Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Soorten laurierhaag

Voordat we je iets over de laurierhaag vertellen, willen we eerst een misverstand uit de wereld helpen: de laurier waar wij over spreken, de haagplant, is niet dezelfde laurier als het befaamde keukenkruid. Het zou handig zijn als je gewoon wat blaadjes van je haag kon plukken en die in je soep of ovenschotel kon doen om je gerecht extra smaak te geven, maar we raden het niet aan. Dan nu over de ‘echte’ laurier: deze staat ook wel bekend als de laurierkers en is populair als haagplant, maar wel giftig. Je kunt hem herkennen aan zijn langwerpige, donkergroene en vrij gladde blaadjes. De laurier is een fijne haagplant omdat hij snel groeit tot een dichte en volle haag. Graag vertellen we je over de soorten laurierhaag die in de webshop worden verkocht!

Soorten laurierhaag: in de tuin
Laurierhaag online kopen in de webshop

De laurierhaag: bijzonder sfeervol

Een laurierhaag creëert een aangename sfeer in je tuin. Uit wetenschappelijk onderzoek is herhaaldelijk gebleken dat mensen die uitzicht hebben op een groene leefomgeving zich gelukkiger en fijner voelen. Ze hebben minder last van stress- en vermoeidheidsklachten en kunnen zich beter ontspannen. Een uitzicht op een natuurlijke, groene muur van haagplanten heeft dus een heilzame werking voor onze geest. Dat gaat in het bijzonder op voor de laurierhaag. De verschillende soorten laurier hebben een prachtig uiterlijk en maken van je tuin een sfeervol onderkomen. Natuurlijk zijn er andere planten die je tuin een prachtige uitstraling geven, maar de laurierhaag is wel een geval apart. Esthetisch gezien zijn veel soorten laurier zeer aantrekkelijk. Combineer dit met de verzorgde uitstraling die de haagplant je tuin geeft en je hebt een rasechte winnaar op het gebied van haagplanten.

Soorten laurierhaag: in de tuin

Soorten laurierhaag: in de tuin

Op Haagplanten.nl verkopen we alleen de soorten laurierkers die het ontzettend goed doet in de Nederlandse tuin. Waarom juist deze soorten? Omdat deze laurierhagen snel groeien, maar toch compact blijven. Dat betekent dat deze lauriersoorten ook langer hun vorm behouden. Je laurierhaag snoei je zo’n twee keer per jaar, voor en na de bloeiperiode. Een laurier snoeien is heel eenvoudig: snoei altijd van links naar rechts en van onder naar boven, waarbij je de uitstekende takjes en blaadjes wegknipt. Snoei met mate, anders ontstaan er gaten in je laurierhaag en het duurt lang voordat de haag zich hiervan kan herstellen.

Welke lauriersoort moet ik kiezen

Welke lauriersoort moet ik kiezen?

Zoals je kunt zien op onze site, zijn er veel verschillende soorten laurier te koop, die allemaal in de eerste instantie wel op elkaar lijken, maar toch verschillen hebben. We hebben hierboven al verteld dat al deze lauriersoorten goed gedijen in het Nederlandse klimaat, maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze varianten? Voor uitgebreide uitleg hierover kun je de specifieke pagina's over elke laurier lezen, maar we geven je graag alvast wat basiskenmerken.

Een eerste belangrijk verschil is dat tussen grote en kleine lauriersoorten. Laurier is over het algemeen een vrij brede plant, die nogal wat ruimte inneemt. Voor een grote tuin, waar je graag een indrukwekkende haag omheen wilt zetten, zijn grote varianten zoals de laurier 'Rotundifolia' of de laurier 'Novita' een prima keuze. Heb je een kleinere tuin, maar wil je toch een laurierhaag? Kijk dan bij onze kleinere en smaller groeiende lauriersoorten, zoals de laurier 'Otto Luyken' of de laurier 'Zabeliana'.

Ook het uiterlijk van de laurieren verschilt onderling. Een opvallende verschijning is bijvoorbeeld de laurier 'Etna', waarvan de jonge bladeren helderrood gekleurd zijn, in plaats van groen. Ook de laurier 'Caucasica' verdient schoonheidspunten. Deze heeft vergeleken bij andere lauriersoorten een hele uitbundige bloei. De Portugese laurier is al helemaal een eigen slag, die heeft zelfs een andere Latijnse naam! Waar de andere lauriersoorten op onze site allemaal onder de prunus laurocerasus vallen, is de Portugese laurier een Prunus lusitanica.

Verder verschillen de lauriersoorten in niet-visuele kenmerken verschillen van elkaar. Zo zijn er bepaalde varianten beter of slechter bestand tegen vorst. De laurier 'Herbergii' kan bijvoorbeeld een strengere winter aan dan de laurier 'Rotundifolia'. Meer van dergelijke kenmerken kun je natuurlijk vinden op de productpagina's van de verschillende soorten laurier. Om echt een goede keuze te maken is het handig om de soorten grondig te vergelijken.

In principe kan de laurier zich uitstekend goed aanpassen aan zijn omgeving, maar staat het liefst in een waterdoorlatende grond. Wanneer hij in een waterdoorlatende grond staat hoef je ook niet veel water te geven. Het enige waar een laurier echt niet tegen kan is harde zeewind. Mocht je dus aan de kust wonen, zorg er dan voor dat je je laurier tegen de harde wind beschermt, bijvoorbeeld door hem in te pakken. Verder is er wat betreft verzorging weinig te doen, je hebt dus niet veel werk aan een laurierhaag.

Laurierhaag online kopen in de webshop van Haagplanten.nl

Waar wel en niet een laurierhaag te gebruiken?

Laurier is een erg populaire haagplant, maar zeker niet geschikt voor elke tuin. Zoals eerder genoemd, neemt de laurier erg veel ruimte in en ook het donkere blad heeft de neiging om een kleine tuin nog kleiner te laten lijken. De meeste lauriersoorten zijn dus voornamelijk geschikt als haagplant in grote tuinen. In een kleine tuin kun je prima kiezen voor een kleine lauriersoort, met lichtere bladeren, zoals de laurier 'Genolia' ®.

Een andere optie, als je laurier een mooie plant vindt, maar te groot of te donker als haag, is om de laurier solitair te planten. Een mooi gesnoeide laurier kan prachtig staan als losse struik in de tuin, of als achtergrond in een border. Voornamelijk de eerdergenoemde opvallende soorten zoals 'Etna' of 'Caucasica' zijn zeer geschikt als solitaire planten. Doordat laurier zo'n robuuste plant is, kan hij op bijna elke plaats wel gebruikt worden. Doe hier dus zeker je voordeel mee.

Kant-en-klare laurierhagen

Niet alle soorten laurierhaag groeien natuurlijk even snel. Wil je op zeer korte termijn een volgroeide laurierhaag in je tuin hebben staan? Kies dan voor een kant-en-klare laurierhaag. Kant-en-klaarhagen winnen steeds meer aan populariteit. Je bespaart ontzettend veel tijd door een dergelijke haag aan te planten. Op Haagplanten.nl vind je onder meer de laurier ‘Novita’ als kant-en-klare optie. Ook de laurier ‘Rotundifolia’ en de laurier ‘Genolia’ zijn als kant-en-klaarhaag te krijgen.

Kant-en-klare laurierhagen zijn erg geliefd bij tuinliefhebbers. Wanneer je net verhuisd bent en je tuin nog een kale, trieste oppervlakte is, biedt dit soort laurierhagen een uitkomst. Maar ook wanneer je een schutting wilt vervangen door een prachtige groene tuinafscheiding is een kant-en-klaarhaag een oplossing. Wat we ook vaak terugzien is dat veel mensen een oude haag ruimen, die vervolgens plaats moet maken voor een nieuw, gezond exemplaar. Zo wordt de buxushaag tegenwoordig regelmatig verruild voor een gezond alternatief. Dat komt omdat de buxus steeds vaker wordt geplaagd door buxusziekten en plaagdieren. Mensen die te maken hebben gehad met een zieke buxus moeten deze niet zelden weghalen uit de tuin, omdat de haagplant niet meer te redden bleek.

Wintergroene haagplanten zijn uitstekende buxusvervangers. Misschien zou je niet direct aan laurier als alternatief denken, maar toch wordt de laurierhaag daarvoor vaker gebruikt dan je denkt. Vooral de Portugese laurier wordt hier niet zelden voor ingezet. Laurierhagen hebben weliswaar grotere bladeren dan de buxus, maar ze lenen zich uitstekend om in strakke en formele vormen te snoeien. Je krijgt dan weliswaar een haag met een ander uiterlijk dan de buxus, maar de laurier is zo mooi en gemakkelijk in onderhoud, dat veel mensen dat verschil voor lief nemen.

Sterke en vitale laurierhagen

Wanneer je een laurierhaag aan besluit te schaffen, mag je hier best verwachtingen van hebben. De meeste laurierhagen kunnen namelijk ontzettend oud worden. Een vitale laurierhaag krijg je door deze op de juiste wijze te onderhouden en te snoeien. Ook een jaarlijkse bemesting is geen overbodige luxe. Hoewel een laurierhaag geen bijzonder onderhoud vergt, is het toch aan te raden om je een beetje te verdiepen in het zo sterk mogelijk houden van je haagplanten. Dat geldt overigens niet alleen voor een laurierhaag, maar voor alle soorten hagen.

Haagplanten die gezond en in goede conditie zijn krijgen minder snel te kampen met ongedierte of ziekten. Deels heb je dat dus zelf in de hand, maar voor een groot deel begint een goede plantgezondheid al in de kwekerij. Krijgt een plant voldoende tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen tot een gezonde heester? Of wordt een haagplant zo snel mogelijk opgekweekt om maar zo snel mogelijk verkocht te worden? In de kwekerijen waarmee Haagplanten.nl samenwerkt is dat eerste het geval. Onze laurier en andere haagplanten worden met veel liefde opgekweekt tot sterke en krachtige struiken. Dat kost weliswaar iets meer tijd, maar dat hebben onze kwekers er wel voor over. Het eindresultaat is iets waar wij van Haagplanten.nl erg trots op zijn: sterke, mooie planten van topkwaliteit, die jouw tuin nog een zeer lange tijd zullen sieren.

Laurierhaag online kopen in de webshop van Haagplanten.nl

Niets is eenvoudiger dan laurierstruiken bestellen via onze webshop! Je kunt een laurierhaag kopen in verschillende groottes en wanneer je ze ontvangt kunnen ze onmiddellijk geplant worden. Onze laurierhagen hebben hun volwassen vorm nog niet bereikt en moet dus nog een tijdje doorgroeien in de tuin. Door regelmatig snoeien en de goede verzorging zul je een gezonde, brede haag krijgen. Ook voor tips voor het planten van een laurier kun je natuurlijk op onze site terecht, wat had je anders verwacht! Wanneer je onze informatie goed doorleest, heb je al de nodige basiskennis te pakken die je nodig zult hebben om met haagplanten te kunnen omgaan.

Heb je toch nog vragen over de verschillende soorten laurier? Of twijfel je of je een laurierhaag aan wilt planten, omdat je eerst een persoonlijk advies op maat wilt? Neem dan gerust contact met ons op. Ons enthousiaste team zit klaar om je te helpen en te adviseren. We beantwoorden graag al je vragen. Al onze medewerkers beschikken uiteraard over een goede kennis van onze verscheidene soorten laurierhagen. We denken dan ook heel graag met je mee, zodat er straks een prachtige laurierhaag waar je trots op kunt zijn in jouw tuin staat.

Lees verder