduwrijke tuin is een haag van klimop dus een optie.

Klimop of hedera
Hedera online kopen

Klimop is een vrij snel groeiende plant. Dit betekent dat hij snel zijn raamwerk bedekt en dus in korte tijd een mooie, groene, zichtdichte haag vormt. Die snelle groei brengt ook wel enig werk met zich mee. Hedera die niet één of twee keer per jaar gesnoeid wordt, kan nogal snel gaan uitbreiden naar plekken waar hij helemaal niet hoort te groeien. Aan de andere kant: het snoeien van een klimop kan bijna niet fout gaan. Knip gewoon alle delen weg die er niet horen te zijn. Zelfs als je per ongeluk teveel weghaalt hoef je je geen zorgen te maken. De hedera is nogal levenslustig en zal eigenlijk altijd teruggroeien.

Hedera online kopen

Op Haagplanten.nl verkopen we twee verschillende soorten klimop: de gewone klimop (hedera helix) en de Ierse klimop (hedera hibernica). Beide groeien op bijna alle plekken wel en zijn heel gemakkelijke planten om te verzorgen. Af en toe snoeien of de dorre bladeren ertussenuit halen en je haag kan jaren mee.

Ben je toch op zoek naar een meer conventionele haag? Bekijk dan eens onze coniferen (zoals taxus, thuja, leylandii conifeer of Japanse larix), onze liguster of onze beukenhaag. Ook de laurierkers, Japanse broodboom of viburnum zijn zeer geschikte haagplanten. Deze nemen wel allemaal meer ruimte in beslag en zijn vaak minder goede hagen voor schaduw. Lees voor meer informatie vooral de beschrijving van de verschillende planten voordat je je keuze maakt!