Laurierhaag

Laurierhaag

Een laurierhaag is een prachtige groenblijvende haag met een wat informelere uitstraling dan veel andere wintergroene haagplanten. Dit komt door zijn leerachtige, donkergroene blad, dat door een prachtig glanzende bovenzijde gekenmerkt wordt. Het blad van de laurierkers – want zo heet de plant voluit – blijft het hele jaar groen en verleent uw tuin dus ook in de wintermaanden een bijzonder elegante glans. Bovendien is de laurierkers een relatief snelgroeiende haagplant, waardoor uw laurierhaag binnen vrij korte tijd de gewenste hoogte bereikt. En als dat nog niet genoeg was, is deze soort ook nog eens zeer winterhard en gedijt hij op vrijwel iedere goed doorlatende grondsoort. Dit alles klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar de laurierkers is nu eenmaal een prachtige haagplant.

Laurierkers als haagplant

De term “laurierhaag” is misschien wat verwarrend, omdat de laurierkers eigenlijk niet echt een laurier is. Zijn botanische naam prunus laurocerasus verraadt dat deze plant, net als de sleedoorn, tot het Prunus-geslacht behoort. De naam van de laurierkers verwijst naar de bladeren, die inderdaad heel veel op die van de laurier lijken, en de kersachtige vruchten die in de herfst aan deze struik groeien. Deze vruchten zijn, net als de rest van de plant, zeer giftig, maar trekken wel vogels aan, omdat zij de bessen wel kunnen eten en dat dan ook graag doen. In de lente verschijnen kleine witte bloemen in de laurierhaag. Deze zijn niet heel opvallend, maar verlenen wel een charmant accent aan de haag en worden graag bezocht door bijen en vlinders.

Laurierkers als haagplant
Laurierhaag in de tuin

Laurierhaag in de tuin

Door hun snelle groei, ook in de breedte, is de laurierkers een voordelige haagplant. U hoeft per strekkende meter namelijk niet veel exemplaren te planten. Vooral de populaire laurier ‘Rotundifolia’ is een snelle groeier. De keerzijde daarvan is dat de plant regelmatig gesnoeid moet worden, het liefst twee keer per jaar. In juni en september, om precies te zijn. Let bij het snoeien wel op dat je het beeldschone blad niet beschadigt. Daarom raden wij aan om klein snoeigereedschap, zoals een snoeischaar te gebruiken. Als je een kleine tuin hebt of niet van snoeien houdt en privacy geen factor is, kun je ook voor een kleinere, langzamer groeiende variant als de ‘Otto Luyken’ of de ‘Zabeliana’ gaan. De Japanse broodboom vanwege zijn prachtige bladeren is ook een bruikbaar alternatief dat niet zo snel groeit.

Online laurierhaag bestellen

Online laurierhaag bestellen

In de late middeleeuwen was de laurierkers, die oorspronkelijk uit het gebied rond de Zwarte Zee stamt, een van de eerste exotische haagplanten in het westen van Europa. Dat de laurierhaag vandaag de dag nog steeds zo populair is zegt natuurlijk genoeg over de schoonheid van deze wintergroene haagplant. Als de grond in jouw tuin kalkhoudend is, kun je het beste een Portugese laurier – ook eigenlijk geen laurier – om de tuin planten. Eigenlijk is deze soort geen laurierkers, maar deze luxe laurierhaag lijkt er wel heel veel op.