Laurierhaag

Laurierhaag

Een laurierhaag is een prachtige groenblijvende haag met een wat informelere uitstraling dan veel andere wintergroene haagplanten. Dit komt door zijn leerachtige, donkergroene blad, dat door een prachtig glanzende bovenzijde gekenmerkt wordt. Het blad van de laurierkers – want zo heet de plant voluit – blijft het hele jaar groen en verleent uw tuin dus ook in de wintermaanden een bijzonder elegante glans. Bovendien is de laurierkers een relatief snelgroeiende haagplant, waardoor uw laurierhaag binnen vrij korte tijd de gewenste hoogte bereikt. En als dat nog niet genoeg was, is deze soort ook nog eens zeer winterhard en gedijt hij op vrijwel iedere goed doorlatende grondsoort. Dit alles klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar de laurierkers is nu eenmaal een prachtige haagplant.

Laurierkers als haagplant

De term “laurierhaag” is misschien wat verwarrend, omdat de laurierkers eigenlijk niet echt een laurier is. Zijn botanische naam prunus laurocerasus verraadt dat deze plant, net als de sleedoorn, tot het Prunus-geslacht behoort. De naam van de laurierkers verwijst naar de bladeren, die inderdaad heel veel op die van de laurier lijken, en de kersachtige vruchten die in de herfst aan deze struik groeien. Deze vruchten zijn, net als de rest van de plant, zeer giftig, maar trekken wel vogels aan, omdat zij de bessen wel kunnen eten en dat dan ook graag doen. In de lente verschijnen kleine witte bloemen in de laurierhaag. Deze zijn niet heel opvallend, maar verlenen wel een charmant accent aan de haag en worden graag bezocht door bijen en vlinders.

Laurierkers als haagplant
Laurierhaag in de tuin

Doordat de laurierhaag zo graag bezocht wordt door vogels, bijen en vlinders, tover je je tuin letterlijk tot leven met deze haagplant. En dat is dan ook precies de reden waarom de laurierkers zo ontzettend geliefd is bij tuinliefhebbers. Iedere soort laurier heeft zo zijn eigen karakter en uitstraling. Het mooie blad van de laurierkers, de rode bessen en de witte, subtiele lentebloei maken dat deze haagplant een hoge sierwaarde heeft voor je tuin. Het uitzicht op een laurierhaag in je tuin is daardoor gewoonweg prachtig. Een laurierhaag kan zowel strak gesnoeid worden als wat speelser. Wel is het noodzakelijk deze haagplant 2 á 3 keer per jaar te snoeien om hem mooi in vorm te houden. Hiervoor krijg je natuurlijk wel ontzettend veel terug.

Laurierhaag in de tuin

Door hun snelle groei, ook in de breedte, is de laurierkers een voordelige haagplant. U hoeft per strekkende meter namelijk niet veel exemplaren te planten. Vooral de populaire laurier ‘Rotundifolia’ is een snelle groeier. De keerzijde daarvan is dat de plant regelmatig gesnoeid moet worden, het liefst twee keer per jaar. In juni en september, om precies te zijn. Let bij het snoeien wel op dat je het beeldschone blad niet beschadigt. Daarom raden wij aan om klein snoeigereedschap, zoals een snoeischaar te gebruiken. Als je een kleine tuin hebt of niet van snoeien houdt en privacy geen factor is, kun je ook voor een kleinere, langzamer groeiende variant als de ‘Otto Luyken’ of de ‘Zabeliana’ gaan. De Japanse broodboom vanwege zijn prachtige bladeren is ook een bruikbaar alternatief dat niet zo snel groeit.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten laurierkers. Zo weet je zeker dat er een soort is die goed bij jouw wensen aansluit. De laurierhaag past goed thuis in verschillende soorten tuin. Zowel voor de moderne als voor de wat meer klassieke tuin is de laurierhaag een prachtige verrijking. De verschillende soorten laurierkers hebben een hoge sierfactor en mooie bladeren. Een laurierhaag geeft je tuin een verzorgde, enigszins mondaine uitstraling. Kijk goed naar de planten die je al in de tuin hebt staan en neem ook het eventuele thema van je tuin in ogenschouw. Bekijk de soorten laurierkers die we op onze website aanbieden en kijk vervolgens wat het beste bij jouw wensen en de stijl van je tuin aansluit.

Online laurierhaag bestellen

Online laurierhaag bestellen

In de late middeleeuwen was de laurierkers, die oorspronkelijk uit het gebied rond de Zwarte Zee stamt, een van de eerste exotische haagplanten in het westen van Europa. Dat de laurierhaag vandaag de dag nog steeds zo populair is zegt natuurlijk genoeg over de schoonheid van deze wintergroene haagplant. Als de grond in jouw tuin kalkhoudend is, kun je het beste een Portugese laurier – ook eigenlijk geen laurier – om de tuin planten. Eigenlijk is deze soort geen laurierkers, maar deze luxe laurierhaag lijkt er wel heel veel op.

Via Haagplanten.nl bestel je eenvoudig de verschillende soorten laurierkers. Het kan misschien onwennig zijn om een relatief grote aankoop online te doen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken. We werken samen met de allerbeste kwekerijen van Europa. We kennen de kwekers persoonlijk en hebben alle vertrouwen in hun werkwijze en producten. De haagplanten worden bij deze kwekerijen met liefde en ontzettend veel zorg gekweekt. Zo ontstaan er mooie, sterke en gezonde haagplanten. Bestel je jouw laurierhaag via Haagplanten.nl? Dan worden de planten rechtstreeks vanuit de kwekerij bij jou thuis afgeleverd. De laurierkers wordt met de grootste zorg vervoerd.

Heb je vragen over onze laurierkers of overige haagplanten? Of zou je graag advies willen over onze diverse planten? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via het contactformulier op de website. Ook zijn wij telefonisch te bereiken. Onze medewerkers zijn mensen met een grote passie voor haagplanten en een gedegen kennis van de verschillende soorten die via onze website verkrijgbaar zijn. Ook met vragen over de laurierhaag kun je bij onze klantenservice terecht. We helpen je graag verder. Met de juiste informatie heb ook jij straks een prachtige laurierhaag in je tuin staan waar je nog lange tijd van kunt genieten!