Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Berberis

Van de berberis zijn er wel 450 soorten, verspreid over Azië, Europa en Zuid-Amerika. De berberis heeft een lange geschiedenis, maar is, hoewel een soort als de zuurbes inheems is in dit deel van Europa, pas later populair geworden als haagplant, naast de buxus, maar bijvoorbeeld ook de taxus en andere coniferen In Perzië worden de vruchten van de berberis wel gebruikt om eten mee te kruiden, maar hier worden andere bessensoorten eerder gegeten die een betere smaak hebben. De bessen van de berberis zijn vrij zuur en kunnen dus niet zomaar gegeten worden. Men maakt er wel jam van, met genoeg suiker er doorheen om het zure weg te halen. Berberis komt vooral voor in tuinen. Het is dan ook niet een vriendelijke plant. Hij heeft doorns die verstopt zitten onder de blaadjes en die flink pijn kunnen doen. Verder kunnen ze bepaalde schimmelziektes oplopen die andere gewassen kunnen infecteren.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Berberis 'Amstelveen'
Berberis 'Amstelveen'
Berberis frikartii 'Amstelveen'
Vanaf € 4,90
  • Bloeiende plant Bloeiende plant
  • Inbraakwerend Inbraakwerend
  • Langzame groeier Langzame groeier
Berberis 'Telstar'
Berberis 'Telstar'
Berberis frikartii 'Telstar'
Vanaf € 4,30
  • Bloeiende plant Bloeiende plant
  • Inbraakwerend Inbraakwerend
  • Langzame groeier Langzame groeier
Berberis verruculosa
Berberis verruculosa
Berberis verruculosa
Vanaf € 4,30
  • Inbraakwerend Inbraakwerend
  • Langzame groeier Langzame groeier
  • Prachtige herfstkleur Prachtige herfstkleur

Maar geen zorgen, de berberis is desondanks steeds meer in opkomst. Dat is niet zo gek. De berberis is een plant die de moeite waard is. Hij heeft een aparte soort blaadjes, stekelig haast, die wel doen denken aan bepaalde keukenkruiden. Een berberishaag zal nooit één kleur groen bevatten, maar verschillende tinten. De gele bloemen vrolijk en zorgen dat je zin krijgt in de lente! Door zijn exotische herkomst kan de berberis gerust in de felle zon staan, maar zal ook een strenge winter hem niet klein kunnen krijgen.

Wintergroene berberis

Er is vaak vraag naar wintergroene haagplanten, omdat mensen het hele jaar door groen in hun tuin willen zien. Dat begrijpen wij volkomen! Daarom verkopen wij ook wintergroene berberis. Dit is ideaal als je je privacy ook in de wintermaanden wil behouden. De doorns houden dieren buiten, vooral fijn als je een moestuin hebt en niet wil dat je groentes steeds worden opgegeten. De blaadjes worden in de winter bruin, maar dat past wel bij het seizoen. Kun je je voorstellen hoe mooi een berberis eruit ziet als er een laagje ijzel of sneeuw op ligt?

Berberis snoeien kun je dan ook het beste in het voorjaar of aan het einde van de zomer doen, wanneer er weer nieuwe blaadjes bij zijn gekomen. Doe zeker dikke handschoenen aan, want anders is het een martelpraktijk! Voor een haag als de berberis is het handig een gewone heggenschaar te gebruiken, omdat de blaadjes zo klein zijn en je er anders misschien te veel afsnoeit. Beter te weinig dan te veel in dit geval!

Er zijn dus vele redenen om een berberis te planten in de tuin. Helaas heeft de berberis toch niet de grote populariteit bereikt die sommige andere haagplanten kennen. Volgens ons onterecht. Wij zouden daarom heel blij zijn als jij voor een berberis zou kiezen! Kies voor een haagplant die je het hele jaar door beschutting geeft en je in de lente beloont met zijn felgele bloemen, die ook nog eens vogels aantrekken. Wat verlang je eigenlijk nog meer van een haag? Kijk rond in onze webshop om te ontdekken welke soorten berberis wij verkopen en kies er één die het beste bij jou past.

Soorten berberis

Welke berberis het meest geschikt is voor jouw tuin hangt voor een groot deel van persoonlijke voorkeur af. Qua bodemwensen en standplaats is er namelijk niet zoveel verschil; alle soorten staan het liefst op een plek in de zon of halfschaduw op een goed gedraineerde bodem, zolang ze maar niet te droog staan. De kans dat de grond in jouw tuin geschikt is voor de berberis is dus vrij groot, waardoor jij je op het uiterlijk kunt richten. Hou je van de donkerblauwe of rode bessen en de gele bloemen? Dan kun je het beste een bladverliezende berberis kopen. Deze soort staat ook wel bekend als de zuurbes. De gewone zuurbes heeft een prachtige herfstkleur, terwijl de rode zuurbes heeft zelfs het hele jaar door opvallende kleur heeft. De wintergroene berberis valt daarentegen op vanwege zijn kleine, glanzende bladeren, die hij het hele jaar behoudt. Hiervan zijn de berberis 'Amstelveen' en de berberis 'Telstar' het populairst, maar de berberis verruculosa is ook zeker de moeite waard. 

Soorten berberis
Berberis planten en verzorgen

Berberis planten en verzorgen

Hoe handig de doorns ook zijn om inbrekers buiten de deur te houden, ze maken het planten en snoeien van een berberis ook lastig. Zorg dus dat je altijd handschoenen en eventueel andere beschermende kleding draagt als je een berberis planten gaat. Dat kun je in een geul aan de rand van je tuin doen, maar bijvoorbeeld ook onder het raam, om te voorkomen dat dieren of inbrekers naar binnen klimmen. Zolang je jezelf tegen de scherpe doorns beschermt, is een berberis snoeien zeer gemakkelijk. Daar kan de plant namelijk heel goed tegen. De bladverliezende berberis wordt altijd direct na de bloei gesnoeid. Wacht niet te lang, anders bloeien ze het jaar erop niet. Bij de groenblijvende variant kun je de snoei beperken tot één keer per jaar alle dode en uitstekende takken weghalen.